Problem z deklaracją zmiennych w obiektach duplikowanych |
Autor |
Wiadomość |
mario_online
Początkujący
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 5 Skąd: 3-miasto
|
Wysłany: Pon 22 Lut, 2010 12:43 Problem z deklaracją zmiennych w obiektach duplikowanych
|
|
|
Witam.
Proszę o pomoc w następującej sprawie. Robię galerię zdjęć w SwishMAX 2. Mam problem z miniaturami zdjęć. Galeria generowana jest dynamicznie. Tzn dane o ilości zdjęć w danym katalogu pobierane są z zewnętrznego pliku tekstowego. Miniatury generuję za pomocą polecenia:
Kod: | duplicateMovieClip(thumb1,("thumb" + i2),i); |
Mam obiekt wzorcowy do który powielam w pętli ładując jednocześnie odpowiednie miniatury:
Kod: | eval("thumb" + i2).thumbnails.loadMovie(_global.subdirectory + "thumb/thumb" + i + ".jpg");
eval("thumb" + i2).thLicznik.text = i; //nadawanie nr miniatury
eval("thumb" + i2).mynum = i2; |
Do tego momentu wszystko działa tak jak to zaplanowałem, tzn ładują się wszystkie miniatury wraz z odpowiednią numeracją. Niestety nie wiem jak mam zrobić akcję kliknięcia oraz załadowania odpowiadającego miniaturze dużego zdjęcia. Nie wiem jak zadeklarować a następnie odczytać zmienne w duplikowanych elementach miniatur. Próbuję przypisać zmiennej „mynum” wartość zmiennej „i2”. Każdy duplikowany obiekt powinien mieć zadeklarowaną inną wartość zmiennej „mynum”.
Poniżej zawartość duplikowanego obiektu:
Kod: | onSelfEvent (enterFrame) {
var mynum = 0;
var newimage = int(mynum);
}
on (press) {
_global.slide = 0; //zatrzymywanie pokazu zdjęć
_root.slideshow.image_place.play_pause.gotoAndStop("play"); //zmiana symbolu przycisku na PLAY
_global.fullpatch2 = (_global.subdirectory + _global.filename + "10" + ".jpg"); //deklaracja ścieżki oraz nr zdjęcia
_root.slideshow.image_place.image.loadMovie(_global.fullpatch2); //wgrywanie zdjęcia
trace(newimage);
} |
Może ktoś z Was przerabiał już ten temat lub wie jak deklarować zmienne w duplikowanych obiektach.
Szukałem odpowiedzi na różnych forach i pomimo tego że jest sporo materiału poświęconego galeriom robionym w Swish nie udało mi się znaleźć rozwiązania mojego problemu.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Mariusz. |
_________________ M@rio |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 22 Lut, 2010 13:31
|
|
|
http://files.swish-tutori...file&id=1602%29 |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
mario_online
Początkujący
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 5 Skąd: 3-miasto
|
Wysłany: Pon 22 Lut, 2010 19:59
|
|
|
Dzięki za namiar na tutka. Już z niego korzystałem. Swoja galerię zbudowałem w oparciu o ten tutorial. Gdzieś musiałem zrobić błąd, mam problem z tymi zmiennymi.
Gdyby ktoś miał do czynienia z podobnym przypadkiem będę wdzięczny za pomoc.
[ Dodano: Czw 25 Lut, 2010 22:35 ]
W celach testowych napisałem od nowa cały skrypt. Niestety nadal mam problem z deklaracją zmiennych. Pewnie chodzi o jakiś drobiazg który przeoczyłem ale nie jestem w stanie wyłapać tego błędu. Jako załącznik wysyłam plik SWI.
Z góry dzięki za pomoc. |
_________________ M@rio |
|
|
|
|
|