SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Full width
Autor Wiadomość
pikandola 
Początkujący

Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010 21:22   Full width

Witam bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś mógłby, otóż, jak wykonać w swishu efekt 100% width tzn. niezależnie od rozdzielczości załóżmy pasek wysokości 100px i rozciąga się na cały ekran przeglądarki, żeby nie być gołosłownym, chodzi mi o taki efekt http://navigo.com.pl/index2.php?v=v1 jak widać, pasek jest na 100% width (dostosowywanie do szerokości zdjęcia to już pewnie zwykła animacja), AS za bardzo nie znam więc jeśli ktoś mógłby pomóc czekam.

^shastaan 

Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010 23:02   

Pasek nie jest żadnym kłopotem bo możesz wsadzić po prostu pasek o wysokości 100px i szerokości 3000 px i wiesz, że będzie sięgał do obu krawędzi ekranu.

Drugie rozwiązanie jest takie:

Kod:
pasek._width = Stage.width

Pierwszorzędny problem jest jednak w tym by obiekt flash (a nie pasek) wyświetlał Ci się na całym okienku przeglądarki:
http://www.swishzone.com/...led&link_id=193

Powodzenia.

pikandola 
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 08:26   

Pierwsze rozwizanie, tak niebardzo bo popatrz jak zrobisz pasek 3000px to po lewej i po prawej stronie nie dochodzą brzegi do końca okienka, a w tym rozwiązaniu na tej stonie wszystko jest ładnie dopasowane, a metoda pasek.width jak ją zastosować tzn jakiej wielkości stworzyć movie? i przy eksporcie do htmla dać pewnie width na 100%?

^Januszr 

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 08:51   

Zrobiłem tak jak pisał shastaan i wygląda u mnie ok. Zobacz załaczniki - może pomoże?
PS. Warto przeczytać i zrobić tak jak pod linkiem, który dorzucił shastaan.

pikandola 
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 09:53   

Wielkie dzięki przyda się oczywiście, tak czytałem link tamten ale nie mogłem poradzić sobie, a słuchaj w tym załączniku otworzyłem te prostokąty ale skryptu żadnego tam nie widzę masz ustawiony movie 800x600 a wyświetla Ci na cały ekran idealnie jak to zrobiłeś? Przepraszam za poziom pytań ale zaczynam.

^Januszr 

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 10:00   

Najzwyczajniej nie wycianam / nie odcinam tego co wychodzi po za film swf.
BTW:

Cytat:

w tym załączniku

te prostokąty

tym? a mają jakąś nazwę??? ;)
Załącz plik swi następnym razem - będzie łatwiej dla nas.

^shastaan 

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 10:03   

Ja dawno temu wyszedłem od nugattowych malw i teraz robię to tak:

Trzy MC:
-background (do wypełniania całego ekranu tłem)
-obiekt (do ładowania zawartości strony z osobnego swf na środek ekranu)
-skrypt (czy jak go tam chcesz nazwać, który zawiera skrypt jak poniżej)

Kod:
onFrame (5) {
    _parent.background._width = Stage.width;
    _parent.background._height = Stage.height;
    _parent.background._x = Stage.width / 2;
    _parent.background._y = Stage.height /2;
    _parent.obiekt._x = Stage.width / 2 - 400;
    _parent.obiekt._y = Stage.heigth / 2 - 300;
    }

onFrame(10) {
    _parent.obiekt.loadMovie("main.swf");
    }

onFrame (15) {
    _parent.obiekt._y = Stage.height / 2 - 300;
    }

onFrame(65) {
    this.gotoAndPlay(14);
    }

Background musi mieć transformation point w środku bo
Kod:

obiekt musi mieć transformation point TL (lewy górny) bo inaczej nie załaduje prawidłowo na środek strony, w tym przypadku 800x600, dlatego
Kod:
    _parent.obiekt._y = Stage.height / 2 - 300;

Jeśli coś powtarzam to sorry ale dalej nie mam SM3 więc nie mogę podglądnąć załącznika.

pikandola 
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 11:05   

Dzięki za wszelaką pomoc, narazie próbuję w sposób Twój Janusz czyli bez przycinania, jednak jak wstawie zdjęcie o wysokości np. 400px to w podglądzie wszystko jest ok ale pasek jak i zdjęcie są malutkie coś ok.50px ale rozciągnięty na całą szerokość tak jak chciałem, dodam że autoscale próbowałem i na noautoclale i na full i nic z tego.

