Kompresja PNG |
Autor |
Wiadomość |
świniak
Doradca

|
Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 17:28 Kompresja PNG
|
|
|
Klikam butona zaczyna wczytywać sie sprite, a w nim PNG zapisany w fotoszopie wazy 300kb po kompresji we swishu wazy 30kb, ale niestety nie wiem jak moge skompresować plik który wczytywany jest jakby z zewnątrz do sprita? kto wie, jak skompresować takie foty ? |
|
|
|
 |
kliperjk
Początkujący

|
Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 19:33
|
|
|
300kb ? A co to jest tapeta 1600x1024 ? Photoshop ma swoj system kompresji, od bodajze 6 jest funkcja Save to Web i tam ustawiasz stopien kompresji.... |
|
|
|
 |
świniak
Doradca

|
Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 20:00 hm...
|
|
|
no, a jak masz png 24 z bardzo duza iloscia znaczkow wzorkow itd ? no niestety tyle ma..a opcje save to web no chyba znam jak robie strony.. |
|
|
|
 |
grave
Doradca

|
Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 20:59
Moje WWW: http://www.drafting.pl |
|
|
Problem jest nie mały, bo rozumiem, że dlatego zastosowałeś format PNG bo niezbędna Ci jest przezroczystość. Ostatnio sam walczyłem z fotką która za cholerę nie chciała mi wyjść w przyzwoitych wielkościach, oststecznie zastosowałem jpg, gdyż w zasadzie okazało się że przezroczystość nie była w 100% wymagana. Nieststy nieznam sposoby 100% sposoby. aby sobie poradzić z wielkością niektórych plików PNG. Ten typ chyba już tak ma. |
_________________ http://www.drafting.pl |
|
|
|
 |
świniak
Doradca

|
Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 21:13 taa
|
|
|
no przezroczytsosc w 100% potrzebna.. zrobilem jak za dawnych lat, dalem jpeg który ma takie samo tlo jak scena z ktorej jest wywolany i jakos działa, ale tak na przyszłość czu ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem i wie jak go naprawić.. ? |
|
|
|
 |
Dean
Praktyk

Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 30 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 22:06
Moje WWW: www.dean-site.com |
|
|
Hmm nie wiem dokłądnie o czym mowa, ale importując plik PNG do swisha, możesz mu dac kompresję JPG zachowując przy tym przeźroczystość. Jesli to jest mały plik, to można mu dac 8 bitową paletę.
Jeśli chodzi o kompresję plików z zewnątrz, to niestety nie spotkałem się z taką opcją.
PNG to PNG i nie da sie go bardziej skompresować. W sumie jest to format, który już kompresuje bez utraty jakości obrazu. Wiadomo, że nie bedzie zajmował tyle co JPG. Jesli są to zdjęcia to skorzystaj z JPG 100% jakości. Waga będzie mniejsza od PNG, a zepsucie jakości mało dostrzegalne. |
_________________ www.dean-site.com ' poprostu
 |
|
|
|
 |
syspo
Praktyk

|
Wysłany: Czw 16 Lis, 2006 20:30
|
|
|
Zastosuj format GIF
Photoshop ładnie sobie radzi z kompresją przeźroczystych obrazków do GIF'a |
|
|
|
 |
świniak
Doradca

|
Wysłany: Pią 17 Lis, 2006 17:38 nie nie.. :)
|
|
|
No niestety, ale przy obarzkach z dużą ilością wzorków gif odpada, niestety nie radzi sobie ... |
|
|
|
 |
|