sprawdzenie czy pop up jest wyłączone przez przeglądarke |
Autor |
Wiadomość |
ora
Przyjaciel
|
Wysłany: Pią 08 Cze, 2007 13:01 sprawdzenie czy pop up jest wyłączone przez przeglądarke
Moje WWW: www.4f.vel.pl |
|
|
czy istnieje skrypt który by sprawdził czy dana przeglądarka ma włączoną możliwość wyświetlania okienek pop-up i ewentualnie proponował by włączenie ich dla danego adresu?? |
|
|
|
|
qncept
Ekspert Grafik komputerowy.
Pomógł: 4 razy Wiek: 90 Dołączył: 04 Kwi 2006 Posty: 275 Skąd: Z kątowni
|
|
|
|
|
ora
Przyjaciel
|
Wysłany: Nie 10 Cze, 2007 11:57
|
|
jakoś nie znalazłem !? |
|
|
|
|
qncept
Ekspert Grafik komputerowy.
Pomógł: 4 razy Wiek: 90 Dołączył: 04 Kwi 2006 Posty: 275 Skąd: Z kątowni
|
|
|
|
|
ora
Przyjaciel
|
Wysłany: Nie 10 Cze, 2007 19:40
|
|
a jakieś naprowadzenie ?
jeśli masz linka pod ręką proszę o podrzucenie |
|
|
|
|
Seb
Ekspert
Pomógł: 28 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 591 Skąd: takie pytanie?
|
Wysłany: Nie 10 Cze, 2007 23:25
|
|
|
webdiary.pl napisał/a: |
Chcesz zrobic Pop-upa na twojej stronie - pamiętaj, że nie jest to mile widzana rzecz na stronie, jeżeli już chcesz dowalił popupa na swoją stronę pamiętaj, żeby miał małe rozmiary, nie zawalał całej strony oraz żeby był użyty w ważnym celu a nie w celu zakomunikowania 'jestes na mojej stronie - fajnie nie '
Więc jeżeli sie zastanowiłeś dokładnie po co ci popup, czy użycie go ma sens to poniżej wszytsko zostaje wytłumaczone:
Kod: |
<script language="JavaScript1.2"> <!-- window.open('adres_pliku', 'nazwa_okienka', 'toolbar,menubar,scrollbars,resizable, height=300,width=300'); //--> </script>
|
adres pliku: to oczywiście adres pliku, który ma zostać otwarty w popup'ie
nazwa okienka: jest to nazwa naszego popup'a, nazwa nie może zawierać spacji.
toolbar,menubar,scrollbars,resizable: są to odpowiednio elementy toolbar, pasek menu, suwaki, zmiana rozmiarów okienka. Po każdym z nich możemy dodać: =no co sprawi, że nie będą one aktywne.
Np.: toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no,resizable=no sprawi pojawienie się popup'a bez: toolbaru, paska menu, suwaczków oraz bez możliwości zmiany rozmiaru.
height=300,width=300: odpowiadają za wysokość/szerokość okienka. Są to wartości podawane oczywiście w pikselach |
|
|
|
|
|
ora
Przyjaciel
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 08:13
|
|
chłopaki ja nie szukam odpowiedzi jak zrobić pop-up
Ja szukam skryptu lub sposobu bym mógł sprawdzić ( np.: w php lub javascript) czy przeglądarka w której zamierzam okienko otworzyć nie zblokuje mi okna pop-up
najlepszym sposobem byłby taki skrypt gdzie przy wejściu na stronę użytkownik otrzymuje komunikat że:
do prawidłowego działania strony należy włączyć możliwość obsługi okienek pop-up czy się zgadzasz (t) / (n)
i ktoś klika np. na tak i dla tej strony przeglądarka ma odblokowane pokazywanie tych okienek |
|
|
|
|
mielu
Pomógł: 131 razy Wiek: 47 Dołączył: 06 Kwi 2006 Posty: 1177 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 08:27
|
|
|
ora napisał/a: | na tak i dla tej strony przeglądarka ma odblokowane pokazywanie tych okienek |
Jeśli dało by się odblokować popup przez www to po co robić taką blokadę .
Zobacz sobie na web.gadu-gadu.pl tam bodajże przez jave się to sprawdza. |
|
|
|
|
|