SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Autosize- dziala czy nie?
Autor Wiadomość
ymplozer
Początkujący

Wysłany: Wto 06 Paź, 2009 21:47   Autosize- dziala czy nie?

Witam,

przekopalem sie juz przez cale forum chyba, ale nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie.

Jezeli w wyniku wykonywania pewnych skryptow php, mam plik tekstowy, ktory chce zaladowac jako zmienna do pola tekstowego w animacji, to czy jest mozliwosc, aby pole tekstowe dopasowywalo sie do dlugosci pliku?
Autosize jakos nie chce mi dzialac, tzn. dziala gdy edytuje tekst w programie- wtedy dopasowuje sie do wpisywanego tekstu. Jednak, gdy wczytuje plik tekstowy- nie dziala; jest wtedy tylko tyle linijek, ile zawieral poczatkowy tekst wprowadzony w swishmaxie. Nie widac przez to calej zawartosci pliku (tak- mam wlaczona opcje autosize :) ).

Od razu wyjasnie, ze tekst nie konczy sie w granicach animacji. Dodam, ze mam, co trzeba w pliku, czyli: &zmienna=...&. Probowalem takze jezykiem skryptowym: text.autosize = true;
tez lipa. Ktos ma pomysl?

[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 22:25 ]
Czyzby naprawde nikt nie mial pojecia jak rozwiazac ten problem?

[ Dodano: Czw 15 Paź, 2009 20:53 ]
dramat ;)

Sniper 
Praktyk

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 10:49   

Niestety ja też męczę się z tym problemem i jak narazie przeczytałem i poszukałem na google, nie ma możliwości aby flash dostosował wielkość pola tekstowego do treści pobieranej z plików zewnętrznych ;/

eden
Ekspert

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 22:08   

swi proszę.

Sniper 
Praktyk

Wysłany: Sro 20 Paź, 2010 08:26   

W archiwum spakowałem plik SWI razem z plikiem tekstowym, gdzie zamieściłem kolejno teksty nazwane od "linia 2" do "linia 7". Jeżeli będziesz w stanie pomóc, będę wdzięczny.

eden
Ekspert

Wysłany: Czw 21 Paź, 2010 23:15   

Sorka, ale niemoge otworzyć tego pliku swi.

^Januszr 

Wysłany: Pią 22 Paź, 2010 07:19   

eden, spróbuj otworzyć w wersji 4 SM.
Powinno zadziałać ;)

eden
Ekspert

Wysłany: Pią 22 Paź, 2010 21:19   

Narazie tylko beta ?

^Januszr 

Wysłany: Sob 23 Paź, 2010 07:43   

eden napisał/a:
Narazie tylko beta ?

tak, na razie tylko beta i jest już ShapeMorphing :) i w tej becie będziesz w stanie potworzyć powyższy plik.

eden
Ekspert

Wysłany: Sob 23 Paź, 2010 13:17   

Dzięki Januszr. Plik otworzyłem w becie sm4. Wrażenia z nowych opcji są mocno średnie. Ale to na inny wątek.

autosize oczywiscie działa. tylko nie ten z interfejsu a ten od action script. Rożnica polega na tym ze autozise wbudowany w interfejs swish jest statyczny (pole dopasuje sie wielkością do istniejącego w nim tekstu a nie do tekstu ładowanego)

W action script każdy obiekt klasy tekstfield ma właściwosć autozise, którą można ustawić na true. (działa rowniez dla pol tekstowych stworzonych przez interfejs swish)

Kod:
tresc.autoSize = true;

Problemem jaki napotkasz teraz to sam komponent suwaka. Jest dość biedny i raczej zaprojektowany na uzycie statycznych materiałów. Suwak nie pojawi się dlatego że dane załadują sie poźniej niż komponent pobierze do działania potrzebne wysokosci clipu. Nalezało by opuźnić akcje suwaka do momentu załadowania treści, a to wyklucza uzycie funkcji loadVariables ponieważ nie daje ona kontroli nad procesem ładowania.

Także powodzenia ; )
(plik nadpisałem w wersji Swishmax4_BETA_20101019)

Sniper 
Praktyk

Wysłany: Pon 25 Paź, 2010 11:32   

Dzięki za odpowiedź i zaangażowanie, czyli rozumiem, że ze scrolla raczej nic nie wyjdzie, a szkoda, ale dobrze, że autosize działa.

[ Dodano: Wto 26 Paź, 2010 08:20 ]
Przepraszam za post pod postem, do rzeczy, w załączniku mam działający scroll flash`owy pobierający tekst z zewnętrznego pliku TXT (znalazłem go na Tym forum), co daje do zrozumienia, że idzie to wykonać, mianowicie mam inny problem nie mogę zmusić ActionScript`a aby nadawał formatowanie tekstu z stylu CSS, oczywiście tekst w animacji jest jako HTML.

Plik wykonany w SwishMax 4 BETA.

Odpowiedz do tematu