SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Unload
Autor Wiadomość
gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 19:21   

Taaaa. Ledwo zacząłem rozumieć co do mnie piszecie a teraz mam się domyślać czym się je lightboxa. Przez lightboxa są prezentowane zdjęcia na mojej stronie teraz. A docelowo chcę je umieścić we flashu w formie galerii.

^shastaan 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 19:43   

gremed napisał/a:

I do tej pory jest ok. Ale nie wiem co zrobić żeby pokazać z powrotem menu.

1. Czy można buttonowi w ZEWNĘTRZNYM SWF przypisać jakąś akcję która odnosi się do głównego swf-a do którego ten zewnętrzny jest tylko na chwilę ładowany? (w tym przypadku uwidocznienie menu po wyładowaniu)
2. Czy tą akcję uwidocznienia menu trzeba przypisać do kontenera z którego wyładowany zostanie ten zewnętrzny swf?
3. Czy lepiej zrobić przycisk "unload" w głównym swf-ie i ukazywać go tylko w momencie ładowania tego zewnętrznego? (wtedy przypisuję mu oprócz akcji "unload" również akcję "menu._visible = true;") - i to wiem jak zrobić, i będzie działać, ale może da się to zrobić w sposób nr 1 albo nr 2? Jeśli tak to jak?

Zaczynasz kombinować dokładnie tak jak należy :]
Teraz tylko zacznij to sprawdzać zamiast pytać to będziesz z grubsza samowystarczalny.

ad. 1) Tak, można.
Kod:
_root.menu._visible = true;
- root odniesie cię do "szczytu" hierarchii (drzewa w panelu "outline", łopatologicznie mówiąc.). Tam znajdzie menu.

ad. 2) Nie, nie trzeba. Ale można :] Tym samym kodem co powyżej.

as. 3) Sam już wiesz :P

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 19:44   

Lightboxa mozesz wywolac spokojnie z flasha, ale rozumiem ze chcesz miec calosc we flashu tak?

^shastaan 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 19:55   

maciey75, możesz pokazać przykład? chętnie się zaznajomię. =]

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 21:04   

Taki wymiatac z jak Ty nie wie? To jest powazne pytanie.

Działa pierwszych 6 zakladek - klik

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 21:14   

shastaan napisał/a:
Zaczynasz kombinować dokładnie tak jak należy :]

Dzięki shastaan. Sam widzę że już trochę inaczej mi się z Wami rozmawia i czyta to co piszecie. Tutaj miałem problem który ciągle pojawiał się w testach. Teraz wiem że chodzi o "root". Jutro to sprawdzę.

maciey75 - tak chcę mieć galerię we flashu, generalnie to moja strona działa i nie musiałbym nic zmieniać. Tutaj bardziej chodzi o to że kupiłem swisha i zawziąłem się żeby go poznać. Gdyby chodziło o potrzebę wstawienia galerii to nic prostszego jak zlecić-zapłacić-wstawić i po problemie.
Jak jutro uda mi się skończyć to podam linka.

^shastaan 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 22:56   

maciey75, że się da to Ci wierzę na słowo, nie musisz pokazywać, chodziło mi bardziej o przykład zestawu html+swf+js+swi ;]
maciey75 napisał/a:
Taki wymiatac z jak Ty nie wie? To jest powazne pytanie.

Nigdy nie potrzebowałem tego użyć a nie znam się na js więc się nie bawię bez potrzeby.
Na szczęście świat jest jeszcze pełen rzeczy, o których nie mam pojęcia :]

Ale jak masz gotowe i się chcesz podzielić to będziemy wszyscy zobowiązani. Najlepiej załóż nowy temat z "lightbox" w nazwie. :P

mielu 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 09:25   

jeśli chodzi o "lightbox" temat był kiedyś poruszany i działa to ale z lb v1.0, gdzieś mam pliki to mogę podesłać

^shastaan 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 09:57   

Był poruszany wiele razy ale nie znalazłem schematu czy przykladu do wykorzystania. Albo odpowiedzią było "szukaj hasła lightbox" albo próba budowy lightboxowatej galerii w swish.
Podeślij, podeslij :]

^Januszr 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 12:10   

shastaan, w moich wypocinach (załączniki) znajdziesz pod hasłem lightbox.
http://swish.wodip.opole....p?p=21385#21385
http://swish.wodip.opole....p?p=21664#21664

a może nie o to pytasz?
PS. Oczywiście popieram i przyłączam się do prośby, aby autor tematu załączył to do czego próbował odnieść się.

mielu 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 13:12   

W załączniku przykład.

^shastaan 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 13:16   

Nie o to. Te widziałem. Chodzi mi o podpięcie skryptu lightbox pod flash.
Ty proponujesz stworzenie podobnego efektu wewnątrz flash.

[ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 13:20 ]
Dzięki, mielu, dokładnie o to chodziło.
Nie spodziewałem się jednak, że sprawa będzie tak mało skomplikowana wewnątrz swi :]

mielu 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 13:50   

proste wywołanie js :)

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 14:40   

jak juz jedziemu OT to moze ktos ma pomysl jak ten bajer wywolac z flasha bo to dla mnie za trudne ;)

http://reghellin.com/milkbox/

If you want to lauch Milkbox from flash, simply use ExternalInterface:

import flash.external.ExternalInterface;

//if you need, load some xml:
ExternalInterface.call("milkbox.addGalleries",'galleries.xml');

//AS2: ////////////////////////////////////
sampleButton.onRelease = function(){
ExternalInterface.call("milkbox.showGallery",{gallery:'mygallery', index:3, autoplay:true});
}

[ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 14:42 ]
shastaan napisał/a:
Nie o to. Te widziałem. Chodzi mi o podpięcie skryptu lightbox pod flash.
Ty proponujesz stworzenie podobnego efektu wewnątrz flash.

[ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 13:20 ]
Dzięki, mielu, dokładnie o to chodziło.
Nie spodziewałem się jednak, że sprawa będzie tak mało skomplikowana wewnątrz swi :]

no i jak fajnie wyglada ;)

^shastaan 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 15:03   

A macie pomysł jak zrobić, żeby flash się chował pod tym shaderem? :]

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 15:52   

Hehehe. Dobra panowie. Znów zaczynacie mówić w obcym języku. To ja proszę o bardziej przyziemną poradę. Zrobiłem sobie takie coś: http://gremed.cba.pl/Nowa%20galeria/srebro.html (działają tylko zdjęcia) . Ten przycisk "close" jest ładowany razem ze zdjęciem jako zewnętrzny swf. Dzięki Waszym poradom to wszystko działa. Ale gdybym do tego zewnętrznego swf-a (albo do głównego) dorzucił przyciski "prev" - "next".... I tu mam problem. Taki przycisk musiałby jednocześnie wyładować jeden swf i załadować następny (więc raczej musiałyby być one przypisane do ładowanego swf żeby wiedziały który akurat się wyświetla i który jest następny). Nie wiem jak to zrobić, a i szukanie nie daje efektów. Czy to jest w stanie zrobić standardowy button?

^shastaan 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 18:43   

Jest.
Elegancko byłoby wprowadzić zmienną, na przykład "N" która będzie oznaczać numer zdjęcia.
Skrypt ładujący zdjęcie nr 3 (na przykład) wyglądałby wtedy tak:
Kod:
on release {
_root.N = 3;
_root.kontener.loadMovie(_root.N+".jpg");
}

Przycisk next wyglądałby tak:
Kod:
on (release) {
_root.N += 1; // powiększamy N o 1 - czyli wybieramy kolejne zdjęcie
}

Analogicznie, prev:
Kod:
on (release) {
_root.N -= 1; // pomniejszamy N o 1 - czyli wybieramy kolejne zdjęcie
}

Jeszcze jedna rada, zaznacz sobie wszystkie jpgi i w ich właściwościach zaznacz opcję "allow smoothing" bo Ci się straaaasznie pikselizują przy efektach.

---
EDIT: Poprawiłem błędy w kodzie - zmienne typu number były w cudzysłowiach, o ja niedbały :P .
Ostatnio zmieniony przez shastaan Pią 14 Sty, 2011 18:18, w całości zmieniany 1 raz  

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 20:58   

Allow smoothing zrobione. Rzeczywiście jest różnica. Co do reszty to zawiesiłem się. Te zdjęcia to są zewnętrzne swf-y z ładowane powiedzmy z folderu "img". Czyli jak zastosuję zmienną to on wtedy sam rozpozna kolejność plików we folderze? Czy trzeba jakoś zmodyfikować nazwy? Gdzie wpisuję ścieżkę dostępu ?

on (release) {
_root.N += 1;
_root.kontener.loadMovie("_root.N"+".jpg");
}
Czy w miejscu gdzie mi wpisałeś "jpg"? Jakbyś mi mógł napisać przykład. Załóżmy że mój swf do załadowania nazywa się S05.swf. Poprzedni S04, następny S06 itd. Ścieżki to img/S05.swf. Z góry dziękuję.

^shastaan 

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 12:05   

W wypadku gdy plik się będzie nazywać S5.swf (pozbywamy się zera z nazwy bo N to zmienna typu number więc nie przyjmie wartości 05 tylko 5) będzie to wyglądało tak:
Kod:
on (release) {
_root.N =5;
_root.kontener.loadMovie("img/S"+N+".swf");
}

Nie definiowałeś zmiennej "img/S" więc on uzna to za ciąg znaków, "N" zamieni na wartość N - w tym wypadku 5, ".swf" to znów ciąg znaków. Suma tych wartości da img/S5.swf - czyli ściężkę dostępu do ładowanego pliku.

