Godzina w Swish |
Autor |
Wiadomość |
filip
Bywalec
|
Wysłany: Pią 25 Mar, 2005 14:47 Godzina w Swish
|
|
|
Witam,
Chcialbym na stronie wykonanej w Swishu umiescic aktualna godzina (przyklad, http://www.swish-db.com/dbshop/sober/ ).
Jak to zrobic?
Przypuszczam, ze potrzebne jest napisanie skryptu. Czy ktos moze napisac gotowy skrypt i umiescic go na forum?
To samo tyczy sie skryptu dodajacego strone do ulubionych czy powiadamiajacego znajomego o stronie.
Przydalby sie dzial z gotowymi skryptami pisanymi przez uzytkownikow formu, skryptami ktore mozna skopiowac i umiescic na swojej stronce.
Co myslicie o takim dziale?
Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
|
Piotr
Ekspert
|
Wysłany: Pią 25 Mar, 2005 17:12
|
|
|
... daj swojego maila to podeślę opensurc'a. |
|
|
|
|
Henio
Bywalec
|
Wysłany: Pią 25 Mar, 2005 19:11
|
|
|
Cytat: | ... daj swojego maila to podeślę opensurc'a. |
A moze bys tak opisał tu co i jak aby większosc miała tez pozytek |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
Pomógł: 14 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Lut 2005 Posty: 539 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Sob 26 Mar, 2005 13:00
Moje WWW: www.skocz.pl/taboon |
|
|
Henio napisał/a: | A moze bys tak opisał tu co i jak aby większosc miała tez pozytek |
Tutaj się muszę z Henio zgodzic, starajcie się pomagać sobie, ale starajcie się robic to w taki sposob, aby i inni wiedzieli co jak dlaczegoz jakiego powodu, by w przyszlości nie były zamieszczane identyczne pytania (zaśmiecanie forum powtarzanymi postami).
Ja osobisice amm napisany skrypcik jak to zrobić, ale mam jeszcze problemik z pojedyńczymi cyframi, aby mi się pojaiwało zero przed pojedyńczą cyfra godziny, minuty sekundy. Jak się uda mi to zrobić we własnym zakresie to podzielę się wiadomościami.
Pozdrófka
[ Dodano: Sob 26 Mar, 2005 16:21 ]
A więc Tworzymy sobie pole tekstowe które odpowiednio konfigurujemy wizualnie i technicznie.
-wizualnie w zależności od własnych upodobań
- technicznie: ustawiamy jako dynamic text; i w polu variables wpisujemy nazwe zmiennej za którą będzie podstawiany czas (w tym przypadku jest to zegar).
Po wykonaniu tych czynności pole textowe grupujemy jako spite (musi miec unikalną nazwę {tutaj jest to czas. Przechodzimy w zakładke script i wpisujemy:
onFrame (1) {
data=new date(); [zmienna data]
godzina=data.gethours(); [zczytanie i podstawienie za zmienną godzina aktualnej godziny]
minuta=data.getminutes(); [zczytanie i podstawienie za zmienną minuta aktualnej minuty]
sekunda=data.getseconds(); [zczytanie i podstawienie za zmienną sekunda aktualnej sekundy]
if (minuta < 10) { [aby nie pojaiwała nam się minuta (i w dalszym przypadku sekunda) jednocyfrowa (tzn. "1" zamiast "01") jest instrukcja warunkowa]
minuta = "0" add minuta;
}
if (sekunda < 10) {
sekunda = "0" add sekunda;
}
zegark=godzina add ":" add minuta add ":" add sekunda; [podstawienie wartości do pola tekstowego za zmienną "nazwa_zmiennej_(variables{tutaj zegar})=zmienna_godzina "wyświetlany znak" add zmienna_minuta"wyświetlany_znak" .....; itd"]
}
onFrame (2) { {aby czas był aktualizowany an bierząco należy powrócić do klatki w której jest zczytywany aktualny czas]
gotoAndPlay(1);
}
Pozdrófka |
_________________ Pozdrófka
"Student, który się uczy wszytskiego, nigdy nie będzie mądry"
na gg nie pomagam.
Zajrzyj czasem do Regulaminu
Jak mądrze zadawać pytania
Polecenie SZUKAJ to nie boli
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
Henio
Bywalec
|
Wysłany: Sob 26 Mar, 2005 18:46
|
|
|
to jest dobre |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
Pomógł: 14 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Lut 2005 Posty: 539 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005 21:46
Moje WWW: www.skocz.pl/taboon |
|
|
Rozwiązanie znajduje się rowniez tutaj w dziale Skrypty do programu SWiSH. uznaje tamat za zamknięty |
_________________ Pozdrófka
"Student, który się uczy wszytskiego, nigdy nie będzie mądry"
na gg nie pomagam.
Zajrzyj czasem do Regulaminu
Jak mądrze zadawać pytania
Polecenie SZUKAJ to nie boli
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
|