Outline: Button pod movieclip'em który zasłania całość |
Autor |
Wiadomość |
wojasso
Specjalista PsYcHoPaTa
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Gru 2006 Posty: 137 Skąd: Wadowice
|
Wysłany: Czw 17 Maj, 2012 20:32 Outline: Button pod movieclip'em który zasłania całość
|
|
|
Hej,
Problem jak w temacie. Strona: www.vianet.webd.pl środkowy pasek (galeria jeszcze nie działa). Do strony ma być dołożona rybka, która po tych trzech paskach (szczelinach będzie przepływać na zasadzie wypływania i wpływania w szczeliny, wobec tego zaplanowałem stworzenie movie clip na całym polu wraz z odpowiednimi maskami i animacją owej rybki) Pytanie jak uzyskać możliwość kliknięcia na pasek, który wtedy znajdzie się pod movie clipem??
Mam nadzieję, że wystarczająco objaśniłem problem. |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Czw 17 Maj, 2012 20:52
|
|
|
Trzeba zrobić deaktywację buttona paska nad... Gdzieś już o tym pisałem tutaj: http://swish.wodip.opole....p?p=21982#21982 |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
wojasso
Specjalista PsYcHoPaTa
|
Wysłany: Czw 17 Maj, 2012 20:55
|
|
|
;/ .... już się ucieszyłem... niestety korzystam z wersji SwishMax 2 i nie mogę tego otworzyć...
Edit: W sumie ściągam już trial 3... może przerobię do 2... dawno nie korzystałem... kiedyś z 1 do 2 mi licencje zaktualizowali darmowo, ale więcej już nie chcieli ;/
[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 22:09 ]
cóż... trial ma inną datę... też nie pomaga...
HELP pls
[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 22:15 ]
Z odpaleniem sobie poradziłem... niestety to nie rozwiązuje problemu, ponieważ w moim MC właśnie w miejscach gdzie są guziki będzie musiała być maska, więc wyklucza to możliwość wycinania. |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 08:43
|
|
|
W takim razie przepraszam, że niepokoiłem. Widać, nie rozumiem problemu... |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
wojasso
Specjalista PsYcHoPaTa
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 11:26
|
|
|
;/.... no nic... myślałem, że coś wymyślisz...
a może da się nałożyć w stronie animację na animację, ale klikać tą pod spodem??
iframe albo sth like that? |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 13:03
|
|
|
Zachowanie siębuttonów, czy obiektów "onrelease" w wersji 1 i 2 jest różne od wersji najnowszej Swish. Dlatego nie jestem w stanie niczego wymyśleć, bo nadal nie wiem o co biega
Może jakiś przykład? |
|
|
|
|
|
krzywy105
Doradca
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Kwi 2011 Posty: 68 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 14:46
|
|
|
Nie wiem czy dobrze rozumie problem ale może utworzyć przeźroczyste buttony/clipy nad warstwą z rybką i do nich ustawić kliki? Ich pozycje i rozmiar oczywiście ustawiać identycznie z tymi paskami. |
|
|
|
|
wojasso
Specjalista PsYcHoPaTa
|
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 10:56
|
|
|
Nie wiem czy wchodziłeś na stronę, ale raczej nie wchodzi w opcje. Te paski mają zmienne położenie w zależności od rozdzielczości i do tego poruszają się po kliknięciu, odwzorowanie tego w kolejnym MC to 2x więcej wielkość pliku...;/ i 100x tyle roboty...
Nie ma jakiegoś innego sposobu? |
|
|
|
|
krzywy105
Doradca
|
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 11:30
|
|
|
Nie wydaje mi się że to będzie 2x wielkość pliku bo te obiekty były by przeźroczystymi wektorami więc zajmowały by bardzo mało. A kopiowanie pozycji innego klipu to też chyba nie problem i nie wydaje mi się że było by to dużo roboty. Ale jak uważasz. |
|
|
|
|
wojasso
Specjalista PsYcHoPaTa
|
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 12:59
|
|
|
proszę... nie wypowiadaj się już, bo najwidoczniej nie rozumiesz problemu...
te paski są ruchome, zmieniają się, wchodzą inne, które też są ruchome, ogólnie pasków jest w pisssdu... Jak to zrobie jak mowisz, to mi się zrobi z 1000 linijek dodatkowego kodu samych powiązań pasków, ich pozycji i wielkości, bo ta również zmienia się wraz z rozdzielczością ekranu. |
|
|
|
|
bidon184
Przyjaciel
|
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 20:24
|
|
|
hym,tak wlazlem na te forum przypadkiem ,bo ogolnie zajmuje sie flash tylko uzywam macromedi i adobe ale swf to swf kolega co wyzej pisal ma racje tylko,nie ma potrzeby robic żadnego drugiego klipu,w tym samym klipie tworzysz nowe warstwy nad warstwami animacji,przenosisz tam wczesniej zrobione buttony,jak przeniesiesz to wpisujesz tam jakas akcje i już,wzadnym stopniu nie zwiekszy to wagi swf,no moze tam 5 kb |
_________________ Tutoriale,motywy swf na telefon http://www.youtube.com/user/bidon184 / http://chomikuj.pl/bidon184?b=1
|
|
|
|
|
krzywy105
Doradca
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 07:53
|
|
|
wojasso pomimo że znajomy zajmujący się flashem podsunął mi inne bardzo proste rozwiązanie twojego problemu to zgodnie z twoją sugestią nie będę się więcej wypowiadał w temacie. Szukaj rozwiązania sam.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
^Januszr
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 17:49
|
|
|
Fajnie, że nie tylko ja nie rozumiem problemu... |
|
|
|
|
|
|