---
EDIT: Poprawiłem błędy w kodzie - zmienne typu number były w cudzysłowiach, o ja niedbały :P .
Ostatnio zmieniony przez shastaan Pią 14 Sty, 2011 18:19, w całości zmieniany 1 raz  

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 13:16   

Więc tak. Te skrypty które mi podałeś nie za bardzo mi tutaj pasują. Bo jeśli button "next" jest integralną częścią mojego swf-a -który się ładuje z folderu img to czemu nie mogę mu po prostu przypisać funkcji "loadmovie" numer jakiś tam? Wiem które zdjęcie jest akurat otwarte i bez problemu mogę przypisać funkcję dla buttona na zdjęciu nr 5 żeby otwierał zdjęcie nr 6 itd. Bo dla piątki "next" to jest szóstaka a "prev" czwórka i to jest stałe. A jeśli te buttony nie będą w zewnętrznym swf tylko w animacji głównej to też mi nie pasują te skrypty. To co próbowałem robić to dla buttona next przypisałem "unload" aktualnie załadowany] swf i "loadmovie" następny swf (sam określiłem numer - bo wiem który jest następny). Ale te dwie komendy chyba się ze sobą kłócą. ?? ? Próbowałem zrobić swi do wysłania ale wychodzi mi za duży i nie puszcza. Mogę wysłać na mail który masz w profilu?

^shastaan 

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 15:25   

Możesz to zrobić tak jak mówisz. Da się i zadziała. Ale to strasznie mało "pro" rozwiązanie.
Będziesz musiał w każdym swie lub do każdego swfa robić inny guzik next i inny guzik prev.
Wprowadzenie zmiennej służy temu, by mieć jeden guzik next i jeden guzik prev w całym projekcie.
Kod:
{
unloadMovie();
loadMovie();
}
to jest bez sensu, loadMovie i tak zastąpi ("unloadnie") wcześniej załadowany "movie" więc możesz spokojnie wywalić unload.

Nie wysyłaj mi na maila nic. Zrób mniejszy plik, z 5ma jpgami, najlepiej zoptymalizowanymi. Wtedy się zmieści w załączniku do posta. Wszyscy będą mogli skorzystać. Pomagamy Ci zrobić coś na czym ewidentnie będziesz zarabiał i ewidentnie nie chcemy za to kasy. Robimy to po to by użytkownicy forum mogli się uczyć. Dopóki będziesz miał takie samo podejście ja będę Ci pomagał chętnie.

Mój mail służy do kontaktu w sprawie zleceń i szkoleń.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 16:01   

Ok. Wieczorem podziałam. Co do pomocy to zdaję sobie sprawę że w niektórych miejscach musiałbym za to płacić. I nawet myślałem żeby zrobić jakiś większy kurs. Problem tkwi w wolnym czasie. Dlatego podwójne dzięki za pomoc. Wiem że normalnie za to bierzesz kasę. Ale jak będziesz w Krakowie to adres sklepu znasz. Wpadnij, zrobimy ładny rabacik.

[ Dodano: Pią 14 Sty, 2011 17:16 ]
No więc mam. Coś takiego jak w swi.
1.Zdjęcia jako zewnętrzne swf.
2.Przyciski prev-next będą na głównym swf.
3. Przycisk "unload" będzie docelowo na każdym ładowanym swf (ale on mi nie sprawia problemu).

Proszę o skrypt przy przyciskach prev i next. Jak robiłem to co miałem polecone to kończyło się na wyładowaniu bieżącego zdjęcia i nie załadowaniu następnego. Nie wiem gdzie miałem błąd. Przeglądałem parę razy i nic.

^shastaan 

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 18:16   

Zrobiłem Ci to ze zmienną N.

Jest pewna niedoróbka, którą powinieneś zauważyć i samemu poprawić i nam tu o tym napisać :]

Pozdro.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 18:34   

No super. Będę działał. Co do niedoróbki to nie wiem. Ale występuje sytuacja gdy nie mamy nic załadowane, naciskamy np. "prev" i ładuje nam się zdjęcie (w dodatku bez ukrywania menu przycisków). Więc może trzeba by zrobić jakiś warunek dla tych przycisków żeby nie działały w momencie jak menu jest "visible - true". Ale czy to jest to - nie wiem. Jeśli tak to ... jaki warunek?

^shastaan 

Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 19:27   

To jedno z rozwiązań. Jaki warunek? Właśnie mi o to chodzilo, żebyś sam to wykombinował :P

next:
if(_root.N<3 && _root.menu._visible = false) - na przykład

Odpowiedz do tematu