|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Jak zrobić sprawdzanie czy dany przycisk został wcisniety ? |
Autor |
Wiadomość |
ElectricPl
Przyjaciel

|
Wysłany: Nie 04 Paź, 2009 17:08 Jak zrobić sprawdzanie czy dany przycisk został wcisniety ?
Moje WWW: http://www.electric-reality.eu/ |
|
|
Witam.
Robie sobie galerie z takimi bajerami ze jak załaduje sie galeria to slide in z prawej stronki pojawiaja sie zdjecia i na koncu robie strzalke w prawo.
Ogolnie w scienie jest co iles tam czasu stop i label.
jak wcisne strzalke zeby pokazało nastpene zdjecia to przechodzi mi do labelu end, gdzie zdjecia robią slide out i pod koniec tego jak zjada mam stop i Cytat: | onFrame (59) {
skipFrameAndPlay(2);
} | gdzie w naspenie laduja sie nowe fotki.
Mam teraz wybór strzalka do przodu lub do tylu.
Jak by nie było ktora wcisne znowu przewala mnie do FRAME ktoregos tam gdzie bede mial zamieszczone znikanie danych zdjec.
Chodzi o to ze i tak musza zniknąć i mogą to zrobić zeby cofnać galerię do początku .. lub do 3 podstrony (do przodu) następnych zdjęć.
I teraz jest moje pytanie czy w tym momencie gdy juz zjadą mozna wstawić jakąś instrukcje ktora sprawdzi ktorą strzałkę wcisnąłem ? i odczytując to pokierowało animacją do przodu do następnych zdjć czy do poprzednich
Ja chciałem coś takiego wykombinować ze pod koniec znikania zdjec dać :
Cytat: | if "sprzalka_lewo" pressed go and play label "start" else skipFrameAndPlay(2) |
Czy taka formułe mozna zrobic.. bo to co napisałem to wiadomo ze nie działa.
MOze zamotałem troche ale mam nadzieje ze ktoś sie domysli o co mi biega
Pozdrawiam
ElectricPl
Moze troche prościej sprawdzałem na forum info o skryptach if i else ale nie widziałem tam odniesienia do przycisków.
Chodzi mi o to czy jest taka instrukcja ktora sprawdzi ktory button wcisnałem i w zaleznosci od tego czy jesli wcisniety button1 to - go to label "start1" a jezeli nie wcisniety , go to label "start2"
Mysle ze jest taka mozliwosc ale nie wiem jak sie zabrać do ugryzienia tego
Prosze o podpowiedz [/b] |
|
|
|
 |
ghoust
Praktyk

|
Wysłany: Sro 14 Paź, 2009 16:21
|
|
|
możesz to zrobić w ten sposób
tworzysz sobie tablicę o długości elementów tyle co masz przycisków o wartości zero
np 5 przycisków:
Kod: |
przyciski = New Array(0,0,0,0,0);
|
potem w przyciskach wstawiasz sobie taki warunek w stanie wciśnięcia
Kod: |
if (przyciski[0]=!1)
{
przyciski[0]=1;
// dodatkowa instrukcja po wciśnięciu przycisku
}
else {
przyciski[0]=0;
}
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 3.88 sekund. Zapytań do SQL: 13 |
|
|