Menu na stronę |
Autor |
Wiadomość |
michalpl
Początkujący

|
Wysłany: Pon 14 Sty, 2008 11:31 Menu na stronę
|
|
|
Witam, będę bardzo zobowiązany za pomoc w zdaje się banalnej dla większości z was sprawie.
Chciałbym zrobić menu - układ poziomy składające się z 5 pozycji. Po najechaniu na jedną z pozycji chciałbym aby nieco się unosiła do góry a po przejściu łagodnie (lub nie - niekonieczne) opadała.
Menu będzie includowane do strony (będzie to jeden plik) i chciałbym żeby będąc np na stronie głównej pierwsza pozycja menu (np strona główna była w górze), po przejściu do następnej pozycji to ona była na górze.
Da sie to zrobić z jednym plikiem czy dla każdej podstrony musi być osobny?
Będę bardzo zobowiązany za wszelką pomoc.
Michał |
|
|
|
 |
^sl01k

Pomógł: 42 razy Wiek: 29 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 355 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 14 Sty, 2008 22:18
Moje WWW: cześć prac w stopce :) |
|
|
niema rzeczy niemoyzliwych.... moga ludzie niechciec
chyba niemusze ci pisac jak zrobic efekty po najechaniu itp ( zachowanie menu ... uznaje to za proste .... no chyba ze swish to dla ciebie nowosc to spoko opisze sie
co do bardziej skomplikowanej rzeczy .... zeby to zostawalo a d sie zmienial .... hmm kilka opcji jest....
napewno ramki .... ale ja tego nigdy nierobilem ... ale napewno sie da ....
napewno JS - ogolnie piszesz wszystkie podstrony w jednym pliku w divach na pozycji absolutnej .... kazda tak jakby podstrona w osobny divie ... w Css display=none = standardowo zeby dicy byly niewidoczne normalnie a po kliknieci na menu w swishu odsylasz je do funkcji JS w ktorej zmieniasz styl wybranego diva na display=; czyli standardowo widoczny a inne na none zeby znikly jak ewentualnie byly .... troszke to skomplikowane ... ale na ramkach nie lubie robic ... i zrobil bym to drugim sposobem gdyz juz cos mniej wiecej takiego robilem ....
pewnie sa jeszcze inne rozwiazania ... no ale ja bardziej rzwijam sie w kierunku designu niz programowania .... co niezmienia faktu ze podstawy sie ma |
_________________ mam 12 lat i dopiero się uczę
http://sl01k.cal.pl/portfolio/
http://fachowo.co |
|
|
|
 |
MichalP
Początkujący

|
Wysłany: Pon 14 Sty, 2008 22:53
|
|
|
Dzięki za odpowiedz, raczkuje w swishu i nie bardzo wiem jak sie w nim pracuje. Na ramkach nic nigdy nie robiłem. Myślałem że jest taka możliwość aby w pliku ustawić domyślne zachowanie dla aktywnej strony. O ile mi wiadomo we flashu jest taka opcja.
Chyba sobie odpuszczę ten motyw. Z przesunięciem dam sobie radę
Dzięki i pozdrawiam
Michał |
|
|
|
 |
|