[pomoc] jak napisac skrypt do spite'a w nastepnej scenie |
Autor |
Wiadomość |
tAboon
Ekspert tAboon
Pomógł: 14 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Lut 2005 Posty: 539 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Nie 27 Lut, 2005 20:10 [pomoc] jak napisac skrypt do spite'a w nastepnej scenie
Moje WWW: www.skocz.pl/taboon |
|
|
Pytanko, jak napisac skrypt do sprajta w innej scenie?? probowalem przez _root i przez <next scene> z podaniem dokladnej lokalizacje i niestety nie za bardzo mi to wychodzilo.
przykladem moze byc np. equalizer wrzucony na wszytkich scenach, i kiedy zatrzymam muze wraz z equalizerem to na nastepnych scenach muza owszem nie brzeczy ale equalizer podskakuje jakby wciagnal jakies biale kreski
pozdrofka i dziekofka z gory wielka |
_________________ Pozdrófka
"Student, który się uczy wszytskiego, nigdy nie będzie mądry"
na gg nie pomagam.
Zajrzyj czasem do Regulaminu
Jak mądrze zadawać pytania
Polecenie SZUKAJ to nie boli
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
Mariusz [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 01 Mar, 2005 23:40
|
|
|
...Ja mam cholera problem identyczny |
|
|
|
|
MBabelek
Profesjonalista
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 175 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sob 05 Mar, 2005 13:08
|
|
|
a moze pliczka dasz ?
1 pytanie. czemu equalizer nie jest w 1 spricie ? |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
|
Wysłany: Sob 05 Mar, 2005 18:36
|
|
tzn tak, equalizer jest w jednym sprajcie, ale stronka jest zrobiona w scenach, czyli linki, sprawozdania i glowna jest w oddzielnych scenach, problme z equalizerem mozna rozwiazac w rposty sposob, tzn wszytskie sceny zaladowac w jedna tylko pogrupowac w sprajty, ale jezeli kiedykolwiek bym potrzebowalsciazki do sprajta w nastepnej scenie, to juz bede mial dos powazny problem
Jezeli chcesz abym Ci przeslal zrodlo obecnej stronki daj cynk
pozdrofka |
na gg nie pomagam.
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
Mariusz [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 08 Mar, 2005 12:15
|
|
|
A jak zrobiłeś że nie słychać przerwy w dźwięku na twojej stronce ? bo domyślam sie że niewielki plik dźwiękowy jest podłożony,tylko sie powtarza.
????? |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
|
Wysłany: Wto 08 Mar, 2005 18:11
|
|
Bo to jest mały plik dźwiękowy który jest zapetlony na 50 000 razy (jak Ci się chce to mozesz sprawdzic ). A jest to odpowiednio pliczek dobrany aby sie kończył bardzo podobnie jak się zaczyna, poszukja czegoś takeigo ja "loop sound" i to są takie magicznie dźwięki. Możesz ich troszke znaleźć na flash kit
pozdrófka
a Czy teraz moglibysmy pomysleć nad odwołaniem do sprajta w innej scenie??
dziękófka |
na gg nie pomagam.
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
Mariusz [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 08 Mar, 2005 20:05
|
|
|
Dzięki wielkie a co do sprite to tez próbowałem poprzez _root ,go to scene itp.U mnie zwyczajnie zasłoniłem go podczepiając pod przycisk stop w equalizerze kawałek pobranego tła,troszkę banalnie ale musiałem coś wymyśleć bo czasu nie miałem za wiele.Pozdrawiam |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
|
Wysłany: Czw 10 Mar, 2005 23:09
|
|
Nie za bardzo kaman w tym co napisałeś. equalizer mam w 3 scenach i aby go zatryzmac w akzdje scenie msuze miec scrypta ze ścieżką do kazdej sceny, a nie wiem jak a przez _root nie wychodzi mi, moze podaj mi przyklad takiej ścieżki.
Dziekofka
pozdrófka |
na gg nie pomagam.
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
Mariusz [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 15 Mar, 2005 22:48
|
|
|
Equalizer nie zatrzymałem a zasłoniłem podczepiając pod przycisk "stop" komende "Go to And stop" do konkretnej klatki gdzie wstawiłem kawałek tła,które zasloniło equalizer-to wszystko.Np: scena ma składa sie ze 100 frame a equalizer działa od 0-do 99 frame.We frame 100 dajesz jakis obiekt pod kolor tła (np prostokąt) blokujesz dojscie do frame nr 100 no komendą umieszczoną we frame 99 "go to and play/prevFrame and play"ustawiasz na frame 1 i tak odseparowywujesz te małe tło,które ma zasłonic equalizer.Do sprite nie konwertujesz.Efektem tego wywołujesz małe tło w miejsce equalizera które go zasłania.A pod przycisk "play" obok "stop" podczepiasz "go to and play" do frame 1,aby wszystko było tak jak wczesnej.To wszystko.Pozdr
[ Dodano: Wto Mar 15, 2005 10:51 pm ]
A co do trzech scen to pewnie musiałbys to powtórzyc co napisałem X 3 - tylko nie wiem czy jest to opłacalne.A jeśli chodzi o sprite to nie wiem jak zrobić odwołanie do konkretnego |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
|
Wysłany: Wto 15 Mar, 2005 23:05
|
|
dzieki za checi, ale nie o to mi chodzilo, samo wygaszanie equalizera to mam zorbione, ale nie moge napisac, odwolania.
Ok zamykam temat, daje osbie z tym spokój, wykombinowałem sobie lepsiejsze rozwiązanie w postaci. Ładowania z zewnątrz pleyera do swf'a prostrze latwiejsze i przyjemniejsze w wykonanie. Dzieki wszytskim za pomo.
pozdrófka
Temat zamknięty |
na gg nie pomagam.
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|