Przejścia między scenami |
Autor |
Wiadomość |
TranceEternity
Początkujący
|
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011 12:53 Przejścia między scenami
|
|
|
Jestem początkującym i nie wiele się znam do Swishu.
Chcę w nim zrobić jedynie prezentację składającą się z 3 scen i po między każdą sceną chce zrobić przejście do następnej. Wiem gdzie już gdzie sie wstawia efekty do np. tekstu ale nie wiem gdzie to scen :/
Może mi ktoś pomóc ? |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011 15:53
|
|
|
Z górnego menu INSERT SCENE
Wstaw ich tyle ile potrzebujesz. Na końcu każdej (po efektach i innych bzdurach) daj w linii czasu Sceny STOP.
Na pierwszej scenie zrób dwa obiekty (jeden będzie przyciskiem do dalszej części prezentacji, jeden będzie powrotem na stronę główną). Ten co ma powodować powrót do początku powinien mieć skrypt:
Kod: | on (release,keyPress("<Home>")) {
gotoSceneAndStop("<first scene>", 1);
} |
Ten, co ma powodować przejście do dalszej sceny:
Kod: | on (release,keyPress("<Space>")) {
nextSceneAndStop();
}
|
Na kolejnej Scenie dorzuć jeszcze jeden obiekt, który będzie powodował przejście do poprzedniej sceny - skrypt:
Kod: | on (release,keyPress("<Backspace>")) {
prevSceneAndStop();
} |
Następnie najzwyklej kopiuj te buttony do kolejnych scen.
Oczywiście, łatwo można zauważyć, że SPACJA będzie powodować przejście do następnej sceny, HOME powrót do pierwszej a BACKSPACE powrót do poprzedniej.
Jak będą problemy to załącz SWI wykonane według powyższych wskazówek i opisz problem.
Naturalnie skrypt z obiektem, który powoduje przejście do następnej sceny nie powinien znaleźć się na scenie ostatniej (bo nie ma następnej sceny), podobnie jak na pierwszej scenie nie powinno być obiektu ze skryptem powodującym przejście do sceny poprzedniej (bo jej nie ma). |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
TranceEternity
Początkujący
|
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011 16:22
|
|
|
Już mam wstawione 3 sceny.
Sceny po 3-4 s maja same się przełączać do następnej chodzi mi tylko żeby między scenami był jakiś efekt przejścia powiedzmy zanikanie poprzedniej i pojawianie się nowej. Przyciski nie mają być widoczne.
To ma być prosta reklama na telebim. |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011 18:00
|
|
|
Zasłoń całość sceny prostokątem. Nadaj temu prostokątowi na początku sceny FadeOut a na końcu sceny efekt FadeIn. Jak ma samo iść dalej... to wystarczy nie dawać stop - automatycznie przejdzie dalej po ostatnim efekcie. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
TranceEternity
Początkujący
|
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011 21:47
|
|
|
A mógłbym Ciebie kolego poprosić żebyś mi to wstawił na 1 scenę a potem już sam będę kombinował i uczył się ? |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Sro 04 Maj, 2011 07:29
|
|
|
Załącz SWI, z którym masz problem to będę miał na czym pracować.
Cytat: | Wiem gdzie już gdzie sie wstawia efekty | - więc w czym problem??? |
|
|
|
|
|
TranceEternity
Początkujący
|
|
|
|
|
mielu
Pomógł: 131 razy Wiek: 47 Dołączył: 06 Kwi 2006 Posty: 1177 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sro 04 Maj, 2011 09:07
|
|
|
nie wiem czy dobrze zrozumiałem |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Sro 04 Maj, 2011 11:03
|
|
|
Proszę. |
|
|
|
|
|
TranceEternity
Początkujący
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2011 18:53
|
|
|