Efekt migawki fotograficznej - problem |
Autor |
Wiadomość |
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 11:59 Efekt migawki fotograficznej - problem
|
|
|
Witam.
Problem jak w temacie - zrobienie efektu migawki fotograficznej.
Czy jest jakaś metoda, aby lamelki migawki wchodziły pod siebie?
Plik w załączeniu, może ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać.
Kłaniam się.
F |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 12:19
|
|
|
http://forums.swishzone.c...showtopic=73457
tu jest zrobione. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 12:41
|
|
|
Do tego dotarłem. Sam efekt w jakiśtam sposób zrobiłem, ale interesuje mnie konkretnie rozwiązanie problemu ustawienia obiektów w kolejności nie "w linii" ale "w kole" - wówczas będą chowały się wzajemnie pod siebie.
Tylko nie wiem, czy w 2d jest to możliwe |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 13:21
|
|
|
Możesz zastosować swapdepths (http://swish.wodip.opole.pl/forum/viewtopic.php?p=21438#21438) ale to chyba nie pomoże, bo jak jedno wyjdzie na wierzch to drugie się schowa.
A może masz jakiś przykład tego, czego reprodukcję próbujesz zrobić? |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 13:34
|
|
|
http://www.istockphoto.co....php?st=9619501
Na przykład, choć tu migawka jest pokazana z drugiej strony
/edit
Kurcze, ale tam zdaje się nikt się nie przejmował kolejnością i w jednym miejscu jedna lamelka jest kompletnie na spodzie.
Tak czy inaczej będę kombinować
A gdyby tak, teoretyzuję na razie. Zrobić kopie każdej lamelki, które byłyby niewidoczne ale zasłaniały kolejne obiekty?
Czy obiekt przeźroczysty może sprawić, że obiekt widoczny, znika na jego tle, pod nim? |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 14:13
|
|
|
Można to zrobić np poprzez zastosowanie jednego koloru bez linii brzegowej
Inaczej? Nie wiem jak elementy migawki miały by na siebie nie zachodzić? Nawet nie wiem jaką krzywą jest opisana krawędź? Ewolwenta? czy co???
I co ma na siebie zachodzić a co nie : )
Cytat: | Czy obiekt przeźroczysty może sprawić, że obiekt widoczny, znika na jego tle, pod nim? | tak - to maskowanie, czyli nakładanie zakrywki . . . przykład w załączeniu |
|
|
|
|
|
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 14:25
|
|
|
Kurcze, dla mnie jest to oczywiste, więc trudno mi wytłumaczyć
Mamy 8 lamelek (od 1 do .
Każda to zamknięta krzywa, zrobiona narzędziem do krzywych (taki trójkącik z wklęsło/wypukłymi brzegami), wypełnione gradientem. Są ułożone po okręgu (i poobracane) co 45st
Lamelki zachodzą na siebie jak brzegi pudełka składanego na zakładkę, tylko pudełko ma 8 a nie 4 klapki.
Tak więc, lamelka pierwsza jest nad drugą, druga nad trzecią, ale jednocześnie pierwsza jest pod ósmą (a jak migawka się zwinie to wchodzi też pod siódmą i nawet szóstą).
Wiem, jak działa migawka, więc sprawa jest dla mnie oczywista - mam nadzieję, że teraz wyjaśniłem nieco jaśniej
Podejrzewam, że w 3d da się to zrobić bez problemu
Fakt, jeden kolor bez brzegu zadziałałby świetnie
/edit
No, obiekt jako maska na spodzie klipu to nawet ja wiem Ale jak sprawić, żeby maska nie pokazywała a ukrywała? |
|
|
|
|
espe1
Profesjonalista
Pomógł: 16 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Posty: 175 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 14:39
|
|
|
Zrobione na szybko do wglądu:
użyłem: duplicate movie clip + rotation + move + zakrycie szejpem z dziurą
jeśli chcesz 8 szt to:
i < 8
rotation = 360/8
jeśli chcesz odwrotny efekt to przestaw efekty move |
|
|
|
|
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 15:13
|
|
|
Dziękuję, ale to ciągle nie tak, jak sobie wyobrażam.
Chodzi mi o wersję w moim przykładzie, gdzie lamelki chowają się pod siebie (czyli jakby widok migawki z drugiej strony niż w Twoim przykładzie).
Gdyby lamelki 8 i 7 (pod które ma wpaść nr 1) miały przeźroczyste kopie, które w jakiś sposób znikałyby coś na ich tle...
Kombinuję również jakby dokładne kopie lamelek 8 i 7 pojawiały się na jedynce (jako masce klipu), ale jeszcze bez sukcesu
Tak czy inaczej - dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
espe1
Profesjonalista
|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 15:37
|
|
|
To wystarczy przestawić/zmienić ścieżkę efektu move. Ja za ciebie tego nie zrobię i tak zrobiłem juz dużo. |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 13:50
|
|
|
Czytałem to kilka razy i stwierdzam, że jestem za głupi, albo nie rozumiem.
Jezeli chcesz aby część jednego obiektu w części była na wierzchu a w części pod spodem to niestety nie da się tego zrobić. Trzeba złożyć obiekt z np dwóch, z czego dać pierwszemu swapdepths wysoki a drugiemu niski.
Jeden obiekt wektorowy nie może być w tym samym czasie w części pod spodem i w części na wierzchu.
Może jednak postarasz sięodnaleźć film, na którym widać to co próbujesz uzyskać? Przyznam, że kusi mnie aby rozłożyć aparat, ale wakacje niedługo izapewne mi się przyda - jednak w całości.... |
|
|
|
|
|
espe1
Profesjonalista
|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 15:00
|
|
|
Ta migawka na filmie to jakieś s-f.
Migawka a właściwie przesłona działa tak - patrz załacznik |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 15:11
|
|
|
Dziękuję espe1, a to to to błąd? |
|
|
|
|
|
espe1
Profesjonalista
|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 15:31
|
|
|
Błąd prawie niezauważalny podczas ruchu.
Wystarczy delikatnie zmienić ścieżkę move.
|
|
|
|
|
|