Efekt podświetlania |
Autor |
Wiadomość |
jagon
Bywalec

|
Wysłany: Sro 01 Lut, 2006 21:42 Efekt podświetlania
|
|
|
witam Was panowie mam Swishmax, mam pewien problem. Niestety nie znam sie na tyle na swishu, żeby samemu to zrobić:( czy możecie mi powiedzieć jak zrobić, żeby po najechaniu myszką na obrazek, na tym obrazku pojawiał się inny (chcę zrobić coś w stylu efektu podświetlania) prosze o pomoc... |
|
|
|
 |
SPIDER
Specjalista

Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 121 Skąd: Opole
|
Wysłany: Sro 01 Lut, 2006 22:23
Moje WWW: www.kniec.pl |
|
|
nałóż na siebie dwa osobne Sprajty kazdy z innym obrazkiem,ten "podswietlony" daj pod spod.
Na timeline sprajta ,ktory jest na wierzchu 3 akcje :
onFrame(1){
stop();
}
onFrame(2){
stop();
}
on(rollover){
gotoAndStop(2);
}
obrazek:
klatka 1-sza: Place
klatka 2-ga: Remove
sprajt pod spodem bez zadnych akcji i kodu
jak to działa :
po najechaniu na obrazek ktory masz w Sprite 1 przechodzi on dzieki on(rollover) do klatki 2 ...a w klatce drugiej obrazek ma wlasciwosc remove - czyli znika - czyli odslania nam sie Sprite ktory byl podspodem - czyli to jest to co chcielismy uzyskac.
to chyba najprostrzy sposob. |
_________________ "Jeśli myślisz,że jesteś zbyt mały by coś zmienić ,spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem" |
|
|
|
 |
schamann
Praktyk

|
Wysłany: Pią 03 Lut, 2006 10:29
|
|
|
Albo jeszcze prosciej zaminic obrazek na button i podlozyc drugi obrazek na over state zamiast tego pierwszego. |
|
|
|
 |
erbe

Pomógł: 29 razy Wiek: 46 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 527 Skąd: Poznań / Londyn
|
Wysłany: Pią 03 Lut, 2006 11:02
|
|
|
schamann napisał/a: | Albo jeszcze prosciej zaminic obrazek na button i podlozyc drugi obrazek na over state zamiast tego pierwszego. |
hmmm ja jednak twierdzę, że pomysł ze sprite'ami jest najbardziej skuteczny. Buttony czasem coś psują. |
_________________ erbe
http://www.d-t-h.prv.pl |
|
|
|
 |
SPIDER
Specjalista

Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 121 Skąd: Opole
|
Wysłany: Pią 03 Lut, 2006 20:15
Moje WWW: www.kniec.pl |
|
|
z Buttonem oczywiscie prościej i łatwiej ,tylko ze prosil o podmienianie obrazka jako takie a nie przycisk dlatego zaczalem o sprite'ach .
Z tego co ja zauwazylem buttony psuja np czcionki pixelowe, wspolrzedne przy grupowaniu "jako button" sie zmieniaja i robi sie syf,potem trzeba poprawiac. |
_________________ "Jeśli myślisz,że jesteś zbyt mały by coś zmienić ,spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem" |
|
|
|
 |
|