Problem ze spiralą.... |
Autor |
Wiadomość |
semir444
Przyjaciel

|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 17:31 Problem ze spiralą....
|
|
|
Witam pierwsze chciałbym abyście zobaczyli stronę http://www.semir444.republika.pl/lain/index.html
ponieważ dopiero wtedy zrozumiecie o czym piszę...
Mam problem ze spiralami kręcącymi się (dwie spirale obok napisu Hypnotic Lain)
Chciałbym mieć te spirale nie w kwadracie jak to jest teraz ale w kółku.....poprostu aby spirala była o kształcie koła....ale nadal kręciła by się w taki sposób jak teraz się kręci w tym kwadracie.
I tutaj problem bo kręcąca spirala składa się z kilku zdjęć (z kilku częsci) i chciałbym aby ona mi się obracała w kole....
Szukałem juz innych przykadów gif-ów w internecie ale tylko ten mnie zadowala...inne są złe...podobnie szukałem także do swisha już gotowych spiral ale także nie znalazłem takiej.
I tutaj pytanie czy maska by mi pomogła w tej spirali ? (np aby spirala była w kwadracie ale widoczna była by tylko ta w kole (dzieki masce)....poza kołem nie było by nic innego.
Jeżeli da sie tak zrobić to napiszcie mi jak bo ja z maską jeszcze sie nie bawiłem i nie wiem nawet czy dobrze mowie (jezeli chodzi o maskę).
A jeżeli nie da się tak to doradźcie mi co zrobić aby ta spirala kręciła się w kole....
Dzieki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Seb
Ekspert

Pomógł: 28 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 591 Skąd: takie pytanie?
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 19:45
|
|
|
możesz dać nawet- shape zasłaniający te spiralki z radial gradientem- gdizie koło które chcesz mieć było przeźroczyste-alfa 0% .. i.. voila efekt gotowy |
|
|
|
 |
Mackas
Specjalista

Pomógł: 11 razy Wiek: 41 Dołączył: 06 Gru 2005 Posty: 133 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 20:23
Moje WWW: http://www.mackas.com |
|
|
Najpierw poszukaj zanim napiszesz, to naprawde nie boli... |
|
|
|
 |
nugatt

Pomógł: 75 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1389 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 20:25
|
|
|
masz tu spiralę wektorową
zimportuj do swisha. zakręć nią. i zrób maskę o kształcie koła. |
_________________ tomekf /// swishmaxxx |
|
|
|
 |
semir444
Przyjaciel

|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 22:27
|
|
|
spirala wektorowa nie pomogła ponieważ tworzył się efekt JAJA kiedy się ona kręciła....do tego jeszcze nie miała ona w sobie białego tła tylko przeźroczyste i kiedy dałem tą spirale na czarne tło strony to jej kompletnie widać nie było....ale rozwiązałem ten problem sam...
Maska mi pomogła....stworzyłem sobie okrąg jako maskę i po kłopocie...
Sorki że zadałem to pytanie w ogóle ale wcześniej sie jeszcze z maskami w ogóle nie bawiłem i nie wiedziałem jak sie je robi....a szukając w forum słowo "maska" znalazło mi praktycznie wszystko ale nie jak sie robi maskę
Ale spoko tutaj kolega zamiescił maske i sam zrozumiałem jak się ją robi i używa
Dzieki wielkie za pomoc wszystkim |
|
|
|
 |
nugatt

Pomógł: 75 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1389 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 22:37
|
|
|
fakt dołożenie białego to duży problem. ustawienie anchor pointa w innym miejscu też.
te rastrowe spirale które masz na stronie nie są za ładne, znaczy sie widać że to nie wektory. poszukaj innych spiral |
_________________ tomekf /// swishmaxxx |
|
|
|
 |
rs
Praktyk

|
Wysłany: Pią 01 Gru, 2006 13:14
|
|
|
No faktycznie te spirale na www nie wyglądają ładnie, napewno wyglądać będzie lepiej jeżeli zrobisz to wektorowo, chyba że chcesz zrobić sobie ładną spiralkę w Inkscape (taki darmowy program graficzny ) w swish ustawiasz anchor pointa na środku i kręcisz spiralką |
|
|
|
 |
|