[pytanie] szkielet galerii/slideshow |
Autor |
Wiadomość |
jjc
Początkujący

|
Wysłany: Pon 06 Cze, 2011 03:20 [pytanie] szkielet galerii/slideshow
|
|
|
Witam Szanownych Forumowiczów.
Jako że najlepiej uczy mi się na przykładach szukam źródełek (tudzież tutorialu plus źródełka) w których miałbym szkielet galerii/slideshow z elementami nawigacji (naprzód, do tyłu, ew. stop i play), przykładowy efekt, np. fade także mile widziane.
Wiem że google nie gryzie jednak mam problemy ze znalezieniem takiego najprostszego przykładu przewijającego zdjęcia po prostu.
Gdyby ktoś miał coś na dysku i mógł się podzielić to także chętnie spojrzę.
Z góry dzięki |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 06 Cze, 2011 11:04
|
|
|
Google gryzie!!!
Opcja szukaj na tym forum jednak nie kąsa.
Powodzenia. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
jjc
Początkujący

|
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 00:49
|
|
|
przeszukałem 5 stron wyników (wsio co mi zwróciło) jednak praktycznie wszystkie interesujące linki już wygasły, nie mam co marzyć o pliku swi
a zależy mi na naprawdę najprostszej możliwej galerii: przejście między scenami po kliku na button
z udziwnień: przejście automatycznie, z efektem lub bez, z powrotem na początek i koniec ale także niekoniecznie
na takiej bazie mógłbym już sobie spokojnie eksperymentować
z góry dzięki za wszelką pomoc, źródła niezwykle mile widziane
EDIT:
w załączniku to co mi udało się wymęczyć,
nie wiem jednak czemu po eksporcie do swf przycina kawał obrazka
prosiłbym także o instrukcję (lub wykonanie ) nawigacji pozwalającej na skoki między obrazkami oraz na początek filmiku
(jeśli to nie problem to także start i stop całego filmiku, on ogólnie nie ma być zapętlony)
mam z tym spore problemy |
|
|
|
 |
^Januszr

|
|
|
|
 |
jjc
Początkujący

|
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 15:13
|
|
|
a czy mógłbym prosić o pomoc z tym co już udało mi się zrobić? naprawdę brakuje tam już tylko tej nawigacji |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 19:09
|
|
|
Nie
Musisz pamiętać, że w Swish tworzy film. Film, czyli akcja po akcji. Przyciski to odsyłacze do poszczególnych klatek w filmie, który tworzysz. Jeżeli zrobiłeś tak, że akcje nakładają się - do której klatki chciałbyś się odnieść w jeden linii czasu?
W przykładzie, jaki załączyłeś, najłatwiej jest (po za przerysowaniem do wektorów w swish) każdy png skonwertować do Movie clipa i nazwać go jakoś - dla przykładu "jeden", "dwa", "trzy".
Na pierwszej klatce movie clipa jeden i daw i trzy, w linii czasu umieść akcję stop. Na pierwszej klatce movie clipa jeden i dwa i trzy, nadaj png'owi akcję remove a zaraz za nią nadaj efekt.
Jak już masz takie trzy movie clipy to teraz na linii czasu filmu (czyli sceny) umieszczaj odnośniki typu:
Kod: | onFrame (1) {
jeden.gotoAndPlay(2);
}
onFrame (50) {
dwa.gotoAndPlay(2);
}
onFrame (100) {
trzy.gotoAndPlay(2);
}
|
Czyli na klatce 1 uruchomisz animację movie clipa jeden (bo zaczyna się od klatki 2, gdyż na pierwszej jest STOP i REMOVE dla obiektu). Analogicznie wygląda to dla dwa i trzy.
Przyciski:
do początku:
Kod: | on (release) {
gotoSceneAndPlay("Scene_1", 1);
} |
Scene_1 to nazwa sceny, w której są powyżej opisane movie clipy.
Do wyświetlenie animacji trzy i zatrzymania animacji jeden i dwa:
Kod: | on (release) {
trzy.gotoAndPlay(2);
jeden.gotoAndPlay(1);
dwa.gotoAndPlay(1);
} |
Czyli każesz rozpocząć wyświetlanie movie clipa trzy od klatki 2 - czyli od efektu nadanego obiektowi; movie clip jeden oraz dwa zaczną odtwarzanie od klatki 1 - czyli nie zaczną, bo na klatce 1 w tych movie clipach jest STOP.
Tyle, mam nadzieję, że zrozumiale napisałem ? |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
jjc
Początkujący

|
Wysłany: Sob 18 Cze, 2011 02:45
|
|
|
ehh próbowałem paru różnych kombinacji jednak nic z tego, tzn te początkowe, przerobione obrazki w ogóle przestały się pokazywać, nie mówiąc już o tym że buttonów w ogóle nie widać pomimo tego że w kolejności są dobrze ustawione chyba
efekt "prac" w załączniku, czy mogę prosić o rzucenie okiem? albo poprawienie chociaż początkowych 2 obrazków, tak żebym mógł robić wedle tego?
EDIT:
forumowe wrzucanie plików coś mi nie działa, więc mirror:
http://www.sendspace.pl/f...e2476e4d99a4bb9 |
|
|
|
 |
|