SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pojawianie sie takstu po najechaniu myszka
Autor Wiadomość
damon.irl
Początkujący

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 00:24   Pojawianie sie takstu po najechaniu myszka

Witam!
Na poczatku chcialbym wszystkich serdecznie powitac i przeprosic za razem. Jestem tu nowy i w SWiSHu dopiero raczkuje.
Potrzebuje pomocy w skryptach gdyz jestem w nich calkiem "zielony", az glupio sie przyznac ale jak nie mam przykladu co za co odpowiada to nic do mnie nie dociera.
Przejde do rzeczy. Robie pierwsza stronke o naszej ekipie i utknalem na oknie pop-up, ktore mialoby opisywac kazdego z nas. Zalaczam plik.
W filmie sa dwie postaci, czerwona (ustalmy A) i niebieska (ustalmy B). I chodzi mi teraz o to aby po najechaniu myszka na postac A postac B zaniknela do 10% w kolor czarny i na jej miejscu pojawil sie tekst dotyczacy tejze postaci (A). Po zjechaniu myszki z pola odpowiedzialnego na MOUSE_OVER postaci A, postac B pojawila sie efektem fade in do poprzedniego stanu. I tak samo z najechaniem myszka na MOUSE_OVER postaci B, znika postac A i pojawia sie tekst o postaci B.
Mam nadzieje ze zrozumiale to napisalem bo juz sam sie pogubilem ;)
Chodzi mi o skrypt tylko o najechanie i zjechanie myszki z pola, funkcja klikniecia wylaczona.
Z gory serdecznie dziekuje Wam za pomoc i Wasza wyrozumialosc. Oczywiscie plik po jego sprawnym dzialaniu prosze udostepnic innym uzytkownikom jako plik instruktazowy.
Pozrawiam
Damian

PS Jezeli temat jest w nie odpowiedniej sekcji, prosze moderatorow o przeniesienie tematu do odpowiedniej sekcji bez jego usuwania. Dziekuje

^shastaan 

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 08:38   

Możesz to zrobić nawet bez skryptów na zasadzie buttona, który w over state ma movie clip.

Dokładnie to o co Ci chodzi zrobisz jednak na movie clipie (nie buttonie) operując skryptami:

Kod:
onFrame(3) {
    stop;
}
on(rollOver) {
    this.gotoAndPlay(4);
}
onFrame(14) {
    stop;
}
on(rollOut) {
    this.gotoAndPlay(15);
}

Na klatce 4 umieszczasz efekty move z modyfikacją alpha do 90 dla kwadratu, który zasłoni zdjęcie i fade in dla napisu. na klatce 15stej umieszczasz efekt odwrotny.

damon.irl
Początkujący

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 12:26   

Dzieki Ci ogromne za pomoc!!!
Bylo to banalnie proste ;) Jednak na proste rzeczy jest ciezko wpasc :)
Podziekowal Ci slicznie ;)

Jednak jakbys mial czas, moze zajrzyj w ten plik i pokombinuj skryptowo dla jakiegos ladniejszego plynnego efektu. Tylko jak juz to zrobisz opisz mi prosze kazda linijke skryptu co za co odpowiada - moze sie czego naucze ;) Z gory Ci za to dziekuje!

^Januszr 

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 14:13   

http://swish.wodip.opole....oad.php?id=1679
masz coś podobnego na skryptach

damon.irl
Początkujący

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 17:45   

dzieki Januszr, to jest dobre ale powiedz mi prosze jak dodac do tego sryptu efekt fade-in i fade-out, w ktorym miejscu?
Sorrki, pytanie moze glupie ale ja dopiero "raczkuje" z ActionScript

^Januszr 

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 20:47   

To jest do pojawiania i znikania. Do fade zrobiłem to:
http://swish.wodip.opole....oad.php?id=1782

damon.irl
Początkujący

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 21:34   

Znalazlem to juz wczesniej ale nie bardzo wiem jak i gdzie wpiac odpowiednie skrypty w odpowiednie elementy.
Postaram sie jeszcze podlubac. Sluchajcie, znacie moze jakies fajne strony www ze swietnie wytlumaczonym ActionScript, najlepiej z przykladami i opisami linijek co i jak.
Chcialbym sie pouczyc zeby ludziom czasu nie zabierac ale nie bardzo wiem gdzie sie zaczepic.
Dzieki jeszcze raz za Wasze sugestie i pomysly.

^Januszr 

Wysłany: Wto 05 Paź, 2010 07:19   

Większość animacji/skryptów/efektów jest tutaj na forum. Jak chcesz sobie poczytać o AS2 (bo 3 wersji swish nie obsługuje) to proponuję w google poszukać pliku "fl8_learning_as2.pdf" :)

Odpowiedz do tematu