SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesiadka..
Autor Wiadomość
GenezypKapen
Przyjaciel

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 14:37   Przesiadka..

Raczej przesiadka ze swisha na flasha...
Zrobilem w Photoshopie fotke zapisalem dla weba png, po zapisie ma 271kb Iteraz uwaga...
kiedy wyeksportowalem zdjecie w swishu ma 365 kb!! a we flashu...16kb!!! przy 50% jakosci a przy najlepszej jakosci 250kb.Cos tu jest nie tak..czy problem tkwi w swishu? No bo nie za bardzo razdi sobie z exportem...

roland 
Site Admin
Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 06:40   

A spróbowałeś zmieniać ustawienia kompresji grafiki w :swishmax ?? Po drugie, czy ustawiłeś export z kompresją do SWF 6 ?? Te zabiegi powinny zmniejszyć rozmiar grafiki. Najprawdopodobniej we Flashu uzyskasz nieco lepszy stopień kompresji, ale na pewno nie aż tak dużą różnicę.

GenezypKapen
Przyjaciel

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 09:10   Esse=non percipi...

Nie jestem parweniuszem,pomimo mojego lichego statusu...wszystko to zrobilem...potrzebowalem jedynie potwierdzenia Guru Gurów...

roland 
Site Admin
Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 12:25   

Ciekawe... Niestety nie mam zainstalowanego Flash-a, więc nie mogę zrobić eksperymentu i zobaczyć w praktyce. A sprawdź jak będzie się zachowywał plik nie PNG ale JPEG przy tych samych ustawieniach. Może ktoś inny mający oba programy też zrobi test i podzieli się wynikami.

Przyznam się jednak, że nie za bardzo wierzę w tak dużą skuteczność Flash-a jak napisałeś, z 271kB w Photoshopie do 16kB

tofik 
Doradca

Wysłany: Sro 05 Paź, 2005 10:17   

png sam z siebie daje wbrew pozorom duże pliki przy grafikach pełnokolorowych... fakt jest taki ze niestety swish nidy nie zrobi takiej komresjii jak flash (ale swish jest 10 razy tańszy)
ja robie tak...
jeżeli używam pełnych fotek czy grafiki (np. na podkłady) eksportuje z photoshopa jpg dla web jeżelui potrzebuje elementy wyciętę zapisuje jako psd z warstwami importuję do corela wybieram potrzebne warstwy i eksportuję jako swf nie komresując .. komresję wykonuję już w swish ..
pozdro Tofik

Odpowiedz do tematu