zatrzymanie przewijania obrazka |
Autor |
Wiadomość |
maestro
Początkujący
|
Wysłany: Sro 08 Gru, 2010 17:20 zatrzymanie przewijania obrazka
|
|
|
Mam obrazek z logami i przewija się w oknie . Chciałbym żeby zatrzymywał się po najechaniu myszką a ruszał po zjechaniu kursora. W załczniku swi .Pozdrawiam. |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 09:13
|
|
|
Popwinieneś "dać znać" flashowi, co ma zatrzymać. Ponieważ nie zrobiłeś MovieClipa, w Twoim wypadku powinno być odniesienie do THIS:
Kod: | on (rollOver) {
this.stop();
}
on (rollOut) {
this.play();
}
|
|
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
maestro
Początkujący
|
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010 15:24
|
|
|
Dzieki. |
|
|
|
|
Jaceqpro
Bywalec
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 18:23
|
|
|
Witam !
A moglby mi ktos powiedziec jak zrobic zeby byla plynnosc w przewijaniu tych obrazków ? tzn żeby w momencie gdy loga sie koncza pojawialy sie od razu nowe. i czy jest mozliwość dodania efektu rozmycia przy górnej i dolnej krawedzi tak aby delikatnie sie pojawialy i znikaly ? Pozdrawiam ! |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Sob 11 Cze, 2011 09:18
|
|
|
Cytat: | A moglby mi ktos powiedziec jak zrobic zeby byla plynnosc w przewijaniu tych obrazków ? |
wystarczy wydłużyć efekt move o np 5 razy i będzie bardziej płynnie.
Cytat: | w momencie gdy loga sie koncza pojawialy sie od razu nowe |
O to pytasz?
http://swish.wodip.opole....oad.php?id=1674
Cytat: | i czy jest mozliwość dodania efektu rozmycia przy górnej i dolnej krawedzi tak aby delikatnie sie pojawialy i znikaly |
To było by nieco trudniejsze niż "obejście". Otóż najłatwiej jest zasłonić kształtem, który ma gradient liniowy od koloru tła do koloru jasnego, z tym, że kolor jasny ma alpha = 0%.
Proszę u używanie znaków diakrytycznych. Lepiej się to czyta i lepiej wygląda.
Napisz proszę, czy pomogło. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
Jaceqpro
Bywalec
|
Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 18:13
|
|
|
Witam !
Pomogło jak najbardziej Dziękuje Januszr ! Tylko nie moge sobie poradzić z tym efektem zanikania przy dolnej i górnej krawędzi. Jak nakładam gradient nie potrafię mu nadać alpha=0. Załączam plik .swi z logami nad którymi pracuje. Gdybyś znalazł chwilkę i zaimplementował mi tam ten efekt Januszr byłbym wdzięczny
PS. (Projekt zajmował 750 kb wiec go podzieliłem na 2 paczki)
Pozdrawiam ! |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 19:57
|
|
|
Skopiuj sobie kształty do swojej animacji. Ustaw je najwyżej w drzewku, tak aby zakrywały wszytko inne. i już. |
|
|
|
|
|
Jaceqpro
Bywalec
|
Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 20:18
|
|
|