|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
prezentacja, jej rozmiar i fatalna wydajnosc ;/ |
Autor |
Wiadomość |
Rum_cajs
Początkujący

|
Wysłany: Nie 24 Lut, 2008 21:31 prezentacja, jej rozmiar i fatalna wydajnosc ;/
|
|
|
Witam,
otoz jestem w trakcie tworzenia prezentacji, obecnie ma ona ok 40 slajdow (kazdy to odrebny movie, w nim menu (przyciski dalej, wstecz, home), tekst i od czasu do czasu jakas grafika - max ok 50KB). W kazdym slajdzie text pojawia sie poprzez efekt fade in lub burn in, podobnie obrazki a znikaja efektem wild-breez.
Problem jest taki ze w chwili obecnej przy takiej ilosci slajdow jak dam "play" to albo sie skompiluje i dojdzie do konca (co trwa ok 1min albo i dluzej) albo sie komp zawiesi. Wczesniej mialem efektow jeszcze wiecej (np. przy pojawianiu sie menu) ale bylem zmuszony je usunac aby nadrobic troche na wydajnosci. Jesli wiecej efektow usune to ta prezentacja bedzie 'sucha' ;/
Rowniez w przypadku eksportu do .exe plik zajmuje ponad 20MB ;| a po jego odpaleniu ta prezentacje chodzi w mysl zasady 'im wieksze okno tym wolnej' wszystko chodzi (pojawia sie, znika itp) ...
Jakies rady/pomysl co zrobic aby zyskac na jakosci, szybkosci aby nie wyrzucac kolejnych efektow? Dodam ze mam builda 2007.11.02 (swish max 2.0), wszystko na lapku 1GB ddr2 533MHz, core duo 2MB cachu, dysk 120 GB 5400rpm i pamiec wirtualna juz ustawilem na 4GB ;/
Ktos sie moze z takim problemem spotkal? Moze szukac innego builda swisha? Moze wywalic wszystkie efekty z 'fade' (wiem ze m.in. one sa winne, ale po to sa przeciez aby z nich korzystac ;/). Moze dokupienie jeszcze 1GB RAMu poprawi ta sytacje?
Dajcie jakies pomysl bo zaczynam sie skutecznie zniechecac do pracy ze swishem ... !
dzieki |
|
|
|
 |
Feniks
Przyjaciel

|
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 10:02
|
|
|
Moje rady:
-możesz zmniejszyć ilość efektów
-większość efektów można osiągnąć za pomocą skryptów
-jeżeli masz dużo graficzych elementów to wczytuj je z zewnętrznych plików
-jeżeli masz duże graficzne elementy to podziel je na mniejsze (ppm>>break>>break to pieces)
-jak się da to zmniejsz liczbę klatek animacji
Jak wrzucisz plik .swi to powiem więcej. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
maciey75
Mistrz

Pomógł: 15 razy Wiek: 50 Dołączył: 20 Lip 2005 Posty: 151 Skąd: pyra w wawie
|
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 19:11
|
|
|
tez swego czasu mialem z tym problem. co prawda moje prezentacje byly mniejsze ale problem sie rozwiazal gdy podzielilem ja na czesci, czyli glowny exe + ladowane swfy
Feniks jak osiagac efekty przy pomocy skryptów? domyslam sie, ze nie ma jednej metody dla wszystkich ale moze cos podpowiesz?
pzdr
m. |
|
|
|
 |
Feniks
Przyjaciel

|
Wysłany: Wto 26 Lut, 2008 09:24
|
|
|
Witaj
Tak jak napisałeś - nie ma na to jednogo sposobu, załącz .swi z interesującym cię efektem a ja już coś wykombinuje (nie wszystkie efekty warto robić skryptowo). |
|
|
|
 |
Rum_cajs
Początkujący

|
Wysłany: Pon 10 Mar, 2008 16:00
|
|
|
dzieki za odpowiedzi,
obecnie prezentacje ukonczylem (ponad 200 slajdow) najlepszym rozwiazaniem okazalo sie doczytywanie grupy slajdow (kazy slajd to movie) z plikow zew .swf (bez tego to praktycznie niemozliwoscia bylo jej ukonczenie), usuniecie niektorych efektow, skrocenie ich czasu oraz modyfikacja czasu efektow aby sie na siebie ich za duzo nie nakladalo jednoczesnie (dziwnie sie dzialo ale komp zamulal).
Moze komus sie to przyda, jesli ma zamiar tworzyc rozbudowana prezentacje
pozdro i dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|