Efekt przejscia pomiędzy linkami z zachowaniem informacji |
Autor |
Wiadomość |
mobby
Specjalista
|
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2012 08:30 Efekt przejscia pomiędzy linkami z zachowaniem informacji
|
|
|
Witam,
mam problem z efektem przejścia, który załączyłem jako przykład. Jak zrobić aby po kliknięciu na górny link ABOUT US efekt który zobaczycie zasłonił bieżące niebieskie tło i przejdzie do kolejnego tła czerwonego ale będzie to płynne przejście z tłami po ponownym klikniecie na np ABOUT US. Chodzi o to, że jak ustalę dla poszczególnych linków na górze skoki do różnych pozycji w timeline i kliknę na linki to pojawiają się tła jeszcze poprzednie/stare tła a chcę aby sam efekt przejścia był niezależny między tłami. Trudno mi to wyjaśnić ale generalnie nie wiem jak zrobić aby efekt wchodząc bieżące tło i pokazał nowe niezależnie od kliknięcia na dany link. |
|
|
|
|
^shastaan
Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012 11:48
|
|
|
jeśli chodzi Ci o to, że:
1 - każdy button ma korespondujący mu kolor tła (about us ma czerwony, products niebieski itp.);
2 - efekt ma zasłonić tło podstrony, na której byliśmy a odsłonić już tło zakładki, na którą przechodzimy;
to:
1. wprowadź zmienną (na przykład) tło = 1;
2. każdemu buttonowi przyporządkuj wartość jaką będzie przypisywał zmiennej tło;
3. wpisz buttonom skrypt, który:
a) zmieni wartość zmiennej tło;
b) odtworzy mc z efektem (zasłaniającym tła);
4. Movie Clipowi z efektem wpisz skrypt, który:
a) zmieni tło na podstawie wartości zmiennej tło w momencie gdy będzie je zasłaniał switch oraz _visible lub swapDepths(); załatwią sprawę |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
|
mobby
Specjalista
|
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012 13:17
|
|
|
Idealnie o to mi właśnie chodziło tyle, że Ty rozpisałeś to na drobne, niestety gorzej u mnie ze zrealizowaniem tego od strony kodu dlatego potrzebuję pomocy w jaki sposób to napisać. |
|
|
|
|
^shastaan
|
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012 14:36
|
|
|
1. Plik był do posprzątania. Nie nazywasz nic poprawnie. Nie da się w ten sposób nic oskryptować. Leń jesteś.
2. Nie umisz kodować to zacznij od podstaw. Koduj po kawałku i pytaj. Nie bądź leń.
3. W załączniku masz plik zrobiony. Prześlij mi na maila dane do faktury. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
|
mobby
Specjalista
|
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012 20:15
|
|
|
Idealnie! ale podpowiedz jeszcze jak zrobić aby w klipie "bg", w którym osadziłeś kształty kolorów zamienić na klipy w których będę miał osobne sceny po kliknięciu na button u góry. Zamiana kształtów w bg na klipy równa się brak funkcji w działaniu Rozumiem, że to jest kwestia w skrypcie klipu "przejście" ?
Masz rację, mogło wyglądać na moje lenistwo to, że nie ponazywałem klipów, obiektów jak należy, zmieniłem to
Dziękuję. |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 10:00
|
|
|
Przyznam, że prostactwo mojego umysłu spowodowało, że dopiero jak zobaczyłem co zrobił shastaan zrozumiałem o co Ci chodziło
Możesz zrobić w oddzielnych scenach, tylko, że najłatwiej wtedy jest aby:
1) menu było w scenie oznaczonej jako background
2) w każdej scenie na początku odpalał by się efekt przejścia
3) trzeba by było zastosować skrypt (chyba nazwałem to disable button tu gdzieś na forum), który spowodował by wyłączanie możliwości klikania podczas animacji dzięki czemu nie pokazywały by się podstrony na sobie
5) jeżeli nie podoba się2 to trzeba by w Scenie background pobawić się ze SwapDepths tak aby zawsze na wierzchu był MC z efektem przejścia
itd....
Innymi słowy: zrób lepiej tak, aby zawartość była w MovieClipach |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
mobby
Specjalista
|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 11:55
|
|
|
No właśnie, najlepszym rozwiązaniem to osobne klipy w których miałbym wszystkie materiały z efektami do danych linków. Jedyne czego nie mogę rozkminić to ten temat. |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 12:00
|
|
|
Cytat: | Jedyne czego nie mogę rozkminić to ten temat. |
Przepraszam, ale nie jestem dzieckiem fejzbóka i naszejklasy i poproszę o jaśniejsze i przede wszystkim - PO POLSKU - zadawanie pytań oraz objaśnianie problemów. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
mobby
Specjalista
|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 12:52
|
|
|
Januszek, ja także nie jestem dzieckiem facebooka, neo itp. Jestem już starym człowiekiem a to, że tak piszę to wynik tego, że piszę luźno. Aby Cię zadowolić, napiszę PO POLSKU. To jest jedyny temat z którym sobie nie poradzę. |
|
|
|
|
^shastaan
|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 13:57
|
|
|
Ja dalej nie rozumiem. Przecież tu wszystko działa. Możesz bg1, bg2, bg3, bg4 zamienić na MC i wszystko działa. Do tych mc możesz wrzucić wszystko. Osobne serwisy wręcz. http://socjolog.strefa.pl/ |
|
Ostatnio zmieniony przez shastaan Wto 24 Maj, 2016 14:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 15:40
|
|
|
mobbuniek,
pisząc:
Cytat: | To jest jedyny temat z którym sobie nie poradzę. | nie dajesz znać co takiego tutaj jest z czym sobie nie radzisz.... |
|
|
|
|
|
mobby
Specjalista
|
Wysłany: Sob 15 Wrz, 2012 19:16
|
|
|
shastaan, zmodyfikowałeś delikatnie skrypt dlatego teraz poszło z klipami bg1, bg2, bg3 itd. Teraz jest idealnie, przerobiłem co nieco na moje potrzeby, dzięki serdeczne za pomoc chłopaki!
Pozdrowienia dla Januszr |
|
|
|
|
mirec
Bywalec
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 10:54
|
|
|
czy można ten plik który jest w zalaczniku jakos s smini4 przekonwertowac zeby otwierało mi w sm4? |
|
|
|
|
^shastaan
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 11:31
|
|
|
ten plik jest z sm4
normalnej oficjalnej wersji
ma Ci działać: tutaj |
Ostatnio zmieniony przez shastaan Wto 24 Maj, 2016 14:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 12:17
|
|
|
mirec napisał/a: | czy można ten plik który jest w zalaczniku jakos s smini4 przekonwertowac zeby otwierało mi w sm4? |
Jeżeli nie ukradłeś oprogramowania i masz wersję ENG to zainstaluj sobie betę stąd:
http://forums.swishzone.c...showtopic=76534
I wszystko będzie śmigać. |
|
|
|
|
|
|