SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem niedoświadczonego
Autor Wiadomość
piotr_majdan 
Praktyk

Wysłany: Sro 27 Wrz, 2006 10:31   Problem niedoświadczonego
   Moje WWW: www.luiza.dl.pl

Hej koledzy!

Prosze o informacjaę.
Projektując stronę w SWIShu - robic wszystko w jednym pliku czy w kilku (kilkunastu)?

Chodzi o to czy poprostu zrobic jeden plik MOVIE i w nim kolejne sceny tupu np.: preloader, start, galeria itp

Czy zrobic kazdy plik osobno kaze movie ma jedna scene i sa tylko ladowania kolejnych plikow po odtworzeniu?

Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem.
Ktoś poradził mi zeby byl to jeden plik - i tak zrobilem ale on ma ponad 2,5Mb (o czym pisalem w poprzednim temacie)

Pozdrawiam!
Piotr

roland 
Site Admin
Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Wysłany: Czw 28 Wrz, 2006 06:18   

Jeżeli chcesz zrobić całą stronę na której ma się znajdować masa zdjęć, bardzo dużo animacji, a może nawet jakiś film to będzie to zbyt dużo. Wtedy musisz po prostu rozbić na kilka/kilkanaście plików.
Przyjmuje się, że pojedyncza strona powinna mieć rozmiar max. 100kB, no powiedzmy w skrajnych przypadkach 200kB. Twoja strona ma 2,5MB (chyba chodzi o MB, a nie Mb jak napisałeś?). Taka strona będzie się wczytywać wiele, wiele minut. W Twoim przypadku MUSISZ ją rozbić na kilka mniejszych, po prostu nie masz wyboru.

Ja jednak pomyślałbym nad optymalizacją zastosowanych plików, przecież 2,5MB to jest już bardzo dużo (moja strona o CorelDRAW zawiera kilkaset stron tekstu, ok 200 zrzutów ekranów i ok 20-30 filmików animowanych, a waży 5MB).

Tak więc podsumowując. Lepiej jeżeli SWF jest w jednym pliku, ale pod warunkiem, że nie ma ponad kilkuset kB.

piotr_majdan 
Praktyk

Wysłany: Czw 28 Wrz, 2006 08:43   
   Moje WWW: www.luiza.dl.pl

Dzieki za odpowiedz.

Oczywiscie chodzilo mi o MB. MAły błąd.
Natomiast jeżeli chodzi o liczbe plików - tak zrobiłem pocztąkowo - wlasnie strony mialy po 100kB ale jakis baran z FLASHA powiedzial, ze trzeba to robic w jednym pliku.

Odpowiedz do tematu