Full width |
Autor |
Wiadomość |
pikandola
Początkujący

|
Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010 21:22 Full width
|
|
|
Witam bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś mógłby, otóż, jak wykonać w swishu efekt 100% width tzn. niezależnie od rozdzielczości załóżmy pasek wysokości 100px i rozciąga się na cały ekran przeglądarki, żeby nie być gołosłownym, chodzi mi o taki efekt http://navigo.com.pl/index2.php?v=v1 jak widać, pasek jest na 100% width (dostosowywanie do szerokości zdjęcia to już pewnie zwykła animacja), AS za bardzo nie znam więc jeśli ktoś mógłby pomóc czekam. |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010 23:02
|
|
|
Pasek nie jest żadnym kłopotem bo możesz wsadzić po prostu pasek o wysokości 100px i szerokości 3000 px i wiesz, że będzie sięgał do obu krawędzi ekranu.
Drugie rozwiązanie jest takie:
Kod: | pasek._width = Stage.width |
Pierwszorzędny problem jest jednak w tym by obiekt flash (a nie pasek) wyświetlał Ci się na całym okienku przeglądarki:
http://www.swishzone.com/...led&link_id=193
Powodzenia. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
pikandola
Początkujący

|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 08:26
|
|
|
Pierwsze rozwizanie, tak niebardzo bo popatrz jak zrobisz pasek 3000px to po lewej i po prawej stronie nie dochodzą brzegi do końca okienka, a w tym rozwiązaniu na tej stonie wszystko jest ładnie dopasowane, a metoda pasek.width jak ją zastosować tzn jakiej wielkości stworzyć movie? i przy eksporcie do htmla dać pewnie width na 100%? |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 08:51
|
|
|
Zrobiłem tak jak pisał shastaan i wygląda u mnie ok. Zobacz załaczniki - może pomoże?
PS. Warto przeczytać i zrobić tak jak pod linkiem, który dorzucił shastaan. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
pikandola
Początkujący

|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 09:53
|
|
|
Wielkie dzięki przyda się oczywiście, tak czytałem link tamten ale nie mogłem poradzić sobie, a słuchaj w tym załączniku otworzyłem te prostokąty ale skryptu żadnego tam nie widzę masz ustawiony movie 800x600 a wyświetla Ci na cały ekran idealnie jak to zrobiłeś? Przepraszam za poziom pytań ale zaczynam. |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 10:00
|
|
|
Najzwyczajniej nie wycianam / nie odcinam tego co wychodzi po za film swf.
BTW:
Cytat: |
w tym załączniku
te prostokąty
|
tym? a mają jakąś nazwę???
Załącz plik swi następnym razem - będzie łatwiej dla nas. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 10:03
|
|
|
Ja dawno temu wyszedłem od nugattowych malw i teraz robię to tak:
Trzy MC:
-background (do wypełniania całego ekranu tłem)
-obiekt (do ładowania zawartości strony z osobnego swf na środek ekranu)
-skrypt (czy jak go tam chcesz nazwać, który zawiera skrypt jak poniżej)
Kod: | onFrame (5) {
_parent.background._width = Stage.width;
_parent.background._height = Stage.height;
_parent.background._x = Stage.width / 2;
_parent.background._y = Stage.height /2;
_parent.obiekt._x = Stage.width / 2 - 400;
_parent.obiekt._y = Stage.heigth / 2 - 300;
}
onFrame(10) {
_parent.obiekt.loadMovie("main.swf");
}
onFrame (15) {
_parent.background._x = Stage.width / 2;
_parent.background._y = Stage.height /2;
_parent.obiekt._x = Stage.width / 2 - 400;
_parent.obiekt._y = Stage.height / 2 - 300;
}
onFrame(65) {
this.gotoAndPlay(14);
} |
Background musi mieć transformation point w środku bo Kod: | _parent.background._x = Stage.width / 2;
_parent.background._y = Stage.height /2; |
obiekt musi mieć transformation point TL (lewy górny) bo inaczej nie załaduje prawidłowo na środek strony, w tym przypadku 800x600, dlatego Kod: | _parent.obiekt._x = Stage.width / 2 - 400;
_parent.obiekt._y = Stage.height / 2 - 300; |
Jeśli coś powtarzam to sorry ale dalej nie mam SM3 więc nie mogę podglądnąć załącznika. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
pikandola
Początkujący

