|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Odkrywanie obrazka, jak zrobić "odbijanie od góry i od |
Autor |
Wiadomość |
leewang
Początkujący

|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 12:36 Odkrywanie obrazka, jak zrobić "odbijanie od góry i od
|
|
|
Witam
Chciałbym zrobić tak jakby przejeżdżanie paska pionowo po obrazku żeby go odkrywał od góry do dołu i jak dojedzie do dołu to wracał do góry.
Skorzystałem ze skryptu który był na forum żeby pokazać o co mi chodzi, to był skrypt do przewijania obrazków w galerii, ja chciałbym żeby mi przewijał automatycznie do góry i na dół bez najeżdzania myszką, taka animacja na stronce.
Proszę o pomoc
PS.
Możecie mi polecić jakieś skrypty które w łatwy sposób pomogą w zrobieniu ładnej animacji? Tzn mam jakiś obrazek i chciałbym dodać do niego jakieś przejście błysku, czy też mrugającą gwiazdkę, coś takiego co ładnie wygląda na banerze.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 13:00
|
|
|
Trochę się gubię w tym co piszesz więc wnioskuję, że trochę się gubisz :]
O ile dobrze rozumiem to chcesz:
1. usunąć całkowicie skrypt spod MC slider
2. dodać efekt move do maski (tego shape na dnie movie clipu) by przesuwał się w dół.
4. w panelu effect ustawić czas trwania efektu, odległość na jaką ma się przesuwać, easing...
5. Skopiować efekt, wkleić zaraz po pierwszym i odwrócić parametry by maska wracała i tworzyła zapętloną animację
Efekt tych zabiegów masz w załączniku.
Dodatkowo, jak animujesz grafiki, zawsze włączaj w opcjach wypełnienia opcję "allow smoothig" bo inaczej wygląda to koszmarnie.
Odnośnie ładnych animacji w łatwy sposób to nie trzeba skryptów tylko talentu do animacji :]
Pokaż przykład tego co chcesz zrobić a Ci powiemy jak się do tego zabrać.
[ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 13:02 ]
Nie mogłem dodać załącznika...
http://www.maciejkostecki.com/swish/problem-1.swi |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
leewang
Początkujący

|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 13:05
|
|
|
shastaan to mój pierwszy dzień ze Swishem więc dzięki za wyrozumiałość
Chodzi mi o coś takiego http://www.flashdesigner.pl/przyklady/t1065.php tylko pionowo, opis niby jest ale nie wiem jak to przenieść do Swisha. |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 13:09
|
|
|
To tak samo jak w załączniku. Tylko efekt nie na maske tylko na obrazek. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
leewang
Początkujący

|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 13:12
|
|
|
Dziękuję bardzo o to mi chodziło
Mam do jeszcze jedno pytanko do Ciebie shastaan, bo widziałem ze podałeś na forum link do tego kursu:
http://swish.wodip.opole.pl/lekcje/index.html
Przerobiłem sobie z niego te lekcje tylko mam dwa pytania, mam Swisha Max 4.0 i nigdzie nie moge znaleźć Sprite tak jak jest to pokazane w lekcjach, tak samo nie mogę znaleźć okienka gdzie mogę dodać przeniesienie do URL do danego tekstu czy buttona.
Możesz mi podpowiedzieć gdzie mogę to znaleźć?
Reszte już sobie przerobiłem, tylko z tymi dwoma rzeczami mam problem a ten duszek jest dość istotny z tego co widzę w innych tutkach.
PS.
Może znasz jeszcze stronki z takimi animowanymi lekcjami ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|