Wersja a zmiany |
Autor |
Wiadomość |
Qiub
Doradca

|
Wysłany: Sro 31 Sie, 2005 13:27 Wersja a zmiany
|
|
|
Od jakiegoś czasu jestem "nękany" przez znajomych i nieznajomych o kilka spraw. Choć robię osobiści we flashu ludziska mnie nękają pytaniami o swisha typu:
- kiedy nowa stabilna wersja wersja Swisha
- jakie będą w niej zmiany (rozchodzi się przede wszystkim o to, że wchodzi STUDIO 8, które wiele zmieni)
- dlaczego prosiaczek miał zielone ząbki
Swish chyba już zagościł przynajmniej gdzie nie gdzie. Ale to nie powód jeszcze do radości, ponieważ z tego z mnie wiadomo Flash 8 wnosi duże zmiany w porównaniu z 7. Między innymi kodeki przetwarzania Video, które nie będą w pełni zgodne z poprzednimi wersjami.
W wobec tego proszę o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania /jeżeli oczywiscie możecie/
prosiłbym o wsparcie linkami. Sam nawet jestem ciekaw co dalej bedzie, ponieważ SwishMAX nie ma oficjalnego ROADMAP'a - przynajmniej go nie widziałem - jak również planów, tylko co jakiś czas wydają pre-relase i na tym sie kończy.
Pozdrowka 4 all |
_________________ R35P3kT
un macho con cojones de ferro yeah baby;) |
|
|
|
 |
frankee
Praktyk

|
Wysłany: Czw 01 Wrz, 2005 18:43
|
|
|
witam pkt widzenia zalezy od pkt siedzenia ja osobiscie niezamierzam zmienic swisha na nic innego dla mnie w porownaniu z flashem np 5 jest on bardziej zrozumialy oraz tanszy niz jakas tam macromedia 8( caly ten kombajn) a cena jak wiadomo w porownaniu do jakosci ma wielkie jezeli nie decydujace znaczenia poza tym mapa drogowa to jest ale w izraelu :
a prosiaczek to imie mego psa (nie pytajcie) , nawet w tej chwili gdyby ktos wydal spolszczenie na swishamax to ja pozostal bym przy wersji ang.(sila przyzwyczajenia ) a macromedia 8 to kombajn ktory i tak bedzie mial wielu przeciwnkikow osobiscie mam 2004 wersje do html'a (poco ja to kupowalem ) a i tak jade na pajaczku (w sumie to na tym w co pierwsze klikne. ale sie rozpisalem a tak w ogole to szanuj moderatora swego bo mozesz miec gorszego. |
|
|
|
 |
roland
Site Admin Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Pomógł: 31 razy Wiek: 58 Dołączył: 21 Sty 2005 Posty: 424 Skąd: Opole
|
|
|
|
 |
Qiub
Doradca

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2005 08:23 Yeap
|
|
|
Pytam bo ciekaw jestem jak Swish w obecnej stabilnej wersji poradzi sobie z kompresją nowych kodeków Flasha 8 (czy w ogóle bedzie support 8 bo o ile pamietam mozna exportowac tylko do 6 max.). W końcu sam Flash 8 wnosi rewolucyjne zmiany w przetwarzaniu i kompresji Video - nowe kodeki. W związku z tym nasuwa sie pytanie czy SWISH będzie to w stanie obsłużyć, gdyż jak mnie wiadomo kodeki 8 generacji nie będą w pełni zgodne wstecz.
W związku z tym co ze SWISHem, który ma tylko export do 6, a ze wszystkich nowych opcji i kodeków 8-ki nie bedzie mógł korzystac?
Myślę, że tu jest problem a nie w tym czy flash czy SWISH jest tanszy, lepszy, szybszy, itd. Bo wiadomo, że kazda nowa wersja jednego i drugiego progsa coś wnosi - mniej lub więcej ale zawsze coś!
Pytanie co z obsługą nowych standardów??? |
|
|
|
 |
roland
Site Admin Roland Zimek

