SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje wątpliwości nt programu SwishMax
Autor Wiadomość
lord_Weiss 
Ekspert

Wysłany: Pią 24 Mar, 2006 05:47   Moje wątpliwości nt programu SwishMax

Ze Swishem zacząłem działać kilka miesięcy temu i jestem naprawdę pod wrażeniem możliwości programu, ale mam kilka uwag/pytań do doświadczonych swishowców:

1.) Mianowicie jak duże jest niebezpieczeństwo, że osoba która chciałaby przejżeć moją stronę nie będzie miałą flash playera ? Taki przypadek niejako ogranicza osoby, które pragną wejść na nasze www. Z tego co się orientuję żaden player flasha nie jest dołączany do nowo zainstalowanego windowsa ??

2.) Czy jest jakieś ograniczanie odnośnie wielkości plików wykonanej strony w Swishu tak aby stronka w miarę płynnie się otwierała ?? (z tego co gdzieś dotyczałem to jest chyba 300 kB dla plików *swf ?? ???? )

3.) Jaką jeszcze inną technologię tworzenia stron www stosujecie łącznie/zamiennie z flashem?

Pozdrawiam

kosecki
Bywalec

Wysłany: Pią 24 Mar, 2006 07:09   

Jesli chodzi o pierwszy punkt:

1) Niebezpieczenistwo jak to ujales jest minimalne. Pod windowsem (chociaz pod linuxowym firefoxem pewnie tez) jesli przegladarka nie ma pluginu, sciaga go automatycznie - potrzebne sa okolo 2 klikniecia mysza. Zreszta flash jest tak rozprzestrzeniona i popularna technologia ze rzadko ktory uzytkownik nie posiada wtyczki.

2) Tu mozna powiedziec ze wlasciwie nie ma ograniczen, tak jak piszesz im wiekszy plik tym dluzej bedzie sie ladowal, chociaz z drugiej strony mozna zrobic cala strone w jednym pliku (nawet do kilku mega) i dawac preloader do kazdej sceny, czyli i tak nie ladujesz calego pliku. Pozatym szybkosc laczy caly czas sie zwieksza. Wlasciwie bardzo nikla grupa korzysta z modemow, powiedzmy ze standardem jest lacze okolo 128kbit (~15kb/s) wiec nawet dla takiego lacza plik powiedzmy 150kb bedzie ladowal sie ~10sek.

3) To zalezy od potrzeb. Jesli robisz strone www htmlowa z elementami flash to wygodanie jest zainteresowac sie jezykiem php, a takze javascript, badz asp. Oczywiscie jesli strona oparta jest o bazy danych wtedy korzystasz z baz np: sql.

pawelc 
Początkujący

Wysłany: Pią 24 Mar, 2006 11:40   Re: Moje wątpliwości nt programu SwishMax

Witam,
ja doświadczony nie jestem, ale pozwole sobie zabrac głos ad.1 pytania.

Jak robi się stronę z osadzoną w niej grafiką w SWiShu (Flashu) to powinno się jej kod opatrzyc detektorem, który automatycznie wykryje, czy przeglądarka ma plugin flasha i jeżeli nie to skieruje na stronę np. macromedi do pobrania go.

Dla ułatwienia, jeżeli chcesz możesz korzystać z exportu który jest dostępny w SWiShu, który automatycznie załatwia taki problem.

pozdrawiam
paweł

lord_Weiss napisał/a:
Ze Swishem zacząłem działać kilka miesięcy temu i jestem naprawdę pod wrażeniem możliwości programu, ale mam kilka uwag/pytań do doświadczonych swishowców:

1.) Mianowicie jak duże jest niebezpieczeństwo, że osoba która chciałaby przejżeć moją stronę nie będzie miałą flash playera ? Taki przypadek niejako ogranicza osoby, które pragną wejść na nasze www. Z tego co się orientuję żaden player flasha nie jest dołączany do nowo zainstalowanego windowsa ??

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu