SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Odkrywanie obrazka, jak zrobić "odbijanie od góry i od
Autor Wiadomość
leewang
Początkujący

Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 12:36   Odkrywanie obrazka, jak zrobić "odbijanie od góry i od

Witam

Chciałbym zrobić tak jakby przejeżdżanie paska pionowo po obrazku żeby go odkrywał od góry do dołu i jak dojedzie do dołu to wracał do góry.

Skorzystałem ze skryptu który był na forum żeby pokazać o co mi chodzi, to był skrypt do przewijania obrazków w galerii, ja chciałbym żeby mi przewijał automatycznie do góry i na dół bez najeżdzania myszką, taka animacja na stronce.

Proszę o pomoc :)

PS.

Możecie mi polecić jakieś skrypty które w łatwy sposób pomogą w zrobieniu ładnej animacji? Tzn mam jakiś obrazek i chciałbym dodać do niego jakieś przejście błysku, czy też mrugającą gwiazdkę, coś takiego co ładnie wygląda na banerze.

Pozdrawiam

^shastaan 

Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 13:00   

Trochę się gubię w tym co piszesz więc wnioskuję, że trochę się gubisz :]

O ile dobrze rozumiem to chcesz:
1. usunąć całkowicie skrypt spod MC slider
2. dodać efekt move do maski (tego shape na dnie movie clipu) by przesuwał się w dół.
4. w panelu effect ustawić czas trwania efektu, odległość na jaką ma się przesuwać, easing...
5. Skopiować efekt, wkleić zaraz po pierwszym i odwrócić parametry by maska wracała i tworzyła zapętloną animację

Efekt tych zabiegów masz w załączniku.

Dodatkowo, jak animujesz grafiki, zawsze włączaj w opcjach wypełnienia opcję "allow smoothig" bo inaczej wygląda to koszmarnie.

Odnośnie ładnych animacji w łatwy sposób to nie trzeba skryptów tylko talentu do animacji :]

Pokaż przykład tego co chcesz zrobić a Ci powiemy jak się do tego zabrać.

[ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 13:02 ]
Nie mogłem dodać załącznika...

http://www.maciejkostecki.com/swish/problem-1.swi

leewang
Początkujący

Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 13:05   

shastaan to mój pierwszy dzień ze Swishem więc dzięki za wyrozumiałość :)

Chodzi mi o coś takiego http://www.flashdesigner.pl/przyklady/t1065.php tylko pionowo, opis niby jest ale nie wiem jak to przenieść do Swisha.

^shastaan 

Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 13:09   

To tak samo jak w załączniku. Tylko efekt nie na maske tylko na obrazek.

leewang
Początkujący

Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 13:12   

Dziękuję bardzo o to mi chodziło :)

Mam do jeszcze jedno pytanko do Ciebie shastaan, bo widziałem ze podałeś na forum link do tego kursu:

http://swish.wodip.opole.pl/lekcje/index.html

Przerobiłem sobie z niego te lekcje tylko mam dwa pytania, mam Swisha Max 4.0 i nigdzie nie moge znaleźć Sprite :( tak jak jest to pokazane w lekcjach, tak samo nie mogę znaleźć okienka gdzie mogę dodać przeniesienie do URL do danego tekstu czy buttona.

Możesz mi podpowiedzieć gdzie mogę to znaleźć?

Reszte już sobie przerobiłem, tylko z tymi dwoma rzeczami mam problem a ten duszek jest dość istotny z tego co widzę w innych tutkach.

PS.

Może znasz jeszcze stronki z takimi animowanymi lekcjami ?

Pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu