Start SWF'a od wybranej sceny |
Autor |
Wiadomość |
jagon
Bywalec

|
Wysłany: Sob 10 Sty, 2009 11:22 Start SWF'a od wybranej sceny
|
|
|
Witam Was, mam pewien problem z nawigacją na swojej stronie, który oczywiście chciałbym rozwiązać:)
Przejdę od razu do rzeczy...Czy da się wywołać(odpalić) plik SWF na stronie, startujący np. od sceny 2? Zalezy mi na tym, aby ten "start" był zapisany w "wywołaniu" pliku na stronie, czyli w skrypcie.
SWF'y wywołuję za pomocą skryptu:
Kod: | <object type="application/x-shockwave-flash" data="port_naw.swf"width="195" height="544"><param name="movie" value="port_naw.swf"></object> |
Proszę o odpowiedź.
[ Dodano: Nie 11 Sty, 2009 13:57 ]
jest tu kto? |
|
|
|
 |
5uck
Praktyk

Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 32 Skąd: tu się wziełeś?
|
Wysłany: Nie 11 Sty, 2009 16:53
|
|
|
Nie zrobisz tego za pomocą html'a.
Jeśli chcesz by flash koniecznie dowiedział się z indexu strony jaka scena ma być odpalona, to napisz index w php i w trakcie odpalania swf'a:
Odwołaj się do pliku
Kod: |
onFrame (1) {
loadVariablesNum("index.php",0,'GET');
}
|
a w php:
Kod: |
echo "&scena=" scena2;
|
Na 100% twój problem jest do rozwiązania w prostszy sposób. Napisz dokładnie co chcesz przez to uzyskać. |
|
|
|
 |
mielu

Pomógł: 131 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Kwi 2006 Posty: 1177 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009 08:51
|
|
|
5uck napisał/a: | Nie zrobisz tego za pomocą html'a |
i tu jesteś w błędzie
po 1 w ten sposób nie powinno się wywoływać swf, lepiej użyć do tego swfobject
jagon napisał/a: | SWF'y wywołuję za pomocą skryptu:
Kod:
<object type="application/x-shockwave-flash" data="port_naw.swf"width="195" height="544"><param name="movie" value="port_naw.swf"></object>
Proszę o odpowiedź. |
po 2 zarówno w object jak i w swfobject jest parametr do przekazywania zmiennych z poziomu html, poczytajcie ten post może wam to rozjaśni http://swish.wodip.opole....light=flashvars
po 3 można nawet wywołać plik port_naw.swf?nazwa_zmiennej=i_jej_wartość |
|
|
|
 |
jagon
Bywalec

|
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009 15:10
|
|
|
Dzieki za pomoc, ale jednak poradziłem sobie w inny sposób. Napisałem skrypcik w PHPie, dzięki któremu menu działa tak jak powinno. |
|
|
|
 |
special
Bywalec

|
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009 21:48
|
|
|
jagon napisał/a: | Dzieki za pomoc, ale jednak poradziłem sobie w inny sposób. Napisałem skrypcik w PHPie, dzięki któremu menu działa tak jak powinno. |
czy moglbys wyslac te pliki swi oraz php tutaj abym mogl zobaczyc jak Tobie sie to udalo? Mozesz to zrobic, bo rowniez takiego rozwiazania potrzebuje...
Dziekuje... |
_________________ Zapraszam:
www.DeineLakaien.fan.pl
www.HeliumVola.glt.pl |
|
|
|
 |
jagon
Bywalec

|
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009 21:57
|
|
|
W koncu zrezygnowałem ze swishowego menu, ponieważ wymagało "inteligencji" ze strony skryptu, co dało się znacznie łatwiej uzyskać dzięki PHP. ( w końcu zawsze mozna wstawić pojedyncze elementy SWF do skryptu, zo znacznie uatrakcyjni całość;) ) lepiej napisz do mnie na gadu 7749048 lub na miaila jagon2@o2.pl, bo nie zdążyłem posegregować wszystkiego. |
|
|
|
 |
|