Zmiana koloru obiektu z efektem (przy pomocy skryptu) |
Autor |
Wiadomość |
ztomasz
Początkujący
|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 12:30 Zmiana koloru obiektu z efektem (przy pomocy skryptu)
|
|
|
Witam serdecznie,
napotkałem następujący problem. Chodzi o zmianę koloru obiektu przy pomocy skryptu. Niby nic nadzwyczajnego:
Kod: | onSelfEvent (load) {
c = new Color(this);
c.setRGB(0xFFFF00);
delete c;
} |
I oczywiście działa pięknie, ale...
Jeśli równocześnie na tym samym obiekcie został zdefiniowany efekt (np.: przesunięcie czy skalowanie) to pojawia się problem. Mianowicie, kolor obiektu się zmienia, ale efekt nie jest wykonywany. Obiekt ani drgnie. Tak jakby zmiana koloru nadpisywała ustawienia efektów.
Ktoś mógłby powiedzieć: "Człowieku, to zrób sobie tę zmianę koloru w efekcie i masz problem z głowy!". Niestety całość dotyczy dotyczy obiektów, które są dynamicznie tworzone i kolorowane w zależności od interakcji z użytkownikiem.
Nie pomogło wykonanie zmiany koloru dla każdej klatki, bo pewnie na tym etapie nie ma już klatek ze zdefiniowanego wcześniej efektu.
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem?
A może istnieje jakiś tutorial, który obrazuje podobną sytuację?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
--
Pozdrawiam Tomek |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 12:42
|
|
|
Działa dobrze... Nie widzę problemu. Prawdopodobnie jest ten problem w SWI, którego nie załączyłeś. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
ztomasz
Początkujący
|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 12:55
|
|
|
Januszr napisał/a: | Działa dobrze... Nie widzę problemu. Prawdopodobnie jest ten problem w SWI, którego nie załączyłeś. |
Dziękuję za odpowiedź.
Faktycznie załączenie SWI znacząco by rozjaśniło sytuację.
Twój SWI "przekolorowuje" wszystkie obiekty na scenie. Natomiast ja chciałbym mieć możliwość wskazania które obiekty są modyfikowane.
W załączniku Twój SWI z moimi zmianami (i komentarzem).
--
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 13:25
|
|
|
Chyba tylko w ten sposób... |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
ztomasz
Początkujący
|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 13:42
|
|
|
Super! Działa pięknie!
Bardzo dziękuję za pomoc.
Analizując tutoriale cały czas zastanawiałem się dlaczego ktoś tak strasznie komplikuje strukturę sceny.
Nareszcie wiem!
--
Pozdrawiam Tomek |
|
|
|
|
|