SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze spiralą....
Autor Wiadomość
semir444 
Przyjaciel

Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 17:31   Problem ze spiralą....

Witam pierwsze chciałbym abyście zobaczyli stronę http://www.semir444.republika.pl/lain/index.html
ponieważ dopiero wtedy zrozumiecie o czym piszę...
Mam problem ze spiralami kręcącymi się (dwie spirale obok napisu Hypnotic Lain)
Chciałbym mieć te spirale nie w kwadracie jak to jest teraz ale w kółku.....poprostu aby spirala była o kształcie koła....ale nadal kręciła by się w taki sposób jak teraz się kręci w tym kwadracie.

I tutaj problem bo kręcąca spirala składa się z kilku zdjęć (z kilku częsci) i chciałbym aby ona mi się obracała w kole....

Szukałem juz innych przykadów gif-ów w internecie ale tylko ten mnie zadowala...inne są złe...podobnie szukałem także do swisha już gotowych spiral ale także nie znalazłem takiej.

I tutaj pytanie czy maska by mi pomogła w tej spirali ? (np aby spirala była w kwadracie ale widoczna była by tylko ta w kole (dzieki masce)....poza kołem nie było by nic innego.

Jeżeli da sie tak zrobić to napiszcie mi jak bo ja z maską jeszcze sie nie bawiłem i nie wiem nawet czy dobrze mowie :P (jezeli chodzi o maskę).
A jeżeli nie da się tak to doradźcie mi co zrobić aby ta spirala kręciła się w kole....
Dzieki i pozdrawiam

Seb 
Ekspert

Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 19:45   

możesz dać nawet- shape zasłaniający te spiralki z radial gradientem- gdizie koło które chcesz mieć było przeźroczyste-alfa 0% .. i.. :-D= voila :) efekt gotowy :)

Mackas 
Specjalista

Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 20:23   
   Moje WWW: http://www.mackas.com

Najpierw poszukaj zanim napiszesz, to naprawde nie boli...

nugatt 

Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 20:25   

masz tu spiralę wektorową
zimportuj do swisha. zakręć nią. i zrób maskę o kształcie koła.

semir444 
Przyjaciel

Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 22:27   

spirala wektorowa nie pomogła ponieważ tworzył się efekt JAJA kiedy się ona kręciła....do tego jeszcze nie miała ona w sobie białego tła tylko przeźroczyste i kiedy dałem tą spirale na czarne tło strony to jej kompletnie widać nie było....ale rozwiązałem ten problem sam...
Maska mi pomogła....stworzyłem sobie okrąg jako maskę i po kłopocie...
Sorki że zadałem to pytanie w ogóle ale wcześniej sie jeszcze z maskami w ogóle nie bawiłem i nie wiedziałem jak sie je robi....a szukając w forum słowo "maska" znalazło mi praktycznie wszystko ale nie jak sie robi maskę :P
Ale spoko tutaj kolega zamiescił maske i sam zrozumiałem jak się ją robi i używa :)
Dzieki wielkie :) za pomoc wszystkim :)

nugatt 

Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 22:37   

fakt dołożenie białego to duży problem. ustawienie anchor pointa w innym miejscu też.
te rastrowe spirale które masz na stronie nie są za ładne, znaczy sie widać że to nie wektory. poszukaj innych spiral

rs 
Praktyk

Wysłany: Pią 01 Gru, 2006 13:14   

No faktycznie te spirale na www nie wyglądają ładnie, napewno wyglądać będzie lepiej jeżeli zrobisz to wektorowo, chyba że chcesz zrobić sobie ładną spiralkę w Inkscape (taki darmowy program graficzny :P ) w swish ustawiasz anchor pointa na środku i kręcisz spiralką :D

Odpowiedz do tematu