ruch obiektu skryptem... |
Autor |
Wiadomość |
wormie
Praktyk

|
Wysłany: Czw 27 Lip, 2006 13:40 ruch obiektu skryptem...
|
|
|
witam... to jest dziwne zagadnienie... czy mozna zrobic ruch obiektu za pomoca skryptu?
wiem ze moge np "kazac" obiektowi zajac odopwiednia pozycje na osi ale jak sprawic zeby ten ruch byl animowany.. czyli "wydluzyc" go w czase.... wiem ze sa sposoby na "cofanie klatki" ale chodzi o to zeby jedno klikniecie na jakims obiekcie uruchamialo ten skrypt ktory bedzie zawarty w jakiejs jednej jednostce czasu ale wykona sie znacznie dluzej...
moze mozna jeszcze zrobic jakos efekt "zwalniania" przy koncu ruchu?
Takie cos mozna zobaczyc w Samplach Swish Max ... (File -> Samples -> Intermediate -> Menu Sample 2) tutaj dziala spowolnienie rucu ale jako poruszenie sie do odpowiedniej pozycji X... a ja nie okreslam tej pozycji... chce zeby za kazdym przycisnieciem myszki byla ona wieksza lub mniejsza o zdefiniowana wartosc.... please.... |
|
|
|
 |
stefcio
Ekspert

Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 530 Skąd: wawa
|
Wysłany: Czw 27 Lip, 2006 18:02
|
|
|
ruch skryptem sie robi tak:
spos1:
Kod: | onEnterFrame(includingFirstFrame) {obiekt._x+=1
}
potem mozna dodawać komende
if (obiekt._x==50){obiekt._x=2} | czyli jak obiekt będzie na osi X 50 to przenosi sie na 2
spos2:
Kod: | onFrame (1) {obiekt._x+=1
}
onFrame (2) {prevFrameAndPlay();
} | i to mozna dodać to sprite. To jest prosta pętla.
Mam nadzieje ze pomoglem:)) |
_________________ Stefan
Kliknij na przycisk Pomógł--jak ci pomogłem:)) |
|
|
|
 |
wormie
Praktyk

|
Wysłany: Sob 29 Lip, 2006 14:16
|
|
|
dzieki i tak:)
ale te sposoby juz znam...to jest bardziej nadawanie odpowiedniej pozycji na X...ale o mala odlelosc i szybkie powtorzenie wykonania polecenia..
a jak zrobic jednorazowo ruch o okreslona liczbe pikseli i stop... ale tak jak w efektach, zeby dalo sie dodac efekt powolnego zatrzymania sie...
jest sposob z dodaniem w definicji zmiennej o nazwie friction okreslonej wartosci i mozna zrobic ruch taki jak np. w tym samplu co pialem powyzej:
_parent.tekstmaska.teskt._Y -= (10 + _parent.tekstmaska.teskt._Y) * friction;
jest to przyklad ktory moze sie sprawdzac w przypadku "follower" czyli sledzenia ruchu..... ale nie w przypadku np. przewijania tekstu... pomocy! |
|
|
|
 |
stefcio
Ekspert

Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 530 Skąd: wawa
|
Wysłany: Nie 30 Lip, 2006 09:50
|
|
|
takie rzeczy to tylko w erze. A naszą erą jest efekt move |
_________________ Stefan
Kliknij na przycisk Pomógł--jak ci pomogłem:)) |
|
|
|
 |
wormie
Praktyk

|
Wysłany: Czw 03 Sie, 2006 15:06
|
|
|
haha a jednak to zrobilem:D ale sprawdz sam:) jest to w moim nowym temacie bo chce a animacje jeszcze rozwijac .. ten moge zamknac - sprawdz to:) |
|
|
|
 |
nugatt

Pomógł: 75 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1389 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 03 Sie, 2006 15:12
|
|
|
wormie napisał/a: | ten moge zamknac | ty? tamten temat ci kasuje. 2 o tym samym zaczęte przez tą sama osobę? to przesada.
wormie w skasowanym temacie napisał/a: | jak wczesniej pisalem baaardzo prosze o ruch obiektu skryptowo:)))
no i jednak nie tylko w erze sa takie rzeczy:P
ale jeszcze jedno nie moge zrobic... jak uruchomicie to sczaicie co jest nie tak ale ja serio nie wiem jak to naprawic........
poczatek ruchu jest dobry ale w momencie gdy chce isc w druga strone to obiekt "przeskakuje" do pozycji przeciwnej od razu!!..... rece opadaja...
ale ruch juz jest! haha razem z ladnym "spowolnieniem"... idzie tak ladnie skokowo:) dokladnie tak jak chcialem:) bez efektu "move" | i twój załącznik cool.zip - ładny efekt |
_________________ tomekf /// swishmaxxx |
|
|
|
 |
wormie
Praktyk

|
Wysłany: Czw 03 Sie, 2006 17:22
|
|
|
no i jak?
dalo sie jakos:) ale prosze o pomoc w problemie ruchu przeciwnego.....
[ Dodano: Pią 04 Sie, 2006 22:10 ]
blagam............... umie ktos to zsynchronizowac........?
[ Dodano: Sob 05 Sie, 2006 11:34 ]
HURRAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!
zrobilem to:d wyspalem sie i zrobilem:)
mam nadzieje ze dziala u kazdego:)
zamieszczam plik:) teraz mozna sobie zmieniac goa/dol kiedy sie chce i nic sie dziwnie nie przyspiesza:) wystarczylo wyzerowac za kazdym "przycisnieciem" i juz
[ Dodano: Sob 05 Sie, 2006 11:34 ]
HURRAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!
zrobilem to:d wyspalem sie i zrobilem:)
mam nadzieje ze dziala u kazdego:)
zamieszczam plik:) teraz mozna sobie zmieniac goa/dol kiedy sie chce i nic sie dziwnie nie przyspiesza:) wystarczylo wyzerowac za kazdym "przycisnieciem" i juz |
|
|
|
 |
|