^shastaan 

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 12:32   

Jeśli Ci chodzi o to, że prostokąt się poszerza ale zostaje mu taka sama wysokość to zobacz załącznik.
Na klatce 5 masz skrypt dla górnego prostokąta - tylko się poszerza
na 6 i 10tej skrypt dla dolnego, który poszerza się w poziomie do szerokości Stage'a i proporcjonalnie powiększa w pionie.

pikandola 
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 14:19   

shastaan o to właśnie mi chodziło, pozostaje już ostatnia kwestia jako że ten prostokąt ma być w przeglądarce jaki mam ustawić width dla movies? W tej chwili jest to 600px (w twoim załączniku) , a jak zrobić tzn uniwersalną szerokość że przy rozdzielczości monitora 1280, 1200, 800, 1600 będzie na full szerokości?

^shastaan 

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 14:35   

Każde moje swi (no prawie każde) ma 800x600.
Gdzie 800 to width więc pomyliłeś się pisząc bądź interpretując ;]

Niemniej to bez znaczenia kompletnie bo używamy kodu:
Kod:

Więc niezależnie od tego jakie ustawisz rozmiary animacji skrypt i tak je zmieni na dokładnie takie jakie będzie miało okienko przeglądarki.

Dlatego ustawiając film 800x600 możesz robić większą zawartość (może ona wystawać poza obszar animacji) a i tak zostanie wyświetlona.

pikandola 
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010 15:33   

To jeszcze nie wszystko jednak rozumiem, popraw mnie ostatni raz i już Ci dam spokój.
Mam otwarty Twój załącznik fullwidth.rar z tymi dwoma prostokątami. Dla przejrzystości wywaliłem jednego i mój kod wygląda teraz tak
Kod:
onFrame(5) {
prostokat._width = Stage.width +10;
    }

tło mam biale bo takie muszę mieć, i teraz robię ctr+shif+t podgląd w oknie przeglądarki, i niestety na środku ekranu wyświetla mi się ów prostokąt ale o szerokości 810 (film ustawiony na 800) czyli nie jest rozciągnięty na pełny width.

To może jeszcze inaczej w załączniku jest to co mi nie chce wyjść czyli pasek gdzieś po lewej stronie zamiast cały na środku dotego sam się pomiejsza mimo tego że movie jest na 400 px.

^shastaan 

Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010 06:31   

1.Pisz wolniej i spokojniej i sprawdzaj co napisałeś bo motasz jak nie wiem i trudno się do tego odnieść =]
2. ZAŁĄCZAJ PLIKI SWI DO POSTÓW!!

pikandola napisał/a:
robię ctr+shif+t podgląd w oknie przeglądarki, i niestety na środku ekranu wyświetla mi się ów prostokąt ale o szerokości 810 (film ustawiony na 800) czyli nie jest rozciągnięty na pełny width.

Jest rozciągnięty na pełny width +10. To jest wyizolowany skrypt. Jeśli wsadzisz to do pliku który załączyłeś.

pikandola napisał/a:

To może jeszcze inaczej w załączniku jest to co mi nie chce wyjść czyli pasek gdzieś po lewej stronie zamiast cały na środku dotego sam się pomiejsza mimo tego że movie jest na 400 px.

Pomiejsza? Czyli pomniejsza czy powiększa czy co? :P
Ustaw transformation point dla tego prostokąta na środek i daj mu kod
Kod:
onFrame(5) {
prostokat._width = Stage.width +10;
_parent.background._x = Stage.width/2;
    }

Jak widzisz dopisałem jedną linijkę która ustawi środek prostokąta na środku Stage. To powinno załatwić sprawe.

Pozdro.

Odpowiedz do tematu