Pojawianie sie takstu po najechaniu myszka |
Autor |
Wiadomość |
damon.irl
Początkujący
|
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 00:24 Pojawianie sie takstu po najechaniu myszka
|
|
|
Witam!
Na poczatku chcialbym wszystkich serdecznie powitac i przeprosic za razem. Jestem tu nowy i w SWiSHu dopiero raczkuje.
Potrzebuje pomocy w skryptach gdyz jestem w nich calkiem "zielony", az glupio sie przyznac ale jak nie mam przykladu co za co odpowiada to nic do mnie nie dociera.
Przejde do rzeczy. Robie pierwsza stronke o naszej ekipie i utknalem na oknie pop-up, ktore mialoby opisywac kazdego z nas. Zalaczam plik.
W filmie sa dwie postaci, czerwona (ustalmy A) i niebieska (ustalmy B). I chodzi mi teraz o to aby po najechaniu myszka na postac A postac B zaniknela do 10% w kolor czarny i na jej miejscu pojawil sie tekst dotyczacy tejze postaci (A). Po zjechaniu myszki z pola odpowiedzialnego na MOUSE_OVER postaci A, postac B pojawila sie efektem fade in do poprzedniego stanu. I tak samo z najechaniem myszka na MOUSE_OVER postaci B, znika postac A i pojawia sie tekst o postaci B.
Mam nadzieje ze zrozumiale to napisalem bo juz sam sie pogubilem
Chodzi mi o skrypt tylko o najechanie i zjechanie myszki z pola, funkcja klikniecia wylaczona.
Z gory serdecznie dziekuje Wam za pomoc i Wasza wyrozumialosc. Oczywiscie plik po jego sprawnym dzialaniu prosze udostepnic innym uzytkownikom jako plik instruktazowy.
Pozrawiam
Damian
PS Jezeli temat jest w nie odpowiedniej sekcji, prosze moderatorow o przeniesienie tematu do odpowiedniej sekcji bez jego usuwania. Dziekuje |
|
|
|
|
^shastaan
Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 08:38
|
|
|
Możesz to zrobić nawet bez skryptów na zasadzie buttona, który w over state ma movie clip.
Dokładnie to o co Ci chodzi zrobisz jednak na movie clipie (nie buttonie) operując skryptami:
Kod: | onFrame(3) {
stop;
}
on(rollOver) {
this.gotoAndPlay(4);
}
onFrame(14) {
stop;
}
on(rollOut) {
this.gotoAndPlay(15);
} |
Na klatce 4 umieszczasz efekty move z modyfikacją alpha do 90 dla kwadratu, który zasłoni zdjęcie i fade in dla napisu. na klatce 15stej umieszczasz efekt odwrotny. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
|
damon.irl
Początkujący
|
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 12:26
|
|
|
Dzieki Ci ogromne za pomoc!!!
Bylo to banalnie proste Jednak na proste rzeczy jest ciezko wpasc
Podziekowal Ci slicznie
Jednak jakbys mial czas, moze zajrzyj w ten plik i pokombinuj skryptowo dla jakiegos ladniejszego plynnego efektu. Tylko jak juz to zrobisz opisz mi prosze kazda linijke skryptu co za co odpowiada - moze sie czego naucze Z gory Ci za to dziekuje! |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 14:13
|
|
|
http://swish.wodip.opole....oad.php?id=1679
masz coś podobnego na skryptach |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
damon.irl
Początkujący
|
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 17:45
|
|
|
dzieki Januszr, to jest dobre ale powiedz mi prosze jak dodac do tego sryptu efekt fade-in i fade-out, w ktorym miejscu?
Sorrki, pytanie moze glupie ale ja dopiero "raczkuje" z ActionScript |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 20:47
|
|
|
To jest do pojawiania i znikania. Do fade zrobiłem to:
http://swish.wodip.opole....oad.php?id=1782 |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
damon.irl
Początkujący
|
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 21:34
|
|
|
Znalazlem to juz wczesniej ale nie bardzo wiem jak i gdzie wpiac odpowiednie skrypty w odpowiednie elementy.
Postaram sie jeszcze podlubac. Sluchajcie, znacie moze jakies fajne strony www ze swietnie wytlumaczonym ActionScript, najlepiej z przykladami i opisami linijek co i jak.
Chcialbym sie pouczyc zeby ludziom czasu nie zabierac ale nie bardzo wiem gdzie sie zaczepic.
Dzieki jeszcze raz za Wasze sugestie i pomysly. |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Wto 05 Paź, 2010 07:19
|
|
|
Większość animacji/skryptów/efektów jest tutaj na forum. Jak chcesz sobie poczytać o AS2 (bo 3 wersji swish nie obsługuje) to proponuję w google poszukać pliku "fl8_learning_as2.pdf" |
|
|
|
|
|
|