Tekst ładowany z *.txt |
Autor |
Wiadomość |
tAboon
Ekspert tAboon
Pomógł: 14 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Lut 2005 Posty: 539 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Nie 24 Lip, 2005 18:27 Tekst ładowany z *.txt
Moje WWW: www.skocz.pl/taboon |
|
|
Tworzymy sobie pole tekstowe o dowolnym kształcie. W zakładce Text wpisujemy unikalną nazwę pol. Wybieramy sobie czcionke, rozmiar oraz kolor. Poniżej opcji Pogrubienie i Kursywa z menu rozwijanego wybieramy "Dynamic Text".
Obok Dynamic Text zmieniamy z Hide Options na Dimension. Mamy kilka pól do wypełnienia:
Indent – wielkość wcięcia tekstu po załadowaniu
Width – szerokość pola tekstowego
Height – ta opcje proponuje zamienić na Lines. Ponieważ łatwiej i przyjemniej dla oka będzie nam regulować ilość linii, które będą nam się wyświetlały w tym polu. I jednocześnie określamy wysokość takowego pola.
W Przechodzimy następnie z Dimension do Formating:
Tutaj możemy wybrać formatowanie tekstu przez zastosowanie w pliku standardowych znaczników html (<>) oraz zawijanie wierszy automatyczne lub ręczne. W polach poniżej mamy dwie wielkości do podania:
Kerning – odstęp pomiędzy poszczególnymi znakami;
Leading – odstęp pomiędzy wierszami.
Z Formating przechodzi następnie do Advanced gdzie mamy możliwość zaznaczenia sobie następujących opcji:
Pierwsza ikona – białe pole pod polem tekstowym. Proponuje używać go w przypadku, jeśli mamy inne niż białe tło animacji a potrzebujemy mieć widoczne to pole.
Kolejna ikona odpowiada za pozwolenie już w gotowej animacji (swf) zaznaczania i kopiowania tekstu.
Pole Variables jest bardzo ważne. W nim podajemy nazwę zmiennej, za która będzie podstawiany tekst wczytany z pliku txt. W tym przypadku jest to „tekst”. Wielkość liter nie ma w tym przypadku znaczenia.
Ważne info nie wpisujemy żadnego tekstu w pole tekstowe, do którego ma być wczytany tekst z txt.
Następnie konvertujemy lub Grupujemy to pole jako sprite. Któremu również nadajemy odpowiednią nazwę.
Teraz możemy sobie utworzyć plik txt, z którego będzie ładowany tekst. Plik powinien wyglądać następująco:
Kod: | &nazwa_zmiennej_variables= tekst który ma być załadowany & |
W tym przypadku powinno to wyglądać następująco:
Kod: | &tekst= tekst który ma być załadowany& |
Zapisujemy plik z kodowaniu UTF lub UNI-CODE. W innym przypadku polskie znaki mogą nie zostać wczytane.
Teraz możemy już sobie stworzyć Sposób ładowania tekstu. Przez buttona:
Tworzymy sobie button i w skrypcie wpisujemy:
Kod: | on (press) {
pole_tekstowe.loadVariables("plik.txt"); |
} (Add script/Events/Button/On Press) a następnie (Add script/Movie Controll/Load sprite/Load variables(…)). Jeżeli pracujemy w skryptach Guidnes na dole podajemy ścieżkę do pliku tekstowego, który ma być ładowany oraz odwołanie (bardzo ważne) nie bezpośrednio do pola tekstowego a do sprite w którym się znajduje pole tekstowe.
Można pobrać przykładowy plik do rozebrania go na elementy pierwsze i zobaczyć jak to powinno wyglądać na przykładzie.
Głównym atutem takiego pola tekstowego jest możliwość zmiany treściowej strony bez ingerencji do źródła pliku (swf). |
_________________ Pozdrófka
"Student, który się uczy wszytskiego, nigdy nie będzie mądry"
na gg nie pomagam.
Zajrzyj czasem do Regulaminu
Jak mądrze zadawać pytania
Polecenie SZUKAJ to nie boli
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
emsp
Bywalec
|
Wysłany: Czw 18 Sie, 2005 15:20
|
|
|
tAboon,
dlaczego gdy chce zaladowac kawal tekstu z txt laduje sie tylko czesc (tylko to co jest widoczne w masce) a reszta ? |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
|
Wysłany: Czw 18 Sie, 2005 19:36
|
|
Ładuje się wszytsko, tlyko ta część która się nie mieści w "masce" czyli polu tekstowym nie będzie widoczna i jest to normalne. albo zmniejszysz czcionke dla pola teksotwego, albo zrobisz scrole do przewijania tekstu |
na gg nie pomagam.
