Brzydka jakość gradientu. |
Autor |
Wiadomość |
Neutron
Bywalec
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 16:54 Brzydka jakość gradientu.
|
|
|
Nie wiem co skopałem, ale gdy eksportuje animacje do 'gif' gradient na ramce traci na jakości i jest pikseloza. Wcześniej było ok.
test |
_________________ |Modyfikacje phpbb3||Skrypty PHP|Forum Komputerowe| |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 18:23
|
|
|
Źle skrakowany swish tak robił. Ale nie wiem co skopałeś bo nie załączyłeś SWI, które mógłbym u siebie popróbować.
Zrobiłem SWI na szybko i wyexportowałem do GIF i jest ok. Masz 256 kolorów? Bo nie widzę |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
Neutron
Bywalec
|
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 19:37
|
|
|
Obawiam się, że Swish to nie jest [program stricte do grafiki i dlatego nie radzi sobie z pngami. Spróbuj może zrobić gradienty wektorami w Swish?
Niestety nie widzę innego, nieskomplikowanego rozwiązania. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
Neutron
Bywalec
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 19:41
|
|
|
Ale u Ciebie tak samo psuje te gradienty?
Bo wcześniej było u mnie ok, później mu coś odbiło.
W SWF jest wszystko ok, tylko tego gifa zaczął psuć. |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 19:49
|
|
|
tak, gradienty są kiepskie. po zamianie na wektory z gradientami export do gif także psuje ramkę. Zobacz załącznik.
Tak więc przewidywane rozwiązanie w postaci zamiany na vector nie przyniesie efektu.
To może jakiś "swf to gif" ?
A może pngi go do 256 kolorów trzeba przekonwertować? Wrrr.. nie wiem.
Zwykle zajmuję się tutaj wektorami. To raczej rzadki przypadek aby ktoś animował obiekty rastrowe. |
|
|
|
|
|
Neutron
Bywalec
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 19:56
|
|
|
Januszr napisał/a: |
To raczej rzadki przypadek aby ktoś animował obiekty rastrowe. |
A no widzisz, to moja pierwsza animacja w tym programie i aż takiej wiedzy nie mam, jakie powinny być to grafiki. Dzięki za naświetlenie sprawy, przygotuje sobie wektory i zobaczymy co i jak |
|
|
|
|
bidon184
Przyjaciel
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 22:37
|
|
|
yy,a tam nie ma opcji standart kolor bo 256 to kolory z palety internetowej,a standart kolor to 256 kolorow ale z pełnej palety,(fajnie by było jakby była jeszcze opcja smooth bardzo przydatna przy gifach) |
_________________ Tutoriale,motywy swf na telefon http://www.youtube.com/user/bidon184 / http://chomikuj.pl/bidon184?b=1
|
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Sro 25 Lip, 2012 09:01
|
|
|
Przydała by się opcja "Floyd-Steindberg Adaptive (X)", gdzie x oznacza ilość kolorów. Ale to nie moja rzecz, jak komuś potrzeba to może zamieścić taką prośbę w WISHLIST na forums.swishzone.com.
Cytat: | jakie powinny być to grafiki | - zwykle wektorowe.
Dziesiątki razy wrzucałem bmp albo jpg i przerysowywałem kształty. Edytor nie jest skomplikowany, a efekt zdecydowanie zdumiewający (np. animacja swf ma 4kb a nie jak gif 200)
W Twoim Przypadku należy użyć .. hmmm... liter Potem możesz to przekształcić na kształty, pododawać "pryszcze" i będzie już rysunek wektorowy.
Swish ma to do siebie, że wieeeeeleeee rzeczy można zrobić na wieeeeleeeee sposobów, z ktorych jeden jest łatwiejszy a jeden mniej miejsca zajmuje, itp.
Po kilku latach pracy z programem dojdziesz do podobnych wniosków Neutron. |
|
|
|
|
|
Neutron
Bywalec
|
|
|
|
|
bidon184
Przyjaciel
|
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Sro 25 Lip, 2012 18:05
|
|
|
Cytat: | ...to że na logu tez jest użyty gradient i on nie został "zniszczony". | może jest użyta tam jakaś inna paleta barw? Przyznam, że tak jak napisałem wcześniej - nie znam się na rastrach za bardzo
Próbuję nieco podomyślać się i nieco pomóc w rozwiązywaniu problemów. Ot wsio
Jakimi (nazwa) fontami pisałeś te pngi? |
|
|
|
|
|
Neutron
Bywalec
|
Wysłany: Sro 25 Lip, 2012 18:39
|
|
|
bidon184 napisał/a: | mozna prosic te swi w postaci swf |
W załączniku
Januszr napisał/a: | Jakimi (nazwa) fontami pisałeś te pngi? |
Font jest robiony na zamówienie, przerabiany. |
|
|
|
|
bidon184
Przyjaciel
|
Wysłany: Czw 26 Lip, 2012 04:37
|
|
|
nie moge w tym swishu dojsc jak sie podmienia obrazy w bibliotece,wiec w paczce daje ci dwa gify i gradieny w png podmien i zobacz jak to w swishu wychodzi (dwa bo jeden jest na białe tlo a drugi na ciemniejszy,(ciemniejszy gif wrzucam tez osobno mozna kliknąc i se obejrzec jak to wyszło) |
_________________ Tutoriale,motywy swf na telefon http://www.youtube.com/user/bidon184 / http://chomikuj.pl/bidon184?b=1
|
|
|
|
|
|