SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Preloader - ładowanie wybranej sceny
Autor Wiadomość
Sethergal 
Bywalec

Wysłany: Sob 07 Paź, 2006 14:30   Preloader - ładowanie wybranej sceny
   Moje WWW: www.newdawn-game.com

Witam

Mam obecnie zwykły preloader, który ładuje mi scenę ze stroną. Preloader przeobraził się w coś w stylu intro, więc musiałem dodać preloader dla tego intro ;)

I teraz pojawił się problem i moje pytanie. Chciałbym, aby preloader ładował tylko intro, a intro podczas działania ładowało kolejną scenę. Jak określić ładowanie wybranej sceny bez ładowania innych, bo teraz preloader ładuje mi i intro i stronę.

wadb 
Początkujący

Wysłany: Sob 07 Paź, 2006 20:35   
   Moje WWW: wadb.dl.pl

cześć

ja używam puki co swisha 2.0 i zauważylem że on ładuje scene po scenie (może sie myle ale jeśli nie) więc możesz umieścić pierwsze ładowanie na pierwszej scenie na której będzie ładowanie całej strony a podczas ładowania całej strony korzystać z "tell target" i określać kolejny procent lub ruch w animacji podczas ładowania całej strony

Sethergal 
Bywalec

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 08:17   

Masz rację, ładuje się scena po scenie. Jeśli zrobię jak mówisz, to działa na takiej zasadzie "gdy już załaduje intro, to pojawia się preloader w animacji i ładuje resztę strony". Problem w tym, że intro też ma swoją wielkość i po wejściu na stronę przez pewien czas odwiedzający ma czarny ekran. Muszę więc mieć drugi preloader dla samej sceny intra.

wadb 
Początkujący

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 08:52   

zawsze możesz dodać scene wcześniej i zrobić jakieś hmmm dajmy na to migające ładuje a nawet że tak powiem lecące procęty dla intra i wtedy osoba odwiedzająca nie będzie mieć czarnego ekranu i będzie widzieć że sie coś dzieje :]

Sethergal 
Bywalec

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 09:11   

:D No tak... już na to wpadłem :)

Ale gdybym chciał dać preloader z %, to nie będzie pokazywał wartości władowania samego intra. Wolałbym, aby odwiedzający wiedział jak ma długo czekać ;)

wadb 
Początkujący

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 09:58   

heh czy ja wiem czy nie będzie widać jak dasz w % to na to samo wyjdzie będzie widać ile jest i ile zostało ;p a wsumie wszystko zalezy od pomysłu i fantazji twórcy co i jak zrobi :]

Sethergal 
Bywalec

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 10:23   

Tak tylko ze te % na początku beda do calej strony i przy np 20% pojawi sie intro i bedzie dalej liczyc. A musi byc od 0-100% dla intro, a w intro od 0-100% dla strony.
Dlatego pytam jak wczytać tylko jedną wybraną scene ;)

wadb 
Początkujący

Wysłany: Pon 09 Paź, 2006 15:31   

eeeee cos przekombinowałeś z tym tekstem możesz sobie zrobić własne że tak powiem 100 %. Podzielić intro np na 10 części i zastosować if frame load i odpowiednio pokazywać procenty. Wsumie z tym jest tesz troche zabywy i w zasadzie można to stosować do długiej animacji a nie do wielkości w rozmiarach danych

WiruSSS
Początkujący

Wysłany: Sro 17 Sty, 2007 00:49   

po prostu intro daj w osobnym swf i zrób dla nie go swój preloader ..potem załaduj ten swf do właściwego swfa :)

Odpowiedz do tematu