otwieranie obrazków po klieknięciu myszka w obrazek + petla |
Autor |
Wiadomość |
kjell
Początkujący

|
Wysłany: Sob 14 Mar, 2009 22:44 otwieranie obrazków po klieknięciu myszka w obrazek + petla
|
|
|
witam,
próbuję zrobić coś takiego, mam 3 obrazki po kliknięciu myszka w pierwszy obrazek chcę aby wtedy otworzył mi się obrazek nr 2, a jak kliknę na niego żeby otwierał się obrazek nr 3 tak w kołko z osttniego znowu na obrazek nr 1.
stworzylem sobie trzy sceny dałm polecenie w skrypcie (on release) potem (goto and play scene2), efekt taki, że bez klikania myszka wszystko jedzie w kołko, jest jakiś inny prostrzy spsob?
z gory dziekuję !
pozd.
kj |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009 11:49
|
|
|
Ten sposób jest bardzo dobry.
Zapomniałeś tylko zatrzymać każdą ze scen i się same przełączają zamiast czekać na "release".
Daj w każdej ze scen taki kod:
Kod: | onFrame (1) {
stop();
} |
Chyba że te sceny mają więcej niż jedną klatkę. Wtedy "1" w onFrame zamień na numer ostatniej klatki. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
kjell
Początkujący

|
Wysłany: Wto 17 Mar, 2009 20:54
|
|
|
witam i dzieki za podpowiedz, ale jest jeszcze jakis maly problem, gdyz w ten sposob moge przegladac obrazki od 1 np. do 4 i na czwartym sie zawiesza nie chce przejsc do pierwszego przy ponownym kliknieciu.
pewnie trzeba zrobic jakis loop ?
[ Dodano: Wto 17 Mar, 2009 22:55 ]
ok juz sobie poradzilem, oto skrypt:
w scene_1 do scene_3 wpisac:
on (release) {
nextSceneAndPlay();
}
onFrame (1) {
stop();
}
w scene_4 wpisac:
on (release) {
gotoSceneAndPlay("Scene_1", 1);
}
onFrame (1) {
stop();
} |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Sro 18 Mar, 2009 23:44
|
|
|
Nic dodać nic ująć.
Możesz jeszcze prościej w sumie, zważywszy, że to pętla, która zawsze ma działać tak samo.
W każdą scenę wklejasz kod
Kod: | onFrame (1) {
stop();
}
on (release) {
play();
} |
i też zadziała. Tylko trzeba się upewnić, że cały film ani żadna ze scen nie ma parametru 'stop playing at end'. |
|
|
|
 |
|