SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie o detektor pluginu w swishmax
Autor Wiadomość
kilkenny 
Początkujący

Wysłany: Nie 19 Mar, 2006 12:48   pytanie o detektor pluginu w swishmax

witam, od kilku dni przygladam sie programowi swishmax, wczesniej przygladalem sie flash mx. W flash mx przy publikacji pliku zaznaczalo sie opcje ktora powodowala, ze przy zaladowaniu strony automatycznie byl wykrywany plugin flasha i jezeli nie byl zgodny z wersja flash lub go nie bylo, zamiast pustej strony wyswietlal sie komunikat oraz link aby odpowiedni plugin mozna bylo pobrac i teraz mam pytanie: czy jest taka opcja w swishmax? a jezeli nie ma czy jest skrypt, ktory by za taka opce odpowiadal?

Mackas 
Specjalista

Wysłany: Nie 19 Mar, 2006 14:20   
   Moje WWW: http://www.mackas.com

Oczywiście, że jest taka opcja. Po wyeksportowaniu pliku ze SWiSHa ma on postać .swf czyli taką samą jak plik wyeksportowany z flasha i mozna go wyświetlaś w falsh playerze,a przeglądarka automatycznie wykrywa jakiej wersji użyto.

kilkenny 
Początkujący

Wysłany: Nie 19 Mar, 2006 15:45   

moze napisze bardziej szczegolowo o co mi dokladnie chodzi.
Flash po zaznaczeniu opcji do sprawdznia pluginu robi plikow 5. "index.html" z zawierajacy skrypt do wykrywania plugin, "flash_detection.swf" ktory jest osadzony w pliku "index.html" i ktory sprawdza wersje flasha. "index_alternate.html" i "alternate.gif" tworza strone do ktorej zostanie ktos u kogo plugin nie spelnia wymagan witryny przeniesiony i "index_content.html" ktora zobaczy ktos kto ma odpowiedni plugin flasha.
Czyli jezeli posiadasz witryne z elementami flasha lub cala we flash i zalozmy ze ktos z ukrainy, stanow, gdanska wejdzie na nia i nie posiada przez przypadek wtyczki flash to zobaczy biala plame i jedyne co go bedzie ratowalo to przycisk wstecz
dlatego pytanie moje czy istnieje skrypt ktory mozna by osadzic tworzac witryne w swismax, ktory by sprawdzal wersje pluginu u kogos u kogo sie baner/witryna otwiera zeby ktos nie mial bialej plamy?

nugatt 

Wysłany: Nie 19 Mar, 2006 17:29   

http://files.swish-tutori...ct=file&id=1470
kiedyś popełniłem cos takiego. sprawdza czy masz odpowiednią wersję flasha.
wystarczy poprzerabiać i wyeksportować w wersji 4 (to minimum każdy spełnia)
z tymi plamami to tak nie do końca zawsze. stronę mam w wersji 6 ale działała na maszynie z wersją 5 flasha.

kilkenny 
Początkujący

Wysłany: Nie 19 Mar, 2006 19:07   

dzieki wielkie wlasnie o cos takiego mi chodzilo :D

Odpowiedz do tematu