SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kompresja PNG
Autor Wiadomość
świniak
Doradca

Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 17:28   Kompresja PNG

Klikam butona zaczyna wczytywać sie sprite, a w nim PNG zapisany w fotoszopie wazy 300kb po kompresji we swishu wazy 30kb, ale niestety nie wiem jak moge skompresować plik który wczytywany jest jakby z zewnątrz do sprita? kto wie, jak skompresować takie foty ?

kliperjk
Początkujący

Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 19:33   

300kb ? A co to jest tapeta 1600x1024 ;) ? Photoshop ma swoj system kompresji, od bodajze 6 jest funkcja Save to Web i tam ustawiasz stopien kompresji....

świniak
Doradca

Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 20:00   hm...

no, a jak masz png 24 z bardzo duza iloscia znaczkow wzorkow itd ? no niestety tyle ma..a opcje save to web no chyba znam jak robie strony..

grave 
Doradca

Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 20:59   
   Moje WWW: http://www.drafting.pl

Problem jest nie mały, bo rozumiem, że dlatego zastosowałeś format PNG bo niezbędna Ci jest przezroczystość. Ostatnio sam walczyłem z fotką która za cholerę nie chciała mi wyjść w przyzwoitych wielkościach, oststecznie zastosowałem jpg, gdyż w zasadzie okazało się że przezroczystość nie była w 100% wymagana. Nieststy nieznam sposoby 100% sposoby. aby sobie poradzić z wielkością niektórych plików PNG. Ten typ chyba już tak ma.

świniak
Doradca

Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 21:13   taa

no przezroczytsosc w 100% potrzebna.. :) zrobilem jak za dawnych lat, dalem jpeg który ma takie samo tlo jak scena z ktorej jest wywolany i jakos działa, ale tak na przyszłość czu ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem i wie jak go naprawić.. ?

Dean 
Praktyk

Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 22:06   
   Moje WWW: www.dean-site.com

Hmm nie wiem dokłądnie o czym mowa, ale importując plik PNG do swisha, możesz mu dac kompresję JPG zachowując przy tym przeźroczystość. Jesli to jest mały plik, to można mu dac 8 bitową paletę.

Jeśli chodzi o kompresję plików z zewnątrz, to niestety nie spotkałem się z taką opcją.
PNG to PNG i nie da sie go bardziej skompresować. W sumie jest to format, który już kompresuje bez utraty jakości obrazu. Wiadomo, że nie bedzie zajmował tyle co JPG. Jesli są to zdjęcia to skorzystaj z JPG 100% jakości. Waga będzie mniejsza od PNG, a zepsucie jakości mało dostrzegalne.

syspo 
Praktyk

Wysłany: Czw 16 Lis, 2006 20:30   

Zastosuj format GIF 8:DD
Photoshop ładnie sobie radzi z kompresją przeźroczystych obrazków do GIF'a ;)

świniak
Doradca

Wysłany: Pią 17 Lis, 2006 17:38   nie nie.. :)

No niestety, ale przy obarzkach z dużą ilością wzorków gif odpada, niestety nie radzi sobie ... :)

Odpowiedz do tematu