SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[pytanie] szkielet galerii/slideshow
Autor Wiadomość
jjc
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Cze, 2011 03:20   [pytanie] szkielet galerii/slideshow

Witam Szanownych Forumowiczów.

Jako że najlepiej uczy mi się na przykładach szukam źródełek (tudzież tutorialu plus źródełka) w których miałbym szkielet galerii/slideshow z elementami nawigacji (naprzód, do tyłu, ew. stop i play), przykładowy efekt, np. fade także mile widziane.

Wiem że google nie gryzie jednak mam problemy ze znalezieniem takiego najprostszego przykładu przewijającego zdjęcia po prostu.

Gdyby ktoś miał coś na dysku i mógł się podzielić to także chętnie spojrzę.

Z góry dzięki

^Januszr 

Wysłany: Pon 06 Cze, 2011 11:04   

Google gryzie!!!
Opcja szukaj na tym forum jednak nie kąsa.
Powodzenia.

jjc
Początkujący

Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 00:49   

przeszukałem 5 stron wyników (wsio co mi zwróciło) jednak praktycznie wszystkie interesujące linki już wygasły, nie mam co marzyć o pliku swi ;)

a zależy mi na naprawdę najprostszej możliwej galerii: przejście między scenami po kliku na button
z udziwnień: przejście automatycznie, z efektem lub bez, z powrotem na początek i koniec ale także niekoniecznie

na takiej bazie mógłbym już sobie spokojnie eksperymentować

z góry dzięki za wszelką pomoc, źródła niezwykle mile widziane

EDIT:

w załączniku to co mi udało się wymęczyć,
nie wiem jednak czemu po eksporcie do swf przycina kawał obrazka

prosiłbym także o instrukcję (lub wykonanie ^:-) ) nawigacji pozwalającej na skoki między obrazkami oraz na początek filmiku
(jeśli to nie problem to także start i stop całego filmiku, on ogólnie nie ma być zapętlony)
mam z tym spore problemy

^Januszr 

Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 07:53   

New Component: Simple Slide Show
Flawless DOG galerie
MultiGaleria

Wybierz sobie. Zapewne znajdziesz co potrzebujesz...

jjc
Początkujący

Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 15:13   

a czy mógłbym prosić o pomoc z tym co już udało mi się zrobić? naprawdę brakuje tam już tylko tej nawigacji

^Januszr 

Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 19:09   

Nie :)
Musisz pamiętać, że w Swish tworzy film. Film, czyli akcja po akcji. Przyciski to odsyłacze do poszczególnych klatek w filmie, który tworzysz. Jeżeli zrobiłeś tak, że akcje nakładają się - do której klatki chciałbyś się odnieść w jeden linii czasu?
W przykładzie, jaki załączyłeś, najłatwiej jest (po za przerysowaniem do wektorów w swish) każdy png skonwertować do Movie clipa i nazwać go jakoś - dla przykładu "jeden", "dwa", "trzy".
Na pierwszej klatce movie clipa jeden i daw i trzy, w linii czasu umieść akcję stop. Na pierwszej klatce movie clipa jeden i dwa i trzy, nadaj png'owi akcję remove a zaraz za nią nadaj efekt.
Jak już masz takie trzy movie clipy to teraz na linii czasu filmu (czyli sceny) umieszczaj odnośniki typu:
Kod:
onFrame (1) {
    jeden.gotoAndPlay(2);
}
onFrame (50) {
    dwa.gotoAndPlay(2);
}
onFrame (100) {
    trzy.gotoAndPlay(2);
}

Czyli na klatce 1 uruchomisz animację movie clipa jeden (bo zaczyna się od klatki 2, gdyż na pierwszej jest STOP i REMOVE dla obiektu). Analogicznie wygląda to dla dwa i trzy.

Przyciski:
do początku:
Kod:
on (release) {
    gotoSceneAndPlay("Scene_1", 1);
}

Scene_1 to nazwa sceny, w której są powyżej opisane movie clipy.

Do wyświetlenie animacji trzy i zatrzymania animacji jeden i dwa:
Kod:
on (release) {
    trzy.gotoAndPlay(2);
    jeden.gotoAndPlay(1);
    dwa.gotoAndPlay(1);
}

Czyli każesz rozpocząć wyświetlanie movie clipa trzy od klatki 2 - czyli od efektu nadanego obiektowi; movie clip jeden oraz dwa zaczną odtwarzanie od klatki 1 - czyli nie zaczną, bo na klatce 1 w tych movie clipach jest STOP.

Tyle, mam nadzieję, że zrozumiale napisałem ? :)

jjc
Początkujący

Wysłany: Sob 18 Cze, 2011 02:45   

ehh próbowałem paru różnych kombinacji jednak nic z tego, tzn te początkowe, przerobione obrazki w ogóle przestały się pokazywać, nie mówiąc już o tym że buttonów w ogóle nie widać pomimo tego że w kolejności są dobrze ustawione chyba
efekt "prac" w załączniku, czy mogę prosić o rzucenie okiem? albo poprawienie chociaż początkowych 2 obrazków, tak żebym mógł robić wedle tego?

EDIT:
forumowe wrzucanie plików coś mi nie działa, więc mirror:
http://www.sendspace.pl/f...e2476e4d99a4bb9

Odpowiedz do tematu