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
emsp
Bywalec
|
Wysłany: Czw 18 Sie, 2005 20:37
|
|
|
tAboon,
I tak tez zrobilem, przewijam a tu tekstu nie ma....
maz moze plik *swi (czyjak mu tam) gdzie jednoczesnie stosujesz scroll i wczytywanie z txt, wczesniej robilem w Swish2 za max dopiero sie biore wiec sporo musze nadrobic...
EMSP
www.pimp.ps.pl |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
|
Wysłany: Czw 18 Sie, 2005 21:14
|
|
wyżej jest plik jako załącznikz ładowaniem tesktu z txt.
SWiSH max a SWiSH2 jest ogromna przepaśc w większościw skryptach. |
na gg nie pomagam.
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
CwaLa
Bywalec
|
Wysłany: Czw 19 Sty, 2006 14:31
|
|
|
witam, zrobilem ladowanie tekstu odziwo mi sie udalo
teraz planowalem zrobic suwaki poniewaz text wczytywany ejst za duzy by sie zmiescil w tej ramce
zrobilem suwaki wedlug zalecen: http://swish.wodip.opole....topic.php?t=282
ale jesli dodam odwolania to cala ramka textem mi sie przesuwa w gore i w dol a ja chcialem zeby to text wczytywany sie przesuwal w ramce a nie ona cala, moze ma ktos jakis przyklad gdzie jest wczytywanie textu i do tego suwaki ?
[ Dodano: Pią 20 Sty, 2006 18:47 ]
tAboon, jeszcze jedno pytanko czy da sie zrobic tak by w tym miejscu na dynamiczny text od poczatku byl wczytywany jakis plik? tzn. odrazu po zaldowaniu sceny zeby byla tam juz jakas zawartosc a nie dopiero po kliknieciu w jakis button z gory thx |
|
|
|
|
babatunde
Bywalec
|
Wysłany: Wto 25 Kwi, 2006 08:24
|
|
|
A jak w tego typu swi, zastosowac kolorowanie, fragmentow tekstu czy ladowanie linku takze z zewnetrznego pliku? A moze ktos wie jak zrobic zeby taki tekst samodzielnie sie przewijal? |
|
|
|
|
songokuu
Znawca
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 04 Maj 2006 Posty: 84 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Wto 30 Maj, 2006 19:55
Moje WWW: www.neodent.one.pl |
|
|
CwaLa napisał/a: | [ Dodano: Pią 20 Sty, 2006 18:47 ]
tAboon, jeszcze jedno pytanko czy da sie zrobic tak by w tym miejscu na dynamiczny text od poczatku byl wczytywany jakis plik? tzn. odrazu po zaldowaniu sceny zeby byla tam juz jakas zawartosc a nie dopiero po kliknieciu w jakis button z gory thx |
Da się np:
Kod: |
onLoad () {
calosc._1.loadVariables("tekst1.txt");
calosc._2.loadVariables("tekst2.txt");
}
|
|
|
|
|
|
stefcio
Ekspert
Pomógł: 24 razy Wiek: 32 Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 530 Skąd: wawa
|
Wysłany: Wto 30 Maj, 2006 20:22 odp
|
|
|
albo:
Kod: |
onFrame (1,afterPlacedObjectEvents) {
calosc._1.loadVariables("tekst1.txt");
calosc._2.loadVariables("tekst2.txt");
}
|
|
_________________ Stefan
Kliknij na przycisk Pomógł--jak ci pomogłem:)) |
|
|
|
|
Deimon
Początkujący
|
Wysłany: Sro 14 Cze, 2006 19:02
Moje WWW: www.djdeimon.prv.pl |
|
|
Nio wszystko spoko tekst się załadował tak jak potrzeba tylko mam pytanie. Jak zapisać plik tekstowy w takim kodowaniu bo mi nie wyświetla polskich znaków |
|
|
|
|
stefcio
Ekspert
Pomógł: 24 razy Wiek: 32 Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 530 Skąd: wawa
|
Wysłany: Czw 15 Cze, 2006 09:51 odp
|
|
|
najprostrza metoda:
sapisuj w każdej po koleji i to kodowanie które będzie ci odpowiadc to wybierzesz:)) |
_________________ Stefan
Kliknij na przycisk Pomógł--jak ci pomogłem:)) |
|
|
|
|
erbe
Pomógł: 29 razy Wiek: 45 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 527 Skąd: Poznań / Londyn
|
Wysłany: Czw 15 Cze, 2006 11:51
|
|
|
stefcio napisał/a: | najprostrza... sapisuj...koleji (...) | Nie spiesz się... |
_________________ erbe
http://www.d-t-h.prv.pl |
|
|
|
|
songokuu
Znawca
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 04 Maj 2006 Posty: 84 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Czw 15 Cze, 2006 12:43
Moje WWW: www.neodent.one.pl |
|
|
A pisał tAboon...
