SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdjęcie w tle przy animacji "full screen"
Autor Wiadomość
Lepikur
Przyjaciel

Wysłany: Nie 02 Sty, 2011 18:22   Zdjęcie w tle przy animacji "full screen"

Witam, mam pytanie. Robiąc animacje która ma się dopasowywać do rozdzielczości ekranu mam problem z doborem grafiki dla tła. Jeśli wezmę np grafike w rozdzielczości 800:600, a przeglądarka będzie np miała 1280x1024 to obrazek musi zmienić swoje proporcje i klapa? Ewentualnie obrazek nie zostanie przeskalowany, jedynie nie będzie w całości widoczny, tak?

Może ktoś mi to dokładnie wytłumaczyć jak takie skalowanie przy full screen się zachowuje, jakie parametry musi spełniać obrazek itd. Nie chodzi mi tyle o kod, co o zrozumienie zasady działania.

Dziwi mnie tez fakt, ze w Malwach Nugatta (ver 3.0 final :) ) obrazek, który użył dla tła (te różowe kwiatki) ma rozdzielczość 800:600, a w mojej przeglądarce o rozdzielczości 1280:960 świetnie się rozciągnal bez straty na jakości (a przecież jest mniejszy niż moja rozdzielczość, wiec powinna być pixeloza)

Dzięki za wszelkie odpowiedzi i wyrozumialość ;)

^Januszr 

Wysłany: Nie 02 Sty, 2011 20:12   

Cytat:
w Malwach Nugatta (ver 3.0 final :) ) obrazek

w czym?
poproszę jakiś swi / link :)

Lepikur
Przyjaciel

Wysłany: Nie 02 Sty, 2011 21:03   

Jasne, tutaj http://swish.wodip.opole....highlight=malwy
Ostatni post Nugatta, tam załączył SWI

mielu 

Wysłany: Nie 02 Sty, 2011 21:49   

Jak malwy wyglądają to my wiemy, Januszr chciał twoje swi lub link do twojej pracy

Lepikur
Przyjaciel

Wysłany: Nie 02 Sty, 2011 22:27   

Nie mam linku, projekt mam narazie w photoshopie, i zanim wprowadzę wszystko do swisha chciałbym poprostu wiedzieć co i jak, a pytania na które chciałbym znać odpowiedź napisałem na początku tematu.

Przejrzałem skrypt malw, w sumie większość jest jasna, obrazek jest skalowany, nie zmieniając proporcji, ale jakim cudem obrazek z malw ktory ma wymiary 800x600 jest skalowany np do wymiarów mojej przeglądarki nie tracąc na jakości, skoro rozdzielczość mojej przeglądarki to 1280x1024. Chyba że tylko mi sie wydaje że nie traci... już sam nie wiem

^shastaan 

Wysłany: Nie 02 Sty, 2011 23:37   

W malwach jest obiekt 800x600. Nie tylko obiekt ale jpg zaimportowany do swisha również jest 800x600 więc wniosek jest taki do jakiego doszedłeś sam. Traci ale tego nie widać bo jest strasznie zblurowany :]

Ja to tak widzę.

Radzę jednak przygotować bitmapę nieco większą. Albo dużo większą. Tylko pamiętaj o optymalizacji w PS zanim zaimportujesz, żeby nie ważyło to w MB :]

Musisz generalnie stosować się do normalnych zasad rządzących skalowaniem grafik i szukaniu kompromisu z wagą pliku jakie (mam takie wrażenie po czytaniu Twojego posta) znasz.

Lepikur
Przyjaciel

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011 08:04   

No, takiej odpowiedzi oczekiwałem, wielkie dzieki, teraz wszystko jasne :)

^Januszr 

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011 08:21   

Cytat:
Jasne, tutaj http://swish.wodip.opole....highlight=malwy
Ostatni post Nugatta, tam załączył SWI

Dzięki, nie widziałem tego wcześniej.

Odpowiedz do tematu