SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niebagatelny problem ze stroną SWISH + HTML!!!
Autor Wiadomość
jagon
Bywalec

Wysłany: Nie 02 Gru, 2007 22:20   Niebagatelny problem ze stroną SWISH + HTML!!!

Problem dla którego nie moge znalesc rozwiazania ciezko ubrac w słowa...proszę więc o maksymalne skupienie.

Zrobiłem stronę składającą się z dwóch części ale zapisaną jako jeden plik (index.html)
Sklada sie z czesci - górna flash(swish) i dolna html. Czyli najprosciej...u góry mam flash a na dole html. I teraz konkrety, strona włącza się efektownie (najazdy, ruchome menu, ruchome teksty itp) cała góra zapisana jest jako pro.swi menu jest zrobione w swishu (jest ruchome)

I teraz słow kilka o problemie...Odpala się strona główna index.html, wszystko super, w momencie gdy klikam np dział PORTFOLIO, strona rpzeskakuje do działu portfolio (w tym samym oknie) ale wszystko ponownie się odpala, tworzy się menu...pojawiaja sie napisy itp. a ja tak nie chce! Chce żeby po wejsciu do działu PORTFOLIO, grafika "stała w miejscu" żeby wsyztsko było załadowane czyli CAŁA GRAFA STOI! a zamienia się tylko dolna część strony (część HTML)

Problem jest tego typu, że strona składa się z SWF + HTML więc swishowe menu musi sterować tylko dolną częścią stronki.

Proszę o pomoc...pozdrawiam

Grzesiek82 
Fachowiec

Wysłany: Nie 02 Gru, 2007 22:38   

W html-u zrób ramki dla podstron, wtedy gówna strona nie będzie przeładowywana a jedynie zawartość w ramce będzie ulegać zmianie.

jagon
Bywalec

Wysłany: Nie 02 Gru, 2007 22:51   

Ok powiedz mi tylko co musze zmienic w tych przyciskach menu zeby przeladowywaly tylko wspomnianą część strony?

P.S czyli tą dolną część str musze zapisać jako oddzielny plik?

Kermit 
Profesjonalista

Wysłany: Pon 03 Gru, 2007 01:23   
   Moje WWW: www.tsi.f6.pl

grzesiek juz chyba nikt nie stosuje ramek :D jezeli nie chcesz aby animacja ci alaczala od poczatku to mozesz np w 1 ramce lub onLoad() sprawdzic czy strona juz zostala otwarta. jezeli dopiero zostala otwarta to animacja sie uruchamia a jezeli juz zostala otwarta i klikasz w menu na jakis dzial to animacja odrazu przeskakuje do klatki na ktorej juz animacja sie konczy. taki efekt mozesz osiagnac za pomoca skryptu php ktory po wlaczeniu strony bedzie robil sesje np $_SESSION['wlaczona'] = true i to wszystko. jezeli wartosc jest true to odrazu animacja jest juz wlaczona a jezeli nie ma sesji lub wartosc jest false animacja startuje od poczatku. sesja zostanie zniszczona po zamknieciu przegladarki

jagon
Bywalec

Wysłany: Pon 03 Gru, 2007 13:51   

Szczerze mowiac, nie bardzo podoba mi sie ta metoda...A sluchajcie nie ma czegos takiego jak odpowiednio zmodyfikowany kod SWF, do wstawienia na strone, który odpala animacje od konkretnej, pożądanej ramki? a najlepiej sceny.
Ostatnio zmieniony przez jagon Pon 03 Gru, 2007 13:54, w całości zmieniany 1 raz  

Kermit 
Profesjonalista

Wysłany: Pon 03 Gru, 2007 13:54   

hmmm teraz to juz nie mam pojecia o co ci chodzi

jagon
Bywalec

Wysłany: Pon 03 Gru, 2007 13:56   

Chodzi o to zeby flik SWF nie byl odpalany od początku tylko np sama scena druga lub dana frame.

Kermit 
Profesjonalista

Wysłany: Pon 03 Gru, 2007 14:13   

pfff no to daj na samym poczatku
Kod:
onLoad () {
gotoAndPlay(klatka);
}

Odpowiedz do tematu