|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
FAQ - czyli Najczęściej Zadawane Pytania - Ciekawy i prosty efekt "DUCH"/podświetlanie
maribt - Sob 23 Kwi, 2005 23:39 Temat postu: Ciekawy i prosty efekt "DUCH"/podświetlanie Witam
Efekt jaki mam zamiar przedstawić napewno jest znany przez większość osób na tym forum lecz widziałem sporo postów z pytaniem jak to wykonać. Chodzi mi o kontur, który pojawia się częściowo na krawędzich jakiegoś elementu poprzez przejazd wzdłuż, np. tu .
1. Musisz mieć zdjęcie/rysunek który ma "oblać" kontur
2. Obrysowujesz konrury wszystkich elementów dających się obrysować w danym zdjęciu - w programie graficznym, ja robię to w Corelu za pomocą narzędzia "łamana" oraz "krzywa z 3 punktów".
3. Kiedy już obrysujesz kontur usuń oryginalny obrazek i eksporuj dokument do formatu .png pozbywając się tła.
4. W SWISHU wrzucasz najpierw oryginalny obrazek, a następnie kontur i zamieniasz go na sprite'a
5. W zakładce"Properties" zaznaczasz opcję "Use bottom object as mask".
6. Do tego samego duszka w którym jest kontur dodajesz jakiś kształt, może to być prostokąt, elipsa lub linia i przenosisz tą warstwę pod kontur.
7. Teraz tylko musisz nadać jakiś efekt swojemu kształtowi, żeby odsłaniał kontur ( n apoczątku spróbuj z "Motion Path" przeciągając kształt przez cały rysunek - to pozwoli zrocumieć ci istotę działania tego efektu).
8. Wciśnij play i sprawdź czy wszystko dziąła
Życzę powodzenia.
P.S. Jeżeli jest coś niezrozumiałego to piszcie napewno pomogę. Jeżeli dużo osób nie będzie rozumiało mojego tłumaczenia to może zrobię jakiś krutki film na ten temat.
Pozdrawiam
maribt
tAboon - Nie 24 Kwi, 2005 18:47
odpwiedź na takie pytanko znajduje się również tutaj w innym temacie. Ale jest ok.
Niestety bardzo mało osób uzywa polecenia szukaj zanim zada pytanie. co czasem jest uciążliwe.
zmieniłem temat ponieważ niewiele mówił
Chopin - Sob 11 Cze, 2005 11:14 Temat postu: Re: Ciekawy i prosty efekt "DUCH"/podświetlanie
maribt napisał/a: |
2. Obrysowujesz konrury wszystkich elementów dających się obrysować w danym zdjęciu - w programie graficznym, ja robię to w Corelu za pomocą narzędzia "łamana" oraz "krzywa z 3 punktów".
|
jakoś nie mogę znaleść tego narzedzia - gdzie ono jest w corelu - mam 11 pl i tam nie widze
nugatt - Sob 11 Cze, 2005 11:55
po lewj stronie w toolboxie, zaraz pod lupą (tak jest w corelu 12) są różne narzędzia do lini
Michał - Wto 14 Cze, 2005 09:22
hmmm a może lepiej w Corel Draw wyeksportować to do WMF. zawsze to krzywe lepiej się skalują i można dowolne kształtować w Swish'U....
Może
Ale efekcik OK!!
nicewik - Sro 15 Cze, 2005 11:14
mam pytanko odnośnie tego efektu. bo zrobiłem takjak pisałeś czyli obrazek z konturami itd... i wszystko ok. mógł byś opisać jak zrobić aby sprite odsłąniał się taj jak na animacji którą zrobiłeś bo u mnie albo widać normalny obrazek na który nasuwa sie kontur coś knoce a chciałby opanowaćto ws taki sposób jaki jest na animacji którą przedstawiłeś. podobny efekt widziałem na stronce .popatrz tu
z góry dzięki za cierpilwość.
tAboon - Sro 15 Cze, 2005 12:10
Tu oraz Tu W tych tematach były omaiwane maski jeśli Ci o to chodzi. Jeśli po tej lekturze nie będizesz mógł sobie poradzić pytaj dalej spróbujemy coś wykombinować że tak powiem łopatologicznie wytłumaczyć.
nicewik - Sro 15 Cze, 2005 17:07
tAboon napisał/a: | Tu oraz Tu W tych tematach były omaiwane maski jeśli Ci o to chodzi. Jeśli po tej lekturze nie będizesz mógł sobie poradzić pytaj dalej spróbujemy coś wykombinować że tak powiem łopatologicznie wytłumaczyć. |
no to bym prosił o wytłumaczenie. Tak ajk pisałem wcześniej chciałbym uzyskać taki sam efekt jak pokazał marbit z tymi meblami tylko pojawia mi się problem bo na samym początku mojej animacji pokazuje sie normalny obrazek na który nasuwa się kontur... i normalnie jeśłi możesz marbit pokazac jak zrobić taki efekt...to bedę "dżwięczny"
tAboon - Sro 15 Cze, 2005 19:26
ups patrzyłem nie an te meble, przepraszam Tutaj nie ma masek, jest według mnie standardowy obrys mebli, a potem jest to przykryte zwykłumi sgape'ami w różnych kształtach które zjeżdżaja ze sceny i pokazują owe kreseczki. takie jest moje zdanie na ten temat.
Popatrz na prosty bardzo prosty załącznik
nicewik - Sro 15 Cze, 2005 21:32
ok z twojego pliku przyda sie efekt odsuwania tylko mnie chodzi o to jak np w czasie gdy już jest 90% odsłonięte nasunąc normale zdjęcie w równie efektowny sposób jaki widziałeś na tamnetj stronie TU
tAboon - Czw 16 Cze, 2005 18:43
To jest już według mnie na maskac porobione ale pytaj się o szczegóły maribt'a
maribt - Czw 16 Cze, 2005 19:21
Witam
Moje gg: 1784126 (niewidoczny) napisz do mnie to Ci wytłumaczę jak to zrobiłem.
Pozdrawiam
maribt
lada12 - Czw 18 Maj, 2006 14:41
Jeśli mógłby ktoś powiedzieć jak nazywa się to narzędzie w photoshopie byłbym wdzięczny.
Cor3y - Sro 09 Sie, 2006 11:29
ja w photoshopie zrobilem to tak, ze przytrzymalem ctrl i zaznaczylem warstwe, po czym usunolem warstwe, stworzylem nowa i dalem Stroke 1 lub 2 px, kolorem bialym, rezultat widac na http://www.cor3y.ovh.org/webspell/index.php
Pozatym bardzo przydatny temat:)
|
|