Kłopot z wyśrodkowaniem efektu zdjęcia w klipie |
Autor |
Wiadomość |
sobdar1
Początkujący

|
Wysłany: Sro 09 Mar, 2011 09:49 Kłopot z wyśrodkowaniem efektu zdjęcia w klipie
|
|
|
Wczytuję do klipu zdjęcie przy pomocy skryptu:
Kod: | onSelfEvent (load) {
loadMovie("Ziemia.jpg");
} |
Na klip nadaję efekt Pomniejszaj, i zdjęcie zostaje pomniejszane względem lewego górnego narożnika, a chciałbym aby pozostało wyśrodkowane. Zmieniam punkty transformacji, punkty odniesienia, itp, itd. Nic nie działa.
Wiem, że mógłbym w trakcie pomniejszania zastosować przesunięcie zdjęcia. Jednak mam dużo podobnych elementów dla zdjęć o różnych rozmiarach do wykonania i nie chcę stosować tego typu rozwiązań.
Zdjęcia muszą być wczytywane z zewnętrznego pliku do klipu. Bo jak umieszczam zdjęcie bezpośrednio w klipie to wszystko działa dobrze.
W załączniku umieszczam przykład. Animacja ma działać tak jak przykład z lewej strony, a z prawej jest błędne działanie klipu. |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Sro 09 Mar, 2011 10:37
|
|
|
Dobre pytanie. Może spróbuj importować gotowego swfa z animacją a nie jpg? |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
Ostatnio zmieniony przez Januszr Sro 09 Mar, 2011 10:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sobdar1
Początkujący

|
Wysłany: Sro 09 Mar, 2011 10:45
|
|
|
Tylko, że ta animacja ma być na serwerze gdzie ktoś inny będzie wrzucał i co chwila zmieniał swoje własne zdjęcia, a nie ma i nie zna się na flashu |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Sro 09 Mar, 2011 10:55
|
|
|
To "tylko" to zmienia ZUPEŁNIE I W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI postać rzeczy. Czy naprawdę to problem napisać za pierwszym razem o co chodzi? |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
sobdar1
Początkujący

|
Wysłany: Sro 09 Mar, 2011 12:05
|
|
|
OK. Dzięki za podpowiedź. Miałem nadzieję, że istnieje bardziej "eleganckie" i uniwersalne rozwiązanie bez potrzeby przesuwania, ale takie też może być. |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Sro 09 Mar, 2011 14:31
|
|
|
Nie jestem pewny, czy się głupio nie wcinam bo nie mam swisha, który to otwiera ale mam wrażenie, że chodzi bardziej o takie rozwiązanie: |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
fotodziadek
Bywalec

|
Wysłany: Sro 09 Mar, 2011 16:16
|
|
|
Witam,
co prawda to moje początki w swishu, ale udało mi się uzyskać taki sam efekt "znikania" dla klipu lewego i prawego stosując Move zamiast Zoom Out a w parametrach efektu Move:
Move to X - 430
Move to Y - 150 - środek prawego MC
_xscale to 0%
_yscale to 0%
a anchor point MC - lewa góra a shape ma anchor point w dowolnym miejscu.
Nie jestem pewny, ale chyba o taki efekt chodziło, żeby ten z wczytywanym jpg "znikał" tak samo. |
_________________ Mam głowę otwartą... na przestrzał |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Sro 09 Mar, 2011 20:10
|
|
|
shastaan, Cytat: | bo nie mam swisha, który to otwiera |
to go sobie zassaj - jakiż to problem? Przecież Ty masz licencje No i nie będzie Ci się obiekt przemieszczał przy shape morph. |
 |
|
|
|
 |
sobdar1
Początkujący

|
Wysłany: Czw 10 Mar, 2011 09:40
|
|
|
shastaan
Bardzo sprytnie. Takie rozwiązanie jest uniwersalne. Wielkie dzięki.
Jeżeli chcesz zapoznać się z propozycją rozwiązania zaproponowanego przez Januszr, to poniżej załączam pliki w oficjalnej wersji SWiSHa.
Tak na szybko, jakie zmiany zostały zaproponowane:
Januszr - na zakończenie efektu Przekształcenie zmodyfikowane zostały wartości w panelu Transformacje w polach _x i _y, tak by klip przesunął się do środka. Takie rozwiązanie wymaga jednak poprawek za każdym razem gdy rozmiar i położenie klipu ulegnie zmianie.
shastaan - tutaj zostały umieszczone dwa klipy zagnieżdżone jeden w drugim. Wewnętrzny klip zawiera zdjęcie, które jest wczytywane do lewego górnego rogu. Zewnętrzny klip jest już normalnie wyśrodkowany.
fotodziadek
Twoje rozwiązanie niestety wymaga dokonania odpowiednich przeliczeń za każdym razem gdy rozmiar i położenie klipu ulegną zmianie.
Do przejrzenia rozwiązanie wysłane przez Januszr, zapisane w oficjalnej wersji SWiSH: |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Czw 10 Mar, 2011 13:30
|
|
|
Januszr, Nic mi się nie przemieszcza :] Wszystko działa ładnie więc korzystam z tej wersji, którą mi dał swishzone. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
|