przekazywanie zmiennej do innego swf-a |
Autor |
Wiadomość |
AmigoGD
Praktyk

|
Wysłany: Pon 29 Maj, 2006 00:23 przekazywanie zmiennej do innego swf-a
|
|
|
Witam
Ładuje sobie zmienna z html-a do swf-a przes flashvars. No i sobie ladnie jest zmienna wczytana w 1 swf-ie, pozniej laduje w sprite kolejnego swf-a no i teraz pytanie, jak przekazac zmienna z 1 swf-a (te wczytana z html-a) do drugiego? bo jak sie nie myle to chyba w takim przypadku nie mozna mowic o zmiennych glogalnych...
Moze zna ktos rozwiazanie? Bede wdzieczny za pomoc!
Adam |
|
|
|
 |
^buber

Pomógł: 18 razy Wiek: 50 Dołączył: 29 Sty 2006 Posty: 116 Skąd: LOL
|
Wysłany: Pon 29 Maj, 2006 06:45
|
|
|
ja korzystam z leveli czyli ladujesz drugiego swfa za pomoca loadMovieNum("pliczek.swf",1); , twoj glowny swf jest na level 0 wiec mozesz z glownego filmu wrzucic zmienna na _root level 1 za pomoca _level1._root.zmienna = jakas_wartosc;
i bedzie dostepna w 2 filmie na glownej listwie czasowej.
albo odnosisz sie w 2 filmie do _roota 1 filmu(level 0) za pomoca _level0._root.zmienna
;]
chyba bedziesz musial zmienic nieco tez 2 swfa jak bedziesz ladowac je tak zamiast loadmovie() do sprajta
cya |
|
|
|
 |
AmigoGD
Praktyk

|
Wysłany: Pon 29 Maj, 2006 21:45
|
|
|
Walcze z tym pol dnia i nijak nie przekazuje mi zmiennej zdeklarowanej w level0:(
Tak jak pisales w 1 swf-ie wczytuje 2 swf-a na 1 level, oczywiscie po wczytaniu najpierw zdeklarowanej zmiennej o nazwie "przeskok" (w kaltce 2 deklaruje zmienna a w klatce 10 wczytuje 2 swf-a)
W 2 swf-ie mam:
onFrame (1) {
zmienna1=_level0._root.przeskok;
}
i niestety "zmienna 1" nie pobiera wartosci zmiennej "przeskok" z 1 swf-a. Moze gdzies robie blad logiczny.
Mozesz mi podeslac jakis przyklad?
Adam
[ Dodano: Pon 29 Maj, 2006 22:58 ]
Ok juz znalazlem "pomylke". Dziwny ten AS:) prawidowe wywolanie zmiennej z lewel0 wyglada tak:
onFrame (1) {
zmienna1=_level0.przeskok;
}
Nie kumam co mu _root przeszkadza:)
Dzieki wielkie za pomoc!! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
^buber

Pomógł: 18 razy Wiek: 50 Dołączył: 29 Sty 2006 Posty: 116 Skąd: LOL
|
Wysłany: Wto 30 Maj, 2006 10:28
|
|
|
ja robilem stronke z 3 dni temu i z rootem smigalo ladnie teraz zaczalem sie bawic i faktycznie czasem wychodza zonki tylko nie mam pojecia czemu lol |
|
|
|
 |
|