|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 11:05
|
|
|
Dzięki za wszelaką pomoc, narazie próbuję w sposób Twój Janusz czyli bez przycinania, jednak jak wstawie zdjęcie o wysokości np. 400px to w podglądzie wszystko jest ok ale pasek jak i zdjęcie są malutkie coś ok.50px ale rozciągnięty na całą szerokość tak jak chciałem, dodam że autoscale próbowałem i na noautoclale i na full i nic z tego. |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 12:32
|
|
|
Jeśli Ci chodzi o to, że prostokąt się poszerza ale zostaje mu taka sama wysokość to zobacz załącznik.
Na klatce 5 masz skrypt dla górnego prostokąta - tylko się poszerza
na 6 i 10tej skrypt dla dolnego, który poszerza się w poziomie do szerokości Stage'a i proporcjonalnie powiększa w pionie. |
|
|
|
|
 |
pikandola
Początkujący

|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 14:19
|
|
|
shastaan o to właśnie mi chodziło, pozostaje już ostatnia kwestia jako że ten prostokąt ma być w przeglądarce jaki mam ustawić width dla movies? W tej chwili jest to 600px (w twoim załączniku) , a jak zrobić tzn uniwersalną szerokość że przy rozdzielczości monitora 1280, 1200, 800, 1600 będzie na full szerokości? |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 14:35
|
|
|
Każde moje swi (no prawie każde) ma 800x600.
Gdzie 800 to width więc pomyliłeś się pisząc bądź interpretując ;]
Niemniej to bez znaczenia kompletnie bo używamy kodu:
Kod: | _parent.background._width = Stage.width;
_parent.background._height = Stage.height; |
Więc niezależnie od tego jakie ustawisz rozmiary animacji skrypt i tak je zmieni na dokładnie takie jakie będzie miało okienko przeglądarki.
Dlatego ustawiając film 800x600 możesz robić większą zawartość (może ona wystawać poza obszar animacji) a i tak zostanie wyświetlona. |
|
|
|
|
 |
pikandola
Początkujący

|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 15:33
|
|
|
To jeszcze nie wszystko jednak rozumiem, popraw mnie ostatni raz i już Ci dam spokój.
Mam otwarty Twój załącznik fullwidth.rar z tymi dwoma prostokątami. Dla przejrzystości wywaliłem jednego i mój kod wygląda teraz tak Kod: | onFrame(5) {
prostokat._width = Stage.width +10;
} |
tło mam biale bo takie muszę mieć, i teraz robię ctr+shif+t podgląd w oknie przeglądarki, i niestety na środku ekranu wyświetla mi się ów prostokąt ale o szerokości 810 (film ustawiony na 800) czyli nie jest rozciągnięty na pełny width.
To może jeszcze inaczej w załączniku jest to co mi nie chce wyjść czyli pasek gdzieś po lewej stronie zamiast cały na środku dotego sam się pomiejsza mimo tego że movie jest na 400 px. |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010 06:31
|
|
|
1.Pisz wolniej i spokojniej i sprawdzaj co napisałeś bo motasz jak nie wiem i trudno się do tego odnieść =]
2. ZAŁĄCZAJ PLIKI SWI DO POSTÓW!!
pikandola napisał/a: | robię ctr+shif+t podgląd w oknie przeglądarki, i niestety na środku ekranu wyświetla mi się ów prostokąt ale o szerokości 810 (film ustawiony na 800) czyli nie jest rozciągnięty na pełny width. |
Jest rozciągnięty na pełny width +10. To jest wyizolowany skrypt. Jeśli wsadzisz to do pliku który załączyłeś.
pikandola napisał/a: |
To może jeszcze inaczej w załączniku jest to co mi nie chce wyjść czyli pasek gdzieś po lewej stronie zamiast cały na środku dotego sam się pomiejsza mimo tego że movie jest na 400 px. |
Pomiejsza? Czyli pomniejsza czy powiększa czy co?
Ustaw transformation point dla tego prostokąta na środek i daj mu kod Kod: | onFrame(5) {
prostokat._width = Stage.width +10;
_parent.background._x = Stage.width/2;
} |
Jak widzisz dopisałem jedną linijkę która ustawi środek prostokąta na środku Stage. To powinno załatwić sprawe.
Pozdro. |
|
|
|
|
 |
|