SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Menu na stronę
Autor Wiadomość
michalpl 
Początkujący

Wysłany: Pon 14 Sty, 2008 11:31   Menu na stronę

Witam, będę bardzo zobowiązany za pomoc w zdaje się banalnej dla większości z was sprawie.
Chciałbym zrobić menu - układ poziomy składające się z 5 pozycji. Po najechaniu na jedną z pozycji chciałbym aby nieco się unosiła do góry a po przejściu łagodnie (lub nie - niekonieczne) opadała.

Menu będzie includowane do strony (będzie to jeden plik) i chciałbym żeby będąc np na stronie głównej pierwsza pozycja menu (np strona główna była w górze), po przejściu do następnej pozycji to ona była na górze.

Da sie to zrobić z jednym plikiem czy dla każdej podstrony musi być osobny?

Będę bardzo zobowiązany za wszelką pomoc.

Michał

^sl01k 

Wysłany: Pon 14 Sty, 2008 22:18   
   Moje WWW: cześć prac w stopce :)

niema rzeczy niemoyzliwych.... moga ludzie niechciec
chyba niemusze ci pisac jak zrobic efekty po najechaniu itp ( zachowanie menu ... uznaje to za proste .... no chyba ze swish to dla ciebie nowosc to spoko opisze sie :)

co do bardziej skomplikowanej rzeczy .... zeby to zostawalo a d sie zmienial .... hmm kilka opcji jest....
napewno ramki .... ale ja tego nigdy nierobilem ... ale napewno sie da ....
napewno JS - ogolnie piszesz wszystkie podstrony w jednym pliku w divach na pozycji absolutnej .... kazda tak jakby podstrona w osobny divie ... w Css display=none = standardowo zeby dicy byly niewidoczne normalnie a po kliknieci na menu w swishu odsylasz je do funkcji JS w ktorej zmieniasz styl wybranego diva na display=; czyli standardowo widoczny a inne na none zeby znikly jak ewentualnie byly .... troszke to skomplikowane ... ale na ramkach nie lubie robic ... i zrobil bym to drugim sposobem gdyz juz cos mniej wiecej takiego robilem ....
pewnie sa jeszcze inne rozwiazania ... no ale ja bardziej rzwijam sie w kierunku designu niz programowania .... co niezmienia faktu ze podstawy sie ma :)

http://sl01k.cal.pl/portfolio/
http://fachowo.co

MichalP 
Początkujący

Wysłany: Pon 14 Sty, 2008 22:53   

Dzięki za odpowiedz, raczkuje w swishu i nie bardzo wiem jak sie w nim pracuje. Na ramkach nic nigdy nie robiłem. Myślałem że jest taka możliwość aby w pliku ustawić domyślne zachowanie dla aktywnej strony. O ile mi wiadomo we flashu jest taka opcja.

Chyba sobie odpuszczę ten motyw. Z przesunięciem dam sobie radę

Dzięki i pozdrawiam

Michał

Odpowiedz do tematu