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2005 08:28
|
|
|
Tego niestety nie wiem, możesz zwrócić się do oficjalnego przedstawiciela w Polsce:
http://www.swish.pl/
lub jeszcze lepiej do samego SWiSHzone, jednak czy otrzymasz odpowiedź - nie wiem. Gdybyś się czegoś dowiedział to podziel się tym na Forum.
Z doświadczenia wiem, że SWiSHzone uaktualnia kodeki, ale siłą rzeczy to trwa. Nowa wersja w czerwcu. Mam nadzieję, że do tego czasu będą najnowsze kodeki. |
|
|
|
 |
Qiub
Doradca

|
Wysłany: Wto 06 Wrz, 2005 12:40 Czarne chmury - białe myśli ... niach, niach
|
|
|
Otóż z tego co się dowiedziałem od ... jakiegoś Pana (numer koma ten ze strony)
1. Istnieje oficjalna wersja z 2004 roku, która jest sprzedawan na CDkach
2. Tylko ta wersja jest sprzedawana, ponieważ jest ona przetestowana w pełni
3. Nowe wersje trial są rozwinięciem lini z 2004 roku.
4. Do oficjalnej jak również do trial wersji można stosować ten sam klucz (nie wiem co z
weryfikacją/aktywacją) ponieważ jest to ten sam produkt.
5. Producent umieścił trial i pisze, że mogą być problemy dlatego, iż nowe buildy nie są
sprawdzone do końca, "chcesz to używaj ale nie oczekuj cudów"
6. Następna stabilna wersja będzie coś koło czerwca 2k6 (o ile się nie przesłyszałem).
7. Będzie to wersja 1.xx lub 2.xx z pierwszej gałęzi kodu
8. Po niej będzie całkowicie nowy produkt podejrzewam, że będzie to albo wersja 2 albo też
będzie się nazywać całkowicie inaczej!
9. Aby uzywać tego nowego produktu bedzie trzeba mieć upgrade z SM albo kupić go jako nową wersje. Nie wiem co dostaniemy ponieważ ma się pojawic w 2006 roku dopiero.
10. Powracając do wersji bieżącej jest możliwość kupienia SM z książeczką, która zawiera kod (ten Pan to tak ładnie ujął... nie pamiętam... ) Swish Script na podobieństwo AS z flasha, są przykłady i w książce i na CD. Ponoć warto brać!!!
Jakby co to posta, jak bede coś wiedział to odpiszę |
|
|
|
 |
roland
Site Admin Roland Zimek

|
Wysłany: Wto 06 Wrz, 2005 12:50
|
|
|
Cytat: | Istnieje oficjalna wersja z 2004 roku, która jest sprzedawan na CDkach |
... a to Ci, jak ja kupowałem to nie dostałem żadnej płytki tylko, że mam sobie pobrać ze strony i dalej instrukcja z kodem jak zarejestrować produkt. Może to dlatego, że w innej firmie było kupione
Jak będziesz wiedział coś więcej to pisz dalej w tym wątku, choć wątpię aby ktoś mógł coś więcej powiedzieć, bo prawie wszystkie firmy informatyczne zawsze wszystko trzymają w tajemnicy prawie do samego końca.[/quote] |
|
|
|
 |
Qiub
Doradca

|
Wysłany: Wto 06 Wrz, 2005 12:57 Aha
|
|
|
Co do kodeków Flasha 8... ponoć ma mieć poniewaz jakiś tam support zawsze jest i rozwiniecie 1 gałęzi kodu, co owocuje w nowych wersjach trial, a one zawsze coś tam maja poprawione i dodane. Tak więc cześciowo moje obawy zostały rozwiane, jak również moich znajomych. Wszystko wyjdzie jak tylko Flash 8 ujży światło dzienne.
Jak narazie porównuje na beta 2 MF 8 i najnowszej wersji SM...
#1 kompresja zdjecia
film SM zajmuje 102Kb ten sam film
MF 8 zajmuje 105
#2 kompresja SWFa
film SM zajmuje 1028Kb
film MF 8 zanjmuje 502Kb w nieco lepszej jakości niż SM
[ Dodano: Wto Wrz 06, 2005 2:03 pm ]
W tej książce ponoć są zawarte przykłady a żeby ich od nowa nie klepać i nie bawić się może dają tą płytkę z gotowymi przykładami z książki. Też nie wiem wszystkiego bo rozmawiałem tylko chwilkę (krótką - 5 min), wszystkiego też podejrzewam bym się nie dowiedział ale coś tam już teraz mnie świeci! |
|
|
|
 |
|