Gradientowa przeźroczystość |
Autor |
Wiadomość |
Marc
Doradca

|
Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 09:37 Gradientowa przeźroczystość
|
|
|
Witam. Mam problem z jedną animacją. Wiecie jak zrobić żeby załadowany plik miał gradientową przeźroczystość? Czyli żeby u góry był 100% nie przeźroczysty i płynnie zanikał do dołu do 100% przeźroczystości. |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 12:29
|
|
|
Właściwie to samo co Januszr Ci zapodał ale ten link jakoś do mnie bardziej trafia.
Nie zaszkodzi Ci jak przeczytasz dwa
http://www.swishzone.com/...led&link_id=213 |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
Marc
Doradca

|
Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 12:39
|
|
|
coś mi to nie wychodzi :/ Możecie popatrzeć co robię źle: |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 13:16
|
|
|
1. Zapomniałeś o zmianie ustawień eksportu na swf8. Poniżej 8 nie działa.
Na tym przykładzie jednak i tak nie działa bo dzieją się dziwne rzeczy.
Ta informacja Ci zapewne wcale nie pomaga więc:
1. W załączniku masz działające odbicie bez żadnej maski gradientowej, która, jak się okazuje, wyburacza się jak ją narzucisz na coś co ładuje plik zewnętrzny.
2. Nie rób tego na pliku ładowanym z zewnątrz bo to po pierwsze wygląda koszmarnie (nie możesz dać parametru allow smoothing dla bitmapy i jej ruch mnie po prostu odstrasza) a po drugie nie problem zrobić miniaturkę, która nic nie waży. Chyba, że to ma być jakaś duża dynamiczna galeria... W takim przypadku jeszcze raz proponuję rozwiązanie z załącznika |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
Marc
Doradca

|
Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 13:50
|
|
|
Niestety plik musi być ładowany z zewnątrz :/ Dzięki za pomoc chyba jednak będę musiał to robić właśnie w taki sposób. Jak się da 40kl/s i ruch przez 650 klatek to wygląda to trochę lepiej. |
|
|
|
 |
|