SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwna sprawa z menu - nie ogarniam - SWISH MAX
Autor Wiadomość
boski-kafel 
Praktyk

Wysłany: Sob 06 Maj, 2006 20:49   Dziwna sprawa z menu - nie ogarniam - SWISH MAX

Uwaga, proszę łaskawie wytęzyc umysł gdyż nie wiem czy to jasno opisze :D

Robie strone, która jest cała w swishu. Przy poprzedniej nie miałem takich problemów, tutaj się zaczęły. Chciałem zrobic tekstowe menu. ale zeby nie było nudno postanowiłem, że pod kazdym opisem działu zrobie niewielką animację (obiekt pojawiający się po najechaniu myszy (move) i znikający po zjechaniu. Niby nic, a jednak sie chrzani.

Zrobiłem to tak:

1. Napisałem przy pomocy narzedzia tekstowego opisy działów
2 wczytałem obiekt do pojawiania sie i znimania
3. wprawiłem go w ruch akcją move na pojawianie sie po najechaniu gryzoniem i fade out na znikniecie po zjechaniu myszy.
4. Akcje te oddzielilem opcją stop
5. kiedy przyszła pora wrzucic to do skryptu wpisałem do On (rollOver) gotoSceneAndPlay("<current scene>",2); namiar na komórkę w której zaczynała sie animacja ujawniająca obiekt i tak samo w On (rollOut) tyle ze namiar na komórke w scenie w której obiekt znikał.

Wszystko było ładnie pięknie, az do momentu kiedy chciałem dorzucic do tego działy (kazdy dział ma byc zewnetrzym swfem)
Chciałem zgrupowac menu (tekst, obiekt do animacji) jako sprite ale nie da sie bo wtedy skrypt animacji obiektu pod napisem sam sie animuje, a kiedy grupuje to jako buitton to wcale animacji nie ma. Pomyslałem ze oleje grpowanie, poprostu spróbuje convertnąc sam tekst menu jako button i podepne pod niego link do zewnetrznego swfa (wczesniej juz stworzyłem miejsce gdzie miał by sie wyswuietlic i skonwertowałem na sprite), ale tez nic z tego.

Moze ktos z was by mógl zrobic taki sam myk jak ja ale rozgryźć ten "problem" i przy okazji go opisać? Z góry dzieki.

Mackas 
Specjalista

Wysłany: Nie 07 Maj, 2006 08:32   
   Moje WWW: http://www.mackas.com

Załączam swi, powinno być pomocne

Odpowiedz do tematu