SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zewnetrzny plik txt do gotowego pola ze scrollem
Autor Wiadomość
baniak66 
Początkujący

Wysłany: Czw 17 Sty, 2008 10:19   Zewnetrzny plik txt do gotowego pola ze scrollem

Witam, mam nastepujacy problem. Sciagnolem gdzies z sieci ponizszy zalacznik i probuje go tak zmodyfikowac aby ladowac do pola tekstowwego zewnetrzny txt. Wczesniej tworzylem dzialajace dynamiczne pola tekstowe do ktorych ladowalem tekst z pliku wg. tego tutoriala link. Z tym plikiem robilem nastepujace czynnosci: zmiana pola tekstowego na dynamicze, dodanie wartosci Var, zyczyszczenie pola tekstowego z wpisanego tekstu, w spricie "scroll_sprite" dodalem kod:
Kod:

onFrame (1)
{
    content.loadVariables("plik.txt");
}

stworzylem oczywiscie odpowiedni plik .txt jednak nie dziala. Zalanczam czysty, nie modyfikowany przeze mnie plik. Prosze o jakies wskazowki, co moze byc powodem moich niepowodzen :P Z gory dzieki :D

Grzesiek82 
Fachowiec

Wysłany: Czw 17 Sty, 2008 12:12   

To co piszesz, teoretycznie powinno ci zadziałać...
w załączniku moja modyfikacja

baniak66 
Początkujący

Wysłany: Czw 17 Sty, 2008 12:36   

Faktycznie moze sie wydawac ze jest wszytko ok, jednak jesli dodasz wiecej tekstu do pliku nowy.txt to zobaczysz ze scroll reaguje tylko na tekst ktory miesci sie w wymiarach pola tekstowego "content", zwiekszajac jego wymiar zobaczysz ze wiecej tekstu mozna przewinac. Jak zrobic aby pole tekstowe dostosowywalo automatycznie swoja dlugosc do ladowanego tekstu z pliku .txt ??

Grzesiek82 
Fachowiec

Wysłany: Czw 17 Sty, 2008 16:11   

No tak :)
Cytat:
Jak zrobic aby pole tekstowe dostosowywalo automatycznie swoja dlugosc do ladowanego tekstu z pliku .txt

wystarczy użyć funkcji
Kod:
_text.autosize=true;

baniak66 
Początkujący

Wysłany: Czw 17 Sty, 2008 16:26   

Wszystko smiga jak potrzebuje, wielkie dzieki Mistrzu :D

merle
Początkujący

Wysłany: Nie 20 Sty, 2008 15:54   

Mam pytanie:
taki scroller to fajna sprawa (szczególnie gdy dodatkowo zaznaczymy w swishu obsługę tagów html)
jest tylko jeden mały problem, wraz ze zwiększeniem ilości tekstu znacznie wzrasta obciążenie procesora i to niepomiernie niszcząc wręcz funkcjonalność wykorzystania tego na stronie

np przykład który podałeś Grzesiek82 (z ta zawartością tekstu co tam jest, bez żadnych zmian) obciąża mi procka na 15 % z samego swojego istnienia (core 2 duo 1.8 podkręcone na 2.6)
na laptopie ten sam projekt obciąża juz około 80 % (pentium m centrino 1.6)
jest to jakaś kwestia związana z ładowaniem pliku zewnętrznego txt tylko dla czego sie tak dzieje?

ma ktos jakies koncepcje na to ??
bo tak, to ta skądinąd świetna rzecz z ładowaniem zewnętrznego txt ze skrolowaniem przestaje byc w jakikolwiek sposób funkcjonalna

bamboclat 
Praktyk

Wysłany: Pon 18 Lut, 2008 11:34   
   Moje WWW: http://bamboclath.com

Witam, odswiezam ten temat poniewaz mam problem, mianowicie nie potrafie ogarnac tej sprawy z ladowaniem tekstu do takiego pola ze scrollem.

onLoad tekst sie laduje i wszystko jest ok, ale nie potrafie przypisac buttonowi akcji loadVariables tak aby ladowal inny plik tekstowy. Wiem że można zrobic rozne wartosci w jednym pliku txt i zaladowac odpowiednia ale tego tez nie moge ogarnac. Bardzo prosil bym o pomoc. Jaki skrypt wklepac pod buttona aby ladowal z pliku txt np. &info zamiast &tekst.

edit: up:) pomocy proszę.

eden
Ekspert

Wysłany: Wto 19 Lut, 2008 00:11   

merle napisał/a:
wraz ze zwiększeniem ilości tekstu znacznie wzrasta obciążenie procesora

dynamic textfield + variable = zło

merle
Początkujący

Wysłany: Sro 03 Wrz, 2008 12:11   

przepraszam ze tak odswierzam ,ale dawno tu nie lukałem

rozumiem więc eden ,że przekreśla to zupełnie funkcjonalne zastosowanie ładowania tekstu zewnetrznego do swf (przynajmniej na wieksza skale)?
troche to bezsensu jest ehh..

ehh.. czemu nie ma zadnej akcereracji we flashu :-

eden
Ekspert

Wysłany: Sro 03 Wrz, 2008 12:30   

nie do konca przekresla, najwazniejsze zeby samemu zadbac o to by tekst trafil do pola.
Pole tekstowe musi byc dynamiczne, miec oczywiscie nazwe, ale niemusi miec nazwy w polu variable. Kiedy juz wiemy ze zaladowalismy wszystkie zmienne z zewnacz (czy to xml, czy to txt, czy inny diabel zawsze jest sposob by sprawdzic czy juz dane zostaly zaladowane i mozemy zaczac je wykorzystywc) to poprostu dajemy instrukcje
Kod:
moje_pole_tekstowe.text = zmienna_z_trescia;

i po sprawie, procek sie nieprzemecza. Osobiscie nie pamietam dokladnie dlaczego tak sie dzieje, byly calkiem dobre dokumentacje na ten temat jeszcze za czasow macro flash playera.

alex02
Przyjaciel

Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009 23:43   
   Moje WWW: www.allegraf.pl

Panowie, wiecie może co zrobić, żeby scroller z pliku DaggerScroll działał po zapisaniu SWF w wersji wyższej niż 6?

[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 19:14 ]
wycofuję pytanie, już mi dynga

Eroll
Początkujący

Wysłany: Sro 22 Lip, 2009 20:16   

Pobrałem plik DaggerScroll_autosize.swi z tego tematu (link ciągle dostępny powyżej). Kiedy operuję i tworzę stronę w ściągniętym pliku wszystko działa poprawnie, jednak, kiedy chcę skopiować cały sprite (w tym wypadku pod nazwą scrollable_content) i wkleić do swojego pliku swi z wczesniej przygotowanym loyoutem strony - skrypt już nie działa :(

Nigdzie nie mogę znaleźć jak krok po kroku zrobić takie cudeńko (scroll + ładowanie treści z txt). Czy wiecie może gdzie jest to opisane, albo co zrobić, żeby użyć tego ściągniętego pliku z forum?

[ Dodano: Czw 23 Lip, 2009 13:48 ]
Czy ktoś powie jak użyć tego pliku kopiując go do innego pliku swi?

[ Dodano: Sro 04 Lis, 2009 17:54 ]
Ciągle nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Bardzo potrzebuję użyć tego scrolla, ale nie wiem jak go skopiować do nowego pluku swi, tak aby nadal działał poprawnie.

Odpowiedz do tematu