SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przejście z preloadera do pierwszej sceny
Autor Wiadomość
Benek 
Praktyk

Wysłany: Pon 22 Sty, 2007 19:12   Przejście z preloadera do pierwszej sceny

Witam

Mam animacje flash w ktorej na scenie1 mam preloader a na scenie2 mam top strony. I teraz mój problem wygląda następująco. Chciałbym aby po załadowaniu czyli po dojściu do 100% na preloaderze pojawiła się scena2 powiedzmy w jakis ładny sposób (narazie zrobilem ze w spricie nachodzi na cala animacje ksztalt ktory jest maską).

No i tak zrobilem, najpierw wykonalem swoj top , wszystkie animacje na nim. Pozniej wsadzilem to wszystko w sprite ktory odtwarza sie w kolko, ten sprite wsadzilem w drugi sprite ktory odtwarza sie tylko raz i ktory ma maskę wlasnie ten ksztalt który nachodzi. Wszystko dziala dobrze, najpier ksztalt nachodzi na pole sceny odslaniajac top, zatrzymuje sie i top leci w kolko swoim zyciem.

Problem jednak pojawia sie przy przejsiu na druga podtrone, top laduje sie od nowa a więc znów kształt(maska) nachodzi na sprite w którym jest mój cały top.

Jak sie tego pozbyć ? Czy jedynym wyjsciem jest zrobienie strony w ramkach, tak zeby nie ladowala sie cala postrona a tylko strona do ramki ? Czy tez moze odsloniecie topu powinno odbywac sie w scenie1 po zakonczeniu ladowania calej animacji i na koniec dopiero przejscie do sceny drugiej (ale wtedy obciazy to scene pierwsza ktora bedzie miala naimacje w zasadzie wszystkich elementow ktore sa w scenie drugie i preloader straci swoj sens )?

Jak to rozwiazac logicznie ?

Odpowiedz do tematu