Cytat: | Zapisujemy plik z kodowaniu UTF lub UNI-CODE. W innym przypadku polskie znaki mogą nie zostać wczytane. |
Przy zapisywaniu pliku *.txt wybierz z listy rozwijanej (tej poniżej pola w którym wpisujesz nazwę pliku) zamiast ASCII to UTF lub UNI-CODE. |
_________________ Osobowość to jest to czym jesteśmy po ciemku |
|
|
|
|
Deimon
Początkujący
|
Wysłany: Pią 16 Cze, 2006 12:32
Moje WWW: www.djdeimon.prv.pl |
|
|
Nio ale jak zapisze w tych kodowaniach to wogóle nie chce mi tekstu wczytywać. Nio i co z tym zrobić ? Mam stronę do wykonania i tam jest sporo tekstu z polskimi znakami dlatego chciałem wstawić tekst ładowany z txt i przewijany. Tylko coś mi nie za bardzo wychodzi.
Na dodatek zrobiłem scrola według podanych przez $Taboona instukcji. Działa spoxik ale jak klikam na inne butony to ładuje się tekst do pola tekstowego ale w miejscu gdzie był przesuwany ostatni tekst. Czy wie ktoś może co zrobić żeby każdy tekst się ładował od przysłowiowej "góry" Od pozycji Y="0" czy coś w tym rodzaju. Dzięki z góry za pododpowiedzi. |
|
|
|
|
StarCrow
Początkujący
|
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2006 14:41
Moje WWW: www.exd.pl |
|
|
A ja mam znów inny problem z wczytywaniem z pliku!
Zrobiłem sobie edycje na mojej stronie tekstu ladowanego z pliku txt ze strony flasha!
Po zamianie tekstu na stronie www tekst jest zapisywany w pliku, dziala to poprawnie, ale zeby nowy tekst byl wyswietlony na stronie porzeba jest usuniecia plikow offline aby byl aktywny na stronie, inaczej pokazuje jeszcze stary tekst, wylaczenie i odswiezenie strony nie pomaga!
Jest jakis skrypt albo macie jakis pomysl jak zrobic aby plik nie byl wczytywany ze strony! Nie pomaga opcja unload movie! |
|
|
|
|
nugatt
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1389 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2006 16:23
|
|
|
zrób tak żeby plik nie był 'keszowany' |
_________________ tomekf /// swishmaxxx |
|
|
|
|
StarCrow
Początkujący
|
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2006 18:55
Moje WWW: www.exd.pl |
|
|
można coś bliżej jak to zrobić bo jak narazie to nie wiem jak to można zrobić! |
|
|
|
|
krzyked
Przyjaciel
Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 45 Skąd: Sulisławice
|
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2006 19:45
|
|
|
nugatt napisał/a: | zrób tak żeby plik nie był 'keszowany' |
Proszę, wyjaśnij co to znaczy "keszowany". |
|
|
nugatt
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1389 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2006 21:56
|
|
|
Cytat: | Cachowanie plików przez przeglądarkę
Przeglądarki internetowe zwykle zapamiętują pobierane z sieci pliki, przechowując je na twardym dysku. W ten sposób możliwe jest szbsze wyświetlenie strony przy ponownym jej odwiedzeniu. Bywa to jednak niepożądane w przypadku gdy plik ulega niewielkiej modyfikacji, a przeglądarka tego nie zauważy i zaserwuje wersję znajdującą się w cache. Można temu zapobiec stosując następującą składnię adresu URL:
Kod: | "nazwa.pliku?"+Math.round(Math.random()*1000000);
//lub
"nazwa.pliku?"+new Date().getTime(); |
Ponieważ liczba na końcu adresu za każdym razem będzie inna, a tym samym adres będzie inny, przeglądarka zawsze pobierze plik z serwera, a nie z własnego cache. Należy pamiętać, że przy testowaniu w środowisku edycyjnym składania taka spowoduje błąd odczytu pliku. |
|
_________________ tomekf /// swishmaxxx |
|
|
|
|
krzyked
Przyjaciel
Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 45 Skąd: Sulisławice
|
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2006 16:55
|
|
|
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Napewno wszystkim przydadzą się takie wiadomości.
Jeszcze raz dzęki. |
|
|
|