PROBLEM z obiektami wychodacymi poza scene |
Autor |
Wiadomość |
remiq90
Początkujący
|
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012 17:30 PROBLEM z obiektami wychodacymi poza scene
|
|
|
Witam , mam pewien problem.... w tescie przegladarkowym oraz po wyeksportowaniu animacji do htmla obiekty ktore wychodza poza scxene sa widoczne w calosci , nie mam pojecia jak sobie z tym poradzic... Dzzialam na Swishu Max 4.. kiedys bawilem sie sporo na swishu 2 i sfishu max 2 i taki problem nigdy sie nie pojawial... ponadto animacja jest mniejsza po przeslaniu jej na serwer Prosze o pomoc - PILNE ! |
|
|
|
|
^shastaan
Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012 17:49
|
|
|
pod "movie properties" (ctrl+j) jest guzik "export setting for movie"
tam w czesci swf (odpali sie domyslnie) zaznacz sobie pod "Off-stage objects" pole "Mask" |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
|
remiq90
Początkujący
|
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012 18:22
|
|
|
Dzieki Wielkie a masz jakis pomysl dlaczego po wyeksportowaniu i preslaniu animacji na serwer rozni sie ona wielkoscia od tej oryginalnej jaka widze w programie ? w przegladarce jak i w swishu wielkosc ustyawiona jest na 100% |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012 18:58
|
|
|
To z kolei ustawienia export-> HTML. Jak masz 100% to oznacza to, iż rozciągnięta animacja zostanie do rozmiaru okna przeglądarki. Jak ustawisz wartości to pozostanie zdefiniowana według tych wartości.
W programie w MOVIE PROPERTIES ustawić można wielkość. Ponadto, czy na pewno różni się? Może kliknij na klawisz powiększenia do 100%?
Jeżeli jednak to co piszesz jest prawdą (że po wrzuceniu na serwer jest inny rozmiar) to chętnie to zobaczę |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
mezon
Praktyk
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 31 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012 21:14
|
|
|
Abo na przykład zakałapućkałeś się i masz stary/rszy kod a zmieniałeś coś z wielkością sceny. Widzisz ją ok. bo ona sobie przy podglądzie utkała dobry kod... a Ty masz stare ustawienia w pliku html i jak z niego odpalasz to kaszaneczka... |
_________________ Dobroć jest ważniejsza niż mądrość, a uznanie tej prawdy to pierwszy krok do mądrości. T. I. Rubin |
|
|
|
|
^shastaan
Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Sro 06 Cze, 2012 07:08
|
|
|
Stawiam na mezona rozwiązanie. Sam się na tym łapałem zanim wypracowałem workflow. Szczególnie, że te ustawienia HTML trzeba by było zmienić by ten problem się pojawił. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
|
remiq90
Początkujący
|
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Sro 06 Cze, 2012 19:26
|
|
|
!) polecam spellchecker do mozilla FF zainstalować - z pewnością pomoże nam to lepiej rozumieć tekst, który piszesz.
Ja nie widzę problemu: zrobiłeś w swish marginesy to i są widoczne w przeglądarce. Może opisz gdzie ten problem? |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
mezon
Praktyk
|
Wysłany: Sro 06 Cze, 2012 20:19
|
|
|
Janusz nie, tu chyba nawet nie chodzi o marginesy one same się robią. Nie mamy szans zrozumieć bez cienia załącznika, byśmy ten podgląd zobaczyli chociaż co dobrze niby jest...
Miały "wychodzić" obiekty poza obszar nie wychodzą a okazuje się, że zupełnie inny problem jest.
Chyba teraz chodzi o to, że proporcje obrazu nie mają szans dostosować się do monitorów. Obszar swfa się dopasowuje ale zdjęcie jak osiąga 100% (pozom lub pion)nie dostosuje się dynamicznie. Musiałoby mi się okno przeglądarki otworzyć w proporcjach obrazu a te zaburza nawet dodatkowy toolbar np. Jak zmniejszy się okno przeglądarki można dojść do tego bez mojego chaotycznego tłumaczenia
Reasumując. Przy normalnej pracy mojego monitora w rozdzielczości 1920 druga wartość powinna mieć 1440 a jest 1080. Tak na oko proporcje obrazu użytego jako tło obliczyłem.
Czyli właściwe musiałaby istnieć możliwość żeby obiekt się "gumowato" zachowywał ale wtedy zgubi proporcje. To byłoby dość bez sensu. Gdybym otworzył okno 10px wysokie a 1000px szerokie obiekt miałby się dopasowywać. Nie ma tak, zachowa proporcje. |
_________________ Dobroć jest ważniejsza niż mądrość, a uznanie tej prawdy to pierwszy krok do mądrości. T. I. Rubin |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Czw 07 Cze, 2012 09:15
|
|
|
mezon, możemy zgadywać... kto trafnie odgadnie dostanie kefir!
|
|
|
|
|
|
bidon184
Przyjaciel
|
Wysłany: Wto 12 Cze, 2012 14:33
|
|
|
hym,jak dla mnie tu nie ma po co patrzec na załącznik,zasada jest taka ,flash ma nieograniczona szerokosc i wzgledna wysokosc ,wiec jesli nie okreslimy na stronie wysokosci i szerokosci to zostanie ona dopasowana do strony a co za tym idzie bedzie widoczne to co za stołem montazowym,chyba ze dane obiekty ktore sa za stołem wyeksportujemy do action script i w scrypcie uzaleznimy ich połozenie ,to tyle z mojej strony,ale moge sie mylic w zwiazku z tym że nie zrozumiałem problemu |
_________________ Tutoriale,motywy swf na telefon http://www.youtube.com/user/bidon184 / http://chomikuj.pl/bidon184?b=1
|
|
|
|
|
mezon
Praktyk
|
Wysłany: Wto 12 Cze, 2012 18:32
|
|
|
Buuu ha ha ha ha
Bidon "Kefir dla Ciebie" na zdrowie Ja funduje Janusz płaci
Twoje podsumowanie o mało mnie nie zabiło (wiem, wiem, nie żremy przed kompem bo można się zakrztusić ze śmiechu).
Wszyscy pewnie próbujemy zrozumieć, bo dobre chęci mamy.
Mi na podanej stronie np. nie wyłazi nic poza scenę. Wygląda, że problem uległ transformacji i teraz animacja ma wypełniać cały ekran.
Ale nie do końca wiadomo "o so chozi"...
Idę na kefir |
|
|
|
|
|