SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[transformation/reference point] Mouse Zoom
Autor Wiadomość
freeizo
Początkujący

Wysłany: Sro 30 Cze, 2010 11:09   [transformation/reference point] Mouse Zoom

Witam,

Problem polega na tym ze chciałbym zrobić zoomowanie obrazka za pomocą zmiany transformation/reference point danego obiektu. tzn chce uzyskać efekt przybliżania tylko tej części obrazka na którą wskazuje kursor myszy.

schemat:

1) mam załadowany obrazek
2) najeżdżam myszą na obrazek i klikam w wybranym punkcje
3) np w akcji press chciałbym pobrać położenie kursora, przesunąć w to miejsce transformation/reference point danego obiektu/zdjecia i zeskalować - wtedy obrazek powinien powiększyć/pomniejszyć się w względem tego punktu a sam punkt względem którego skalujemy pozostanie w tym miejscu co był.

szukałem i nie można tego zrobić z linii poleceń,

jedyne co udało mi się odszukać to informację że jest szansa zrobić to za pomocą okna Modify | Author Component ...(Ctrl+0) i próbowałem za pomocą zakładki Upadate

wpisałem dla przykladu kod:

Kod:
referenceX = _xmouse;
referenceY = _ymouse;
referencePosition = "custom";

ale niestety pozycje myszy pobiera tylko raz przy starcie.

Moje pytanie brzmi czy jest szansa aby to zrobić łatwo za pomoca zmiany transformation/reference point czy też trzeba to robić za pomocą kilku przekształceń geometrycznych. chodzi o to ze jest to czesc projektu i szukam najłatwiejszego rozwiązania.

Bardzo proszę o pomoc.

^Januszr 

Wysłany: Sro 30 Cze, 2010 13:39   

Nie rozumiem za bardzo sensu zmiany punktu odniesienia... A może nie rozumiem efektu, który chcesz widzieć? - jakiś przykład???

^shastaan 

Wysłany: Sro 30 Cze, 2010 22:37   

Ja rozumiem zamysł ale nie do końca nadążam za obraną przez Ciebie metodą. Załącz swi z przykładem to pomożemy. Fajny pomysł, btw.

^Januszr 

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 07:22   

tam gdzie się kliknie robi się środek i powiększa?

freeizo
Początkujący

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 07:49   odp

test.swi

Idea jest taka ze za pomoca okna Author Component ...(Ctrl+0) (trzeba je sobie właczyć jak sie nie pojawia, ustawienia programu) w zakladce update ustawiłem transformation/reference point w prawym dolnym narozniku (pozycjonuje sie od srodka obiektu dlatego wpisane wartości to 50 i 50. i teraz gdy skaluje to własnie wzgledem tego naroznika.

Pytanie brzmi: Czy jestem w stanie przesyłać zmienne do tego okna podczas trwania animacji, wtedy mógłbym na bieżąco zmieniać pozycje punktu transformation/reference. Pobranie pozycji myszy i wstawienie w odp miejsce to juz jest proste. Interesuje mnie czy jest szansa uaktualniać pozycje tego punktu podczas wykonywania animacji.

^Januszr 

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010 07:12   

Tak chciałeś?

beelinde
Początkujący

Wysłany: Sob 03 Lis, 2012 09:11   

Witam,
widzę że temat dość stary, jednak mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Mianowicie chodzi o to, żeby po kliknięciu obrazek był zoomowany, ale też żeby możliwy był "paning", czyli przesuwanie obrazka wraz z kursorem. Ponadto, chciałbym żeby po kliknięciu obrazek został zzoomowany, ale też żeby zzomówana była też reszta obiektów nałożona na obrazek pierwszy. Np. jest zdjęcie przykładowo samochodu, na jego lampach nałożone są dwa kształty z odnośnikami do strony www. Po kliknięciu na obrazek, zoomowane jest zdjęcie i te kwadraty przy czym linki na kwadratach nie są aktywne podczas "niezzoomowania".
Można poprosić o taki skrypt? :)

Pozdrawiam

^shastaan 

Wysłany: Sob 03 Lis, 2012 11:50   

Tu nie trzeba skryptu.
Wystarczy zdjęcie i kwadraty zgrupować w MC i na to mc dać efekt "move" z odpowiednimi parametrami.

Skryptem oczywiście też się da.
Ostatnio zmieniony przez shastaan Wto 24 Maj, 2016 14:22, w całości zmieniany 1 raz  

^Januszr 

Wysłany: Sob 03 Lis, 2012 14:16   

Poprosić można, ale chyba nikomu nie będzie się chciało tworzyć. Proponuję zamówienie złożyć w dziale zlecę.

Odpowiedz do tematu