|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Wysuwane menu |
Autor |
Wiadomość |
Olix
Początkujący

|
Wysłany: Nie 06 Lis, 2005 09:27 Wysuwane menu
|
|
|
Witam. Chciałbym zrobić w SWiSHu ciekawe wysuwane menu. Wyglądało by to mniej więcej tak. Mamy napis menu i po najechaniu na niego wysuwa się parę linków na ciemnym tle (same linki, od nich nie prowadzi żadne podmenu), a po odjechaniu myszką z linków, cofają się one z powrotem pod menu (czyli znowu są niewidoczne). Próbowałem już zrobić cokolwiek, ale był pewien kłopot - 1. raz to menu przesuwało się w kółko działania animacji (bez klikania, samo się przesuwało), albo 2. w ogóle się nie ruszało. Przeszukałem swishzone i to forum, ale niestety nie znalazłem nic ciekawego
Dzięki za szybką pomoc. |
_________________ Pozdrawiam, Olix. |
|
|
|
 |
gravi
Bywalec

Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 29 Wrz 2005 Posty: 15 Skąd: Łącko
|
|
|
|
 |
Olix
Początkujący

|
Wysłany: Nie 06 Lis, 2005 11:44
|
|
|
Dzięki , ale to też widziałem, ale moim problemem jest wysuwanie w dół, a na AS nie znam się wystarczająco, żeby to zmodyfikować a jak wygląda budowa flasha z podstronami (chodzi o to, żeby zmieniały się po nacisnięciu na link ).
[ Dodano: Nie 06 Lis, 2005 14:47 ]
Udało mi się zrobić część skryptu, nie wiem jednak jak zrobić, aby po ponownym naciśnięciu na menu, menu wysuwane chowało się spowrotem. Pozdro
A, jak zrobić podstrony? Jest na to jakiś tutek, bo nie znalazłem niczego ciekawego, a nie szukałem głęboko?:>
[ Dodano: Pon 07 Lis, 2005 17:40 ]
Halo Żyje tu ktoś |
|
|
|
 |
tAboon
Ekspert tAboon

Pomógł: 14 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Lut 2005 Posty: 539 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Sro 09 Lis, 2005 22:29
Moje WWW: www.skocz.pl/taboon |
|
|
Spójrz do załącznika a otrzymasz odpowiedź jak to jest zrobione. Dołożyłem komentarze.
Pare info:
Zastosowałem najprostrzy chyba sposób uzycia zmiennej oraz warunku IF (Roland to Ty mnie tego naumiałeś)
Zmienną dla konkretnego buttona musimy zadeklarować w sprite, w którym się znajduje konkretny button, lub w scenie jeżeli jest button bezpośrednio w scenie umieszczony polecenie on load zmienna Kod: | onLoad () {
nazwa_zniennejzmienna = 0;
} |
Potem juz tylko trzeba pomyśleć logicznie co ma byc sprawdzone i co ma byc wykonane jeśli warunek jest spełniony.
Czasem trrzeba uzyć polecenia szukaj
http://swish.wodip.opole....ghlight=zmienna
http://swish.wodip.opole....wforum.php?f=22 |
_________________ Pozdrófka
"Student, który się uczy wszytskiego, nigdy nie będzie mądry"
na gg nie pomagam.
Zajrzyj czasem do Regulaminu
Jak mądrze zadawać pytania
Polecenie SZUKAJ to nie boli
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
 |
Olix
Początkujący

|
Wysłany: Pią 11 Lis, 2005 10:00
|
|
|
Wielkie dzięki Korzystałem z szukaj choć po raz kolejny okazuje się, że nienajlepiej W AS jestem początkujący, ale mam nadzieję, że trochę ćwiczeń i w końcu zrozumiem co i jak